IE loader

13 любопитни факта за човешкото тяло

13 любопитни факта за човешкото тяло

„Искам резултати!“. Това са думите, които фитнес инструкторите най-често чуват в клуба, когато попитат трениращите какво очакват от своите посещения там. Обикновено този тип хора тренират упорито и са склонни да форсират тялото си много над неговите възможности. Но какво всъщност представлява човешкото тяло?  Как е успяла природата да създаде един толкова съвършен и чудат механизъм? Не може да сме единствените, които се чудят!

Въпреки, че днес не е петък, 13-ти, искаме да разнообразим седмицата ви с един кратък списък от 13 неща, които може би не знаете за тялото си.

Ето кои са те:

 1. Усмивки

Човек на средна възраст се усмихва около 7 пъти на ден. Ако достигне до 11 усмивки, експерти го причисляват към оптимистите. А песимистите, уви, се усмихват не повече от 1-2 пъти дневно.

 

 

Vibes #5months #pregnant @bodyengineerswomen

A post shared by Yanita Yancheva (@yanitayancheva) on

 

 1. Хранене

Човек може да издържи 11 дни без храна. Това е пределът, след който липсата на хранителни вещества, става фатален.

 1. Вода

Максимумът, който можем да издържим без вода е 3 дни. Каквото ще да става, никога на причинявайте това на тялото си!

 

pulsefit

 

 1. Храна и вода за цял живот

Човек изяжда средно 50 тона храна и изпива 50 000 литра течности през живота си. Това е сериозно количество „ядене и пиене“. Знаете ли към кои групи храни и напитки трябва да се ориентирате, и кои да изключите от менюто си, за да водите здравословен начин на живот?

 1. Брой на костите при възрастните и при децата

Знаете ли, че в тялото на възрастен има 206 кости, а при децата броят им е 300? Това е така, защото докато растем, костите се срастват.

 1. Мигания на човешкото око

Човешкото око мига средно 4,2 милиона пъти в годината. Това прави средно по 11 507 пъти на ден или 480 пъти на час.

 1. Поза при спане

Само хората спят по гръб. Тази поза е непозната за животните и ако се вгледате по-внимателно в любимеца си, ще забележите това. Разбира се, не броим котките. Те така или иначе не са от тази планета!

 

pulsefit

 

 1. Състав на човешкия мозък

Човешкият мозък е съставен от 80% вода. Това значи, че трябва да пиете много вода, за да го подхранвате и той да функционира нормално. Питали ли сте се защо имате главоболие от нищото – често поводът за това е обезводняването и фактът, че не приемате достатъчно течности. Увеличете милилитрите и ще видите, че ще тялото ви генерално ще се чувства по-добре. Това също ще намали задържането на вода и подуването.

 1. Човешкият език

Както пръстовите отпечатъци, така и отпечатъкът на езика на всеки човек е различен. Средната дължина на езика при хората е 10 сантиметра. 2/3 от дължината е видима, а 1/3 скрита.

 

pulsefit

 

 1. Кръвните клетки

Човешкият организъм произвежда и разрушава 15 милиона кръвни клетки всяка секунда. Досещате ли се какво означава това? Всички сме милионери!

 1. Мъртви кожни клетки

Прахта в дома ви е до голяма степен съставена от предали Богу дух кожни клетки, защото всяка минута от тялото ви падат между 30 и 40 хиляди мъртви кожни клетки.

 1. Въздушна струя при кихане

Когато кихате, вие „изстрелвате” въздушна струя със скорост от около 160 км/час. Затова е въпрос не само на възпитание да сложите ръка пред лицето си, а и на здравна култура.

 

pulsefit

 

 1. Стомашни киселини

Киселината в стомаха ви е толкова силна, че може да разгради бръснарско ножче. Заради стомашните киселини, които се отделят в него, клетките, които покриват стомаха се сменят изцяло на всеки 3 дни.

Въпреки, че науката е разгадала много от загадките на човешкото тяло, тя не може да каже с абсолютна точност как изглежда вашето тяло. То е напълно индивидуално. За щастие именно с помощта на науката някои много умни инженери са създали уред, който може само за 40 секунди да определи с невероятна точност факти за вашето тяло – проценти мазнина, костна плътност, съдържание на вода и други. Ако изгаряте да разберете как изглежда тялото ви спрямо средните човешки норми, може да го изпробвате в клубовете на Pulse Fitness на бул. България и в ж.к. Хаджи Димитър.

БОНУС:                       

Жадни сте за още любопитни факти за човешкото тяло? Тук ще намерите още 50!

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА