IE loader

Изповед на тялото: "Аз съм ти, не ме забравяй"

Изповед на тялото: "Аз съм ти, не ме забравяй"

„Моето тяло е моят храм“. „Ти си това, което ядеш“. „Здрав дух в здраво тяло“. Това са сентенции, които всички сме чували и истини, които всички знаем. Уви, малцина приемат тази мантра сериозно.

Ето как всъщност живеем:

Забързано и динамично. Даже се гордеем с това. Храним се „на крак“, защото „нямаме време“. Пренебрегваме нуждата на тялото си от почивка, защото така е готино и модерно.

Заменяме зеленчуците и месото с бургер с бланширани картофи и преработени храни (не е редно да го наричаме „месо“). Наливаме се с газирани напитки и сокове, пълни със захар вместо обикновена бутилка с вода. Денем пушим при първата възможност и пием кафе след кафе. Вечер не пропускаме да си налеем чаша (или пет) алкохол. Трябва си. Не приемаме нужното количество витамини и се нагъваме на три ката пред компютрите. Какво пък толкова? Нали сме млади!

А ако тялото ви можеше да говори? Ако можеше да ви каже как се чувства и какво мисли за това, което му причинявате ежедневно? Какво ли щеше да ви каже?

Всъщност то го прави, но не слушаме внимателно. Косата пада повече от очакваното, кожата изглежда сивкава, ноктите са тънки и чупливи, изморявате се лесно и често ви боли глава. Да не говорим, че всичко ви дразни и напряга. Това са сигналите на тялото ви. То неистово се опитва да ви каже, че ненавижда хаотичния ви ритъм на живот и ви моли да се погрижите за него.

Ако не знаете как, ние имаме идея.

 

pulsefit

 

Променете храненето си

Не от суетна гледна точка, а от чисто здравословна. Храната захранва тялото ни с енергия. Некачествената храна е като некачественото гориво. Автомобилът пак ще върви, но ще се задавя и отказва да хвърчи. Изчислете индекса на телесна маса спрямо вашата възраст, пол и килограми. Открийте идеалното тегло за вас и количеството калории, които да консумирате дневно. Съставете си меню, което е разнообразно и полезно за вашето тяло. Ако ви е трудно и нямате опит с това как се комбинират правилно протеини, въглехидрати, мазнини, зеленчуци и плодове, можете да се обърнете към експерт в областа на фитнеса или нутриционизма, за да ви изготви специален хранителен режим. Бягайте като дявол от тамян от пържените храни, тестените и сладките изкушения и зачеркнете завинаги газираните напитки и натуралните сокове от менюто си. Започнете с кока-колата. От днес. Не забравяйте водата. Влизането в нов здравословен ритъм може да отнеме само две седмици. Това е ниска цена в сравнение с това, което ще получите в замяна.

Прочетете повече: Периодично гладуване: Що е то и как може да ми помогне?

Добавете движение

Не всички имат амбиции да са новите бикини фитнес шампиони на страната, но всеки иска да изглежда добре. Стегнатото, трениращо тяло е чисто и просто по-привлекателно. Човешка природа. Какво да я правиш. Възрастта няма значение, когато човек спортува. Това се отразява позитивно и на самочувствието, и на здравето. Работата в офис, по 9-10 часа пред компютър, води до много последици за нашето тяло. Основната от тях е обездвижването. Отделете през работната си седмица няколко часа за спорт. Какъвто и да е. А пък, ако сте сериозни, посетете близкия фитнес клуб или се разберете с някой колега да посетите групови занимания по йога, пилатес или кросфит. В края на работния ден движението ще ви даде много енергия и ще ви помогне да сте във форма, а метаболизмът ви ще заработи по-добре. Освен това ще се преборите с излишните сантиметри. Всеки ги има.

Прочетете повече: Активен живот след 40: Мисията възможна

Поглезете тялото си

Харесва ви да глезите сетивата си, нали? Я вкус, я мирис, я нещо по-горещо. Мислете за тялото си като за поредното сетиво, което се нуждае от внимание и мили жестове. Например в модерните фитнес клубове има СПА зони, за които вярваме, че са изключителна необходимост, а не просто „екстра“. Сауната е чудесен пример са глезене с ползи както за вас, така и за тялото ви. 15 минути в нея ще изчистят част от токсините, които сте натрупали през деня, а порите на кожата ви ще се почистят в дълбочина и тя ще си върне цвета. Още един бонус е топенето на мазнините. Ако съчетаете посещението на сауна след тренировка, ефектът от нея ще е още по-голям. А, и да не забравяме, че времето в сауната е изключително релаксиращо, и ви дава време за себе си, което инак трудно намираме.

 

pulsefit

 

„Погрижи се за мен. Ще сме заедно цял живот. Не ме оставяй на произвола на съдбата, така както не го правиш с кариерата и семейството си. Превенцията е най-сигурният начин да съм спокоен и здрав. Постави началото на активен и здравословен живот днес и аз ще съм ти благодарен още утре. Не чакай понеделник или първия ден на новия месец и аз няма да чакам да те направя щастлив“.  

С благодарности,

Твоето тяло

Научете повече факти за тялото си: 13 любопитни факта за човешкото тяло

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА