IE loader

Развитието на фитнеса и груповите тренировки през последните 100 години

Развитието на фитнеса и груповите тренировки през последните 100 години

Да тренираш и да поддържаш добра фигура не е модерно само през последните няколко години. Дори напротив. Фитнес манията има дългогодишна история, която е наситена с различни течения в тренировките през последните 100 години. Нека заедно разгледаме как са поддържали своята фигура трениращите хора през изминалите десетилетия.

1910: Основната форма на тренировки при дамите през този период е разтягането на тялото или така нареченият стречинг. Дамите тогава са вярвали, че няколко леки разтягания ще стегнат и оформят бедрата им за нула време. Много мило.

 

pulsefit

 

1920: През 20-те години на миналия век жените разчитали повече на машини, които да изваят телата им, отколкото на собствените си усилия. Вибриращи колани, които те поставяли на проблемните зони като ханш, бедра и ръце, се грижели за изгарянето на излишните калории. Често за фитнес костюми използвали копринени нощници, защото тогава още нямало фитнес костюми.

 

 

1930: Коланите на пружини и машини, наподобяващи автомобилно колело с гумени грайфери продължават да оформят дупетата и бедрата на жените през 30-те. През този период започват и да се появяват първите „клубове“ за красота, целящи да популяризират фитнеса сред масовото общество. Членовете в организацията често посещавали групови тренировки, носели черни панталонки и бели жилетки.

 

pulsefit

 

1940: Жените през 40-те наблягали на упражнения, при които се потят малко, а фитнес машините вече изглеждат като от научнопопулярен филм. Момичетата се събирали в своеобразни фитнес зали, в които тренирали със странните уреди, но за съжаление този вид тренировка не носел никакъв ефект. Също така в тренировъчните им програми влизало и изпълнение на „коремни преси“ (вижте във видеото долу), които днес познаваме по изпълняваме съвсем различно.

 

 

1950: През тези години на ХХ век главна роля е отредена на обръча. Точно така, обръча, с който си играят децата. Той нашумява и се търси предимно като уред за упражнения. Така забавлението работело в идеална хармония с топенето на излишни калории и мазнини.

 

pulsefit

 

1960: Манията по уреда Trim Twist бележи 60-те години на миналия век. Той представлява квадратна плоскост, прикрепена върху метален, въртящ се механизъм. Трениращият се качва върху уреда и започва да прави въртеливи движения като в музикалния жанр „туист“. Този уред за тренировки в домашни условия станал хит сред всички домакини, а също и за работещите в офис. Идеята при него била да извая талията. В модерните фитнес клубове днес също има уред на подобен принцип, но е доста по-функционален и приложим за различните зони.

 

 

1970: Звездата от Бродуей Джуди Шепард представя на спортната сцена Джазерсайз (Jazzercise). Новата мания по спорта, комбиниращ аеробика и джаз танци, била предназначена за отслабване и подобряване на тонуса. Към днешна дата джазерсайз все още се практикува в 32 страни по света.

 

pulsefit

 

1980: 80-те години на миналия век са сред култовите години за фитнес индустрията. Тогава с гръм и трясък навлиза новата мания, наречена „аеробика“. Тренира се с прилепнали трика без значение от пола, а на мода са огромните къдрави коси при жените и мулета при мъжете. Въпреки чудноватия външен вид на трениращите, груповите занимания по аеробика са изключително ефективни при горенето на калории и поддържане на отлична фигура и се практикуват досега.

 

 

1990: През 1990 г. американския таекуондо инструктор Били Бланкс представя на света нов спорт, предназначен да поддържа добрата форма и тонус на трениращите. Тае Бо е комбинация от таекуондо и бокс и до днес е сред груповите занимания, които винаги имат много посетители, поради доказаната си ефективност.

 

pulsefit

 pulsefit

2000: Модерната епоха. През новото хилядолетие на мода навлизат луксозните фитнес клубове, които са пълни с разнообразни уреди за трениране на всяка част от тялото. Водени от поп и хип-хоп културата, танцовите зали също започват да набират голяма популярност сред трениращите.

 

pulsefit

 

2010: Фитнесът е по-популярен и модерен от всякога. Всеки мъж или жена, които държат на външния си вид, посещават един или друг фитнес клуб. Спазват се трендовете за здравословен начин на живот – балансиран хранителен режим, комбинация от силови и кардио тренировки и разнообразяване с йога, пилатес, кросфит или друго групово занимание. През 2010 г. друг спорт, който всеки тренира е зумбата. Със своите ритмични и танцувални движения, това занимание печели много последователи.

 

 

Спортът и движението са част от човешката история още от самото й начало. Без значение дали ще тренирате във фитнес клуб или ще изберете да бягате в парка, най-важното, е да се движите активно в името на собственото си здраве.

Вижте 100 години история на фитнеса във видеото долу:

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА