IE loader

Анатомия на кинетиката: факти за човешката сила

Анатомия на кинетиката: факти за човешката сила

Разберете всичко за човешките силови възможности

Нашето тяло е сложна, но почти перфектна машина, съставена от клетки, нерви, мускули и кости. Всяка една частица има своето важно значение и изпълнява неуморно функцията си. Но съществува и още нещо, което ни прави по-различни от индивида до нас – нашата воля. Именно тя е катализаторът, който претворява силата на духа във физическа сила, или казано на научен език – в кинетична енергия.

Накратко за кинетиката

Според физиката кинетичната енергия на едно тяло е енергията, която то притежава, заради неговото движение. Веднъж задвижено, тялото запазва своята скорост, докато тя не се промени. Именно скоростта на движението и масата на тялото определят мощта на удара, когато въпросното тяло се срещне с друго.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Българи юнаци!!!

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

 

Най-популярният пример за кинетична енергия в огромни количества са боксовите съревнования, където скоростта на юмручният удар и неговата маса определят кой ще бъде победител. Повлияни от боксовата еуфория след мача между Кубрат Пулев и Хюи Фюри миналата седмица, решихме да ви запознаем с няколко любопитни факти за човешката сила и тяло, за бойните изкуства и тяхната философия.

Истории за човешката сила

 

pulsefit

 

Не е случайно, че именно професионалните състезатели в бойните спортове държат рекордите за най-силни удари. Последният такъв рекордьор е ММА боецът Франсис Нгану, който е само на 32 години. През 2017 г. той буквално разбива тогавашния световен рекорд за най-силен удар с юмрук (държан от Тайрон Спронг). Според организаторите на мача ударът на Франсис бил 129,161 единици сила. За сравнение това се равнява на около 95 конски сили или еквивалента на цели 26 удара с юмрук на мъже със средно телосложение. Доста впечатляващ резултат.

Прочетете повече: Как тренират фитнес инструкторите на Pulse Fitness?

Докато рекордите за удари с ръце се държат от състезателите по бойни изкуства, тези за удар с крак са на футболистите. Любопитен факт е, че едни от най-добрите и силни удари са регистрирани в Английското първенство през годините. За момента в Англия рекордът се държи от Дейвид Хърст. През септември 1996 г., нападателят на Арсенал „стреля“ към вратата на съперниците си, а ударът е със скорост 183 км/ч. Тогава футболистът пропуска да отбележи гол, но пък успява да остане в историята с мощния си удар с крак.

 

 

Прочетете повече: Българските параолимпийци: истории за силата на човешкия дух

Сред спортистите, които имат изключителна мощ, се нареждат и тенисистите. Те владеят почти до съвършенство силата на ръцете си и не само успяват да удържат тежестта на ракетата, но и да задвижат топката с толкова голяма кинетична енергия, че въздухът буквално да засвисти. Но знаете ли кой държи рекорда за най-бърз сервиз в историята на тениса? По време на турнира от сериите Чалънджър Самуел Грот успява да забие начален удар със скорост от 263 км/ч. Повечето обикновени автомобили дори не могат да развият такава скорост, но Грот успява и по този начин подобрява тогавашния рекорд на Албано Оливети от 257 км/ч.

 

 

Прочетете повече: Как да натрупаме мускулна маса?

Човешката сила наистина може да изненада и впечатли. Едно от доказателствата, че физиката ни може да преодолее всичко, стига да бъде тренирана достатъчно, е рекордът за най-много счупени бетонни плочи с глава. Той се държи от младеж от Босна, който през 2017 г. успява да разбие 111 бетонни плочи с глава само за 35 секунди. 17-годишният Керим Ахметспахич, който тренира таекуондо, определено успява да шокира събралата се публика, поставяйки подобен рекорд.

Прочетете повече: 13 любопитни факта за човешкото тяло

Убедихме ли ви, че човешкото тяло е истински феномен и с упорство и тренировки, както на мускулите, така и на духа, можете да станете непобедими? Ако все още не сме, може би тези невероятни факти за тялото, ще го направят:

Факти за човешката сила

  • Почти половината от костите ни са в китките и стъпалата ни – представете си при неправилен удар с ръка или крак как те биха се натрошили и какво би коствало да оздравеят правилно и бързо; любопитен факт тук е изобретяването на първата протеза, която представлява палец на крак. Тя датира от преди 3000 пр. Христа и е създадена в Египет.

Прочетете повече: Как да възстановим мускулите след тренировка

  • Въпреки, че са съставени от 50% вода, човешките кости са цели 4 пъти по-здрави от бетона. Въпреки това те не са най-силният елемент в анатомията на човека – най-голяма здравина има зъбният емайл.
  • Оказва се, че сред най-силните части на човешкото тяло е….косата. Ако е здрав, един косъм може да издържи тежест от 3 кг. Това е сила, която рядко приписваме на привидно толкова слаб елемент от организма си.

 

 

Прочетете повече: Данни за тялото: Какво е 3DFIT скенер?

  • Навикът да слагате ръка пред устата си, когато кихате, не е само от „добро възпитание“. Скоростта на човешкото кихане е 160 км/ч. Добре, че масата е малка, иначе с подобна скорост можеше да прилепите човек за стената.
  • Също като мозъка, и нашите мускули притежават неподозирани възможности. В моменти на екстремни ситуации и при приток на адреналин в тялото, силата на човешките мускули се увеличава до неузнаваемост, а сетивата или се изострят, или се притъпяват, за да увеличат шанса за оцеляване. Така например адреналинът подобрява зрението, като принуждава мускулите на ириса да се свият, позволявайки на зениците да се разширят. Той също така кара организма до такава степен да се съсредоточи върху животозастрашаващата ситуация, че притъпява всякакво усещане за болка, освен ако тя не е толкова силна, че да принуди тялото да влезе в шоков режим.

 

 

Прочетете повече: Иконите на фитнеса: Арнолд Шварценегер

  • Счита се, че пикът на човешката сила е повдигането на тегло е около 260 кг. над глава, макар че рекордът за най-голяма тежест, повдигана от човек, е на британеца Анди Болтън, който успява да вдигне 457.5 кг. от земята до бедрата си.

 

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА