IE loader

Как да възстановим мускулите след тренировка

Как да възстановим мускулите след тренировка

Тялото ни е добре смазана машина и всичко в него работи в синхрон, за да може да функционира правилно. Ако сте решили да се захванете с тренировки, защото сте чули, че спортът е здраве, то изобщо не сте сгрешили. Като спортува, човек се грижи по-добре за себе си и здравето си. Тренировките 4 пъти в седмицата носят много позитиви – както за фигурата, така и за самочувствието. Но замисляли ли сте се какво коства на тялото ви да се възстанови след изтощителна тренировка? Наличието на мускулна треска подсказва, че сте натоварили достатъчно мускулите и трябва да се погрижите те да отпочинат добре, за да имате сили за следващата тренировка. Нашата препоръка е да не тренирате всеки ден, или поне не една и съща мускулна група. Мускулите имат нужда от време за възстановяване, тъй като те растат и се увеличават докато си почиват, а не по време на изтощителна тренировка.

 

pulsefit

 

Повечето хора прибягват към различни леки обезболяващи като Аспирин и Беналгин, за да се предпазят от схващанията и неприятното усещане при мускулна треска, но има и други, доста по-приятни варианти. В различните СПА процедури ще откриете невероятно облекчение, а в набавянето на ценния минерал магнезий, ще засилите организма и тялото си.

Прочетете повече: 5 начина да посрещнем пролетта с нови здравословни навици

СПА зона

 

pulsefit

 

Няма нищо по-приятно от това след дълга тренировка да посетите СПА зоната във вашия фитнес клуб. Релаксиращите процедури не само ще ви накарат да се отпуснете и насладите на спокойствието около себе си, а и ще подпомогнат за възстановяването на мускулите след тренировка. Бонус към СПА процедурите е и фактът, че те допълнително спомагат за топенето на излишните мазнини и извайването на сексапилна фигура. Можете да комбинирате парна баня и сауна или да си изберете само една от зоните. Ще усетите мигновено облекчение на мускулната треска, тъй като парата и сауната отпускат тялото и мускулите по естествен и много приятен начин.

  

Сауната понижава кръвното налягане и подобрява виталността на тялото. Задължителен елемент в СПА зоната са масажите и процедурите за възстановяване на мускулатурата. Те спомагат за премахването на отпадните продукти от мускулите, възстановяват техния тонус и помагат за разнасянето на млечната киселина, която е и причината за мускулната треска. Тук важна роля имат и контрастните или хладни душове. Те ускоряват метаболизма и регулират циркулацията и движението на кръвта.

Прочетете повече: Leg Day: Какво трябва да знаем за тренировките за крака

Магнезий

 

pulsefit

 

Магнезият е минерал, който е от огромно значение за всеки един човек, практикуващ спорт ежедневно. Той помага за възстановяването на мускулите и може да се добави както чрез храната, така и като хранителна добавка.

 

pulsefit

Прочетете повече: Хранителни добавки и фитнес: Кои са подходящи за начинаещи и напреднали?

ВСАА

pulsefit

 

BCAA (Branched-chain amino acid) са аминокиселини с разклонена верига. Приемаме ги ежедневно чрез храни богати на протеини, като яйца, месо, риба и ядки. Тяхната основна функция е да разграждат белтъчините в тялото и по този начин да го снабдяват с енергия за растеж. BCAA са едни от градивните елементи на мускулите и участват в много други метаболитни процеси. Човешкият организъм няма способността да произвежда сам тези аминокиселини и затова е важно да си ги набавяме чрез храна или хранителни добавки. Ключовата им роля в състава и растежа на мускулите определя и важността им в следтренировъчния период. Допълнителният прием на BCAA намалява нивата на лактат след тренировка и по този начин подобрява бързото, лесно и качествено мускулно възстановяване.

Стречинг

 

pulsefit

 

Стречингът е задължителна част от тренировката, но за съжаление все още има хора, които го пропускат. Пет минути в края на всяка тренировка са напълно достатъчни за разтягане на мускулите и възвръщане на нормалния ритъм на кръвообращение. Стречингът спомага за по-бързото възстановяване на мускулатурата, а в дните, които не тренирате силово в клуба, можете да се отдадете на групови занимания като йога и пилатес, които също ще ви разтегнат. Комбинирайте с плуване в дните между тренировките. Тази активност натоварва всички групи мускули и е най-добрият начин за поддържане на равномерно кръвообращение към крайниците, което пък е сигурен начин за спасение от мускулната треска.

Сън и вода

 

pulsefit

 

Последните ни два съвета могат да ви се сторят елементарни, но ще се учудите колко много трениращи хора не се наспиват добре и не пият достатъчно вода.

Не бъдете един от тях!

Пълноценният сън е изключително важен, за да може тялото само да се възстанови след физическо натоварване. На зрял организъм са му нужни 8 часа сън на денонощие, за да може да се каже, че пълноценно е „презаредил батериите“. Добрият сън възстановява мускулатурата, зарежда с енергия за следващата тренировка и дори помага с горенето на калории.

Добрата хидратация е другият естествен лечител на мускулите. Тъй като самите те са изградени от 75% вода, липсата на хидратация в организма може да доведе до дълго и мъчително възстановяване след тренировка. Препоръчваме ви да си определите норма за прием на вода, която да следвате. За целта може да си свалите подходящо приложение или просто да си сложите аларма, която да ви напомня. Знаем, че понякога е трудно, но оптималният дневен прием на вода е 2 литра, а за един трениращ човек това трябва да се счита за абсолютния минимум.

 

pulsefit

 

Не подценявайте нуждата от възстановяване на мускулите след тренировка. Ако искате да сте в добра физическа форма, то трябва да се погрижите за тялото си преди, по време и след тренировка. Консултирайте се с вашия личен треньор относно приема на хранителните добавки и не пропускайте невероятното релаксиращо действие на СПА зоната във вашия фитнес клуб. Тялото ви ще ви бъде истински признателно.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА