IE loader

Данни за тялото: Какво е 3DFIT скенер?

Данни за тялото: Какво е 3DFIT скенер?

Почти всички използваме мобилните си телефони или лаптопи ежедневно, за да потърсим дадена информация в интернет. Това позволява събирането и боравенето с огромно количество лични данни за този, който пожелае да извлече някаква полза от тях - както всеки от нас неминуемо е разбрал от паниката на стотици фирми покрай наредбата на Европейския съюз GDPR. Накратко, тези данни, тяхното събиране и анализиране, може да бъде наречено Big Data. Терминът се отнася до използването и съставянето на прогнозни анализи и анализи на поведението на потребителите.

Тенденцията да се анализира задълбочено поведението на потребителите може да даде безценна информация за потребителите в различни сфери – маркетинг, бизнес, наука, медицина. Боравенето и обработката на данни позволява да се взимат по-добри решения, които са в полза на потребителите. Факт е, че вече има компютри, които могат да диагностицират онкозаболяване 4 пъти по-бързо и прецизно от лекарите – и това благодарение на информацията, която имат за пациента. В бизнеса анализа на данни също е много полезен, тъй като поведението на потребителя може да подскаже каква стока търси и от какво всъщност се нуждае – дали са по-ниските цени, ексклузивитета на продукта или неговата масовост.

  

pulsefit

 

Днес тези тенденции за анализ и боравене с данни са стигнали и до фитнес клубовете. Най-модерната технология - представител на този глобален технологичен тренд, е Fit3D ProScanner. Благодарение на Fit3D и данните от него, ще можете да добиете реална представа за себе си и тялото си – бързо, прецизно и напълно безболезнено. Устройството представлява скенер с уникална технология и широко приложение, както за напредналите трениращи, така и за начинаещите. Познат е в над 40 държави, където се използва предимно от фитнес клубове, здравни и рехабилитационни центрове.

Прочетете повече: 13 любопитни факта за човешкото тяло

Големи данни за тялото

Трениращият се качва върху уреда и за около 30 секунди той прави сканираща „снимка“ на тялото му. Скенерът извлича референтни стойности с гарантирана точност, сред които са килограмите, % мазнини, % костна плътност, % хидратация на кожата, обиколките на различните части на тялото и други полезни цифри. В рамките на 5 до 10 минути, диагностикът получава на свои имейл адрес подробен доклад от първоначалното сканиране, който съдържа измервания на тялото и своя 3D avatar (личен профил).

Как работи скенерът в обобщение:

  • Прави пълна 3D картина в рамките на 35 секунди
  • Предоставя показатели за тялото – сред които тегло, височина, обиколки на всяка част от тялото, подкожни мазнини, мускулна маса и пр.
  • Изпраща подробен доклад на имейл адрес след не повече от 10 минути
  • Създава личен профил (3D avatar)

Прочетете повече: Изповед на тялото: "Аз съм ти, не ме забравяй"

Скенерът позволява точно проследяване на напредъка във фитнес клуба, ако се прави периодично. Данните се качват върху личния профил и чрез автоматизиран анализ позволяват да се правят корекции както в хранителния, така и във фитнес режима.

 

pulsefit

 

Ползи

Когато получите данните от сканирането на тялото си, ще можете да се посъветвате със съответните специалисти във фитнес клуба, които ще ви изготвят най-добрата програма за вашата промяна.

Ако се окаже например, че метаболизмът ви е забавен, можете да се консултирате с нутриционист. Той ще ви изготви хранителен режим, който е съобразен с ритъма на вашия организъм и с храните, които обичате да консумирате. Също така ще ви посъветва кои продукти задължително да избягвате, ако искате да забързате обмяната на веществата, а с това и процеса на трансформация на тялото си. Това, че се храните само със зеленчуци и месо, не ви гарантира, че имате най-правилното меню и най-вероятно оттам произлиза проблемът ви със застоя на теглото и липсата на резултати. Ако чрез сканирането се диагностицира именно забавяне на метаболизма, то експертите по правилно хранене ще успеят да ви изготвят разнообразен режим богат на протеини, фибри, полезни мазнини и въглехидрати.

Прочетете повече: Желязото: как и защо е важно за трениращия човек?

Кратък съвет: Препоръчваме ви в дневното ви меню да има поне един млечен продукт, месо или риба, зелени зеленчуци, ядки, по 100 грама горски плодове и поне 2 литра вода, за да можете да ускорите метаболизма си.

 

pulsefit

 

Благодарение на 3D сканирането ще можете да проследите и физическото си състояние. Вашият личен треньор също ще има по-реална представа за текущото ви състояние и ще може да прецени от какъв комплект упражнения се нуждаете. При наднормено тегло, например, но с показател за добра хидратация на тялото, във вашия фитнес режим първоначално ще наблягате на кардио тренировките. От една страна, защото горят бързо излишните мазнини, а от друга – защото тялото ви ще има нужда от време да свикне с физическите натоварвания. След като треньорът прецени, че вече можете да натоварвате и по-силово тялото си, то задължително ще се включат и упражнения с тежести. Така ще можете да отслабвате още по-ефикасно и да се борите с проблемите, които ви пречат да сте истински доволни от себе си.

Прочетете повече: Как да възстановим мускулите след тренировка

Тренировъчен режим

Fit3D ProScanner е незаменим помощник в процеса за отслабване и подобряване на цялостното физическо състояние. Ще ви дадем препоръки за някои от основните мерни единици, с които вашият личен треньор трябва да се съобрази, когато изготвя тренировъчната ви програма. Също така препоръчваме измерването да се прави в края на всеки месец, за да може адекватно да се наблюдава прогреса или да се редактира в хода на работа.

 

pulsefit

 

Мускулна маса – Всички сме запознати с факта, че 1 кг. мазнини не може да се равнява с 1 кг мускул. Мускулите тежат повече, затова и не бива да правите грешката да съдите по килограмите. Стегнатото и добре оформено тяло по-често тежи и повече. 3D сканирането на тялото помага да видите колко от общото ви телесно тегло са вашите мускули. Резултатът ще изчисли колко тежат мазнините, мускулите, костите и органите ви. Ако след сканирането се установи занижена мускулна маса, то вашият треньор ще наблегне на силовите упражнения с по-големи тежести. Освен това е хубаво да включите в менюто си повече протеини, защото мускулите ви растат благодарение на тях. Хранете се с повече месо, яйца, сьомга и бързо ще успеете да наклоните везните в полза на мускулната маса.

Прочетете повече: ТОП 5 упражнения за мъжки гърди

Плътност на костите - Ако плътността на костите ви е по-малка от референтните стойности, то вашият личен треньор ще ви изготви режим, който не натоварва толкова ставите, за да избегнете травми в последствие. Според различни медицински проучвания, жените са по-уязвими, тъй като костната обмяна зависи и от хормона естроген, а състояния, свързани с неговия намален синтез, сред които климакс, ендокринни заболявания, изтощение. Загубата на плътност в костите също така се наблюдава и поради лоши хранителни навици. Храненето предимно с месо, колбаси, бяло брашно и рафинирана захар е крайно вредно за костната система. Този тип хранене не осигурява достатъчно количество калций, а в същото време ускорява извеждането му от костите. Препоръчително е в този случай да се правят упражнения с леки тежести, които да засилят мускулатурата. Също така можете да ходите на пътеката, да правите лек джогинг и да изкачвате стълби. Тези упражнения работят директно върху костите на краката, бедрата и долната част на гръбначния стълб, за да забавят загубата на минерали. Можете да разнообразите с тренировки по йога, които също ще ви се отразят добре.

 

pulsefit

 

Подкожни мазнини – Друга единица, която често мерим и ни натъжава на моменти. Съществуват безброй калкулатори онлайн, с които можете да изчислите индекса на телесната си маса (ИТМ), но благодарение на 3D сканирането ще знаете с абсолютна точност процента на мазнини в тялото ви. Това измерване е полезно, защото освен от суетна гледна точка, ще можете да разберете дали теглото ви е здраво – проблемът при занижени нива на подкожните мазнини е също толкова сериозен, колкото и при завишените стойности.

Прочетете повече: ТОП 5 упражнения за секси женско дупе

 Със сканирането на цялото тяло след 4 минути ще знаете къде точно се намирате по пътя към мечтаната фигура. Когато налице са точни статистики за мазнините в тялото на трениращия, инструкторът съобразява тренировъчната програма с тяхното редуциране или съответно натрупване. Когато са в излишък се препоръчва основно кардио, защото чрез потенето тялото успява да изхвърли токсините. Здравословният хранителен режим също е задължителен – препоръчва се консумацията на храни, които спомагат за изгарянето на мазнините – като грейпфрути, лимони, леща, овесени ядки, зелен чай. Ако пък мазнините са под долната граница, то трябва да включите в менюто си именно мазнини, но здравословни – като авокадо, ядки, яйца, маслини и повече риба.

 

pulsefit

 

Fit3D ProScanner е иновативен начин да се информирате за реалното ви физическо състояние. Можете да го намерите в центровете на Pulse Ftiness & Spa Bulgaria и Pulse Fitness & Spa Platinum, където да се възползвате не само от измерването, но и от последващите корекции в хранителния ви и тренировъчен режим. Нашите специалисти ще ви помогнат да разтълкувате резултатите, ще ви дадат насоки и ще са плътно до вас в преследването на целите и мечтите ви за здраво, силно и стегнато тяло.

Прочетете повече: Развитието на фитнеса и груповите тренировки през последните 100 години

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА