IE loader

Бойните спортове във фитнеса: кои и защо?

Бойните спортове във фитнеса: кои и защо?

Вижте физическите качества, които бойните спортове развиват

Бойните спортове са изключително популярни по нашите ширини. Те възпитават дисциплина и увереност и учат, че използването на сила служи само за отбрана. Основните и по-разпространени бойни спортове са ММА, бокс, борба, кикбокс, муай тай, санда, таекуондо, сават, капоейра, бразилско жиу-житци, самбо, киокушин и кудо.

 

Прочетете повече: Анатомия на кинетиката: факти за човешката сила

 

Някои от тях все по-често намират място и във фитнеса. Обособяват се нови видове тренировки, вариации на съответните бойни спортове. Заимстват се отделни движения и това не е случайно - положителният ефект, който имат върху тялото и общото здраве като цяло, са неоспорими.

 

Кои бойни спортове се практикуват във фитнеса?

 

pulsefit

 

Муай тай – за увереност и самозащита

 

Муай тай без съмнение е един от най-популярните бойни спортове в момента. Той е известен още като „изкуството на осемте крайника“, тъй като при него се използват удари с юмрук, крак, лакът и коляно - общо осем контактни точки. Това е свободен тип двубой –  противниците сами определят начина си на водене на боя.

 

Прочетете повече: Иконите на фитнеса: Жан-Клод Ван Дам


Основните Муай Тай техники са разделени в две групи: Мае Май, или основни техники, и Лук Май, или допълнителни техники. Бойните срещи се състоят от пет 3-минутни рунда с две минутни почивки между всеки рунд.


Едно от качествата, които развива спорта е търпението и волята за постигане на желаната цел. Тъй като този спорт изисква участниците да притежават голям брой атлетични способности, ползите от трениране на Муай Тай са много.

 

Ето и кои са топ 5:

 

 • Ефективна кардио тренировка
 • Сила в краката
 • Подобрява баланса
 • Самозащита
 • Освобождава от стреса

 

Бокс – за координация на цялото тяло

 

pulsefit

 

Боксовият мач обикновено се състои от определен брой 3-минутни рундове, общо от 9 до 12 рунда, с минута почивка между тях.

 

Боксът като спорт изисква високо ниво на атлетични възможности. Сила, бързина, гъвкавост, издръжливост и „здрави” нерви са само някои от изискванията. Боксът съчетава интензивни кардио и силови тренировки и позволява на средностатистическия човек да усъвършенства атлетичните си възможности, без да се налага да поема удари в тялото си.

 

Прочетете повече: Иконите на фитнеса: Арнолд Шварценегер

 

Популярността на бокса сред звездите, супер моделите и певците доказва многобройните му ползи. И въпреки, че боксът често е агресивен спорт, можете да постигнете атлетично тяло и без да се изправяте пред истински опонент.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dreams don't work unless you do! #goforit #train #fitness #motivation #befit #pulsefitness #елавотбора

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

 

За разлика от останалите кардио тренировки, като бягане или каране на колело, боксът натоварва всички мускулни групи на тялото - не само горната част на тялото, но и долната. Краката са мускулна група, която се натоварва много интензивно при всяка боксова тренировка. Ако искате да влезете  във форма и да подобрите здравословното си състояние, това е вашият спорт. Ето и причините:

 

 • Ефективна кардио тренировка
 • Подобрява кондицията на цялото тяло
 • Подобрява координацията око-ръка
 • Освобождава от стреса
 • Тренира издържливостта

 

За щастие в последните години боксът се превърна в желан и практикуван боен спорт и от представителките на нежния пол, тъй като поддържа тонуса и е бърз и ефективен метод за сваляне на килограми и оформяне на желаното тяло.

 

ММА – перфектната кардио тренировка

 

pulsefit

Смесените бойни изкуства (ММА) са друг широко разпространен боен спорт, при който участниците използват различни техники, включващи удари и борба.

 

Прочетете повече: Иконите на фитнеса: Силвестър Сталоун

 

ММА е перфектната тренировка за отслабване и оформяне на тялото, тъй като тя е с много висока интензивност, което увеличава силно сърдечния ритъм. Упражненията се играят в 3-минутни рундове, като се използват ръкавици с тежест 16 унции. След всеки рунд се прави по 1 минута активна почивка.

 

Топ 5 ползи от ММА тренировките са:

 

 • Подобряват цялостната координация на тялото
 • Подобряват силата
 • Засилват самоувереността
 • Освобождават от стреса
 • Ефективна кардио тренировка

 

Какво представляват тренировките по бойни спортове във фитнеса?

 

Независимо дали действително тренирате тези бойни спортове, или просто заимствате подготовката на един истински шампион в тези категории, тренировките по муай тай, бокс и ММА са колкото сурови, толкова и ефективни.

 

Петте най-ефективни силови и кондиционни упражнения при Муай Тай са:

 

pulsefit

 

 • Мъртва тяга – едно от най-добрите силови упражнения на планетата. При него е важно първо да се усвои правилно техниката, а след това да се добавят тежести, защото неправилната техника може да доведе до сериозни травми. То е едно от основните упражнения за изграждане на мускулна маса и плътност по целия гръб и краката. Изпълнението му се състои в клекове, до поза столче, докато се държи щанга с определено тегло.

 

 • Преден клек (клек с щанга) – чудесно упражнение за стягане на долните крайници, без да натоварва коленете. Правят се 5 х 10 повторения за загряване, 5 х 3 повторения

 

Прочетете повече: 5 вида клекове за невероятно дупе

 

 • Набирания – В Муай Тай, набиранията са чудесен начин за подобряване на силата, особено набиранията с тежести, тъй като те директно симулират клинч позиция.

 

 • Лицеви опори на една ръка – в този случай тежестта се балансира между работещата ръка и двата крака. Това упражнение способства за подобряване на координацията и за генериране на повече сила в коремната област.

 

 • Спринт – в този случай не говорим само за класическия спринт (бягане), а за разнообразие от упражнения, които се изпълняват с висок интензитет за кратък период от време, т.е. спринтове могат да се изпълнят също на велоергометър или гребен тренажор например.

 

Топ 5 на бокс тренировките са:

 

 • Спаринг – използва се всеки мускул в тялото, което го прави основното упражнение в бокса. Целта е да се отработят научените техники в обстановка, много близка до реалната. Когато спарингът се провежда правилно, се развива всичко, от което има нужда един боец – кондиция, умения и увереност.

 

 • Тренировка на боксов чувал – най-добрия метод в бокса за научаване на нови техники. Чрез тази тренировка се работи върху бързината и точността.

 

Прочетете повече: ТОП 5 упражнения за гръб

 

 • Бокс със сянка – използване на различни техники, комбинации, защити, или контраатаки. Така боецът развива връзката техника–съзнание, защото си представя действията, които би предприел в реална схватка.

 

 • Скачане на въже – работи върху ефективността на мускулите, докато развива кондицията им.

 

 • Тренировка на бърза двойна круша - чудесен начин за увеличаване на динамиката и скоростта на удара. Идеална част от кардио тренировките.

 

ММА тренировките включват:

 

pulsefit

 

 • Скачане на въже – 1 до 3 или 5 минути, в зависимост от нивото, с 5 повторения и минута почивка между всяко повторение.

 

 • Тренировка на боксов чувал – 5 лоу кика (удар с крака в долната част на чувала), 5 хай кика (удар с крака в горната част на чувала), 10 прави удара с ръце (редуват се дясна и лява ръка); 5 леви крошета, после 5 десни; 5 удара с коляно, сменяйки крака.

 

 • Бокс със сянка – използване на различни техники, комбинации, защити, или контраатаки срещу въображаем съперник.

 

Прочетете повече: ТОП 5 упражнения за бицепс

 

 • Тренировка за гърди, рамо, трицепс, коремна преса – лицеви опори, коремни преси, раменни преси.

 

 • Плиометрични упражнения – тренировка, при която мускулите достигат максимална си сила за възможно най-кратко време. Плиометричните упражнения са бягане с отскок, отскок нагоре от дълбок клек, хвърляне и хващане на медицинска топка, слизане и качване от степ платформа, плиометрични лицеви опори, и др.

 

Защо да започнем да тренираме бойни спортове паралелно с тренировките във фитнеса? Какво ще постигнем?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pulse Fitness отново на ринга! На 1-ви декември в столичната зала "Асикс Арена" ще се проведе първото издание на турнира "Grand Fight Arena" и Pulse Fitness&Spa е официален партньор на събитието. Зрелищната вечер ще противопостави някои от най-добрите бойни атлети, част от които са Георги Валентинов и Даниел Илиев, които се подготвят усилено за голямата битка в Pulse Fitness&Spa. . . . . . #mma #k1 #fightnight #pulsefitnesscenter #mma #jiujitsu #mmalife #fight #mmalifestyle #taekwondo #karate #mmatraining #training #boxing #mmafighter #mixedmartialarts #bjj #ufc #mmashouts #fighting #boxinghype #muaythai #kickboxing

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on


 

Хора на различна възраст по цял свят тренират бойни спортове. Доказано е, че освен за постигане на съответни физически резултати, те учат и на издръжливост, дисциплина, увереност и методи за самоотбрана.

 

Повторението на многото техники в бокса, муай тай и ММА, комбинирано със спаринг, разтягане, силова тренировка, кардио тренировка и други спомагателни форми на физическо натоварване, ще ви доведат до отлична физическа форма.

 

Прочетете повече: Как да натрупаме мускулна маса?

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА