IE loader

Как тренират фитнес инструкторите на Pulse Fitness?

Как тренират фитнес инструкторите на Pulse Fitness?

В почти всяка статия споделяме колко важно е всеки трениращ, търсещ трайни резултати, първо да се допита до професионалните инструктори във фитнес клуба. Дали ще изберете личен инструктор или треньор в групово занимание зависи от спортните ви предпочитания и нагласи. Тези хора ще ви мотивират, ще наблюдават дали изпълнявате правилно упражненията и ще следят резултатите ви. Често те се превръщат в едни от най-верните и добри приятели, които можете да имате.

Но замисляли ли сте се как тренират фитнес инструкторите? Как започва денят им, дали винаги им се тренира и имат ли „изгубени дни“? Допитахме се до някои от най-добрите инструктори в Pulse Fitness, за да ви покажем, че те също имат своите мечти, постижения и слабости.

В следващите редове ще се запознаете подробно с пет треньора, на които зададохме пет еднакви въпроса, за да разберем повече за техния живот.

Ето ги и нашите събеседници:

 

pulsefit

 

Маргарита Стефанова, треньор по йога и спининг

Маргарита е инструктор по йога със сертификат от AAAI/ISMA. Тя има три-годишен стаж в специализирани йога центрове в София.

 

pulsefit

 

Александра Троева, персонален треньор и инструктор по канго джъмпс

Александра се занимава със спорт от 9 години, като главната ѝ страст е леката атлетика. Тя е многократна шампионка на България. Освен персонални тренировки, Александра води и групови занимания по Kangoo Jumps.

 

pulsefit

 

Константин Ташев, персонален треньор

Константин е дипломиран диетолог. От 20 години практикува различни видове спорт. От десет години се занимава професионално с волейбол, а с фитнес – от осем години. 

 

pulsefit

 

Емануела Ангелова, персонален треньор

Емануела завършва НСА с профил  “треньор по карате“. Тя е многократен републикански, европейски и световен шампион в този спорт. От 6 години насам се занимава с фитнес и групови занимания. 

 

pulsefit

 

Димо Христев, мастър треньор и фитнес директор

Димо се занимава с фитнес от общо 27 години, като последните 11 той практикува като професионалист. Завършва школа в Оксфорд, Англия, от където получава диплома за фитнес инструктор и личен треньор.

След като накратко ви представихме нашите инструктори, е време да пристъпим и към въпросите.

Какво мотивира личния инструктор да тренира във фитнес клуба? Има ли дни, в които мотивацията е по-ниска от другите и какво правите, за да си я върнете?

 

 

Маргарита Стефанова, треньор по йога и спининг: Моята мотивация е, че ставам свидетел на това как хората се интересуват все повече от древното познание, наречено „йога“, чиито корени могат да се проследят хилядолетия назад в човешката история. Идват редовно на тренировка, питат за съвети, пускат по някоя шега и това за мен е добър знак. Конкретно за мен йогата ме дари с нравствена, телесна и умствена дисциплина, направи тялото ми по-гъвкаво и красиво и постави началото на една сериозна личностна трансформация. Каква по-голяма мотивация от това? В дните, в които случайно ми липсва мотивация, просто си почивам.

Александра Троева, персонален треньор и инструктор по канго джъмпс: Лично аз се чувствам много пълноценна, когато тренирам. Това е нещото, което ме мотивира. За мен най-важно е да се чувствам добре, като резултатите идват с постоянството. Подобряват се и много качества. Има моменти, когато не се чувствам добре или нямам настроение за тренировка, тогава си спомням за времето, когато се състезавах активно и през какво преминавах. Това ме мотивира и ми показва колко силен човек съм.

Константин Ташев, персонален треньор: Занимавам се със спорт от 4-годишен, а с фитнес от 16-годишен. Цял живот се занимавам със спорт и мога да кажа, че съм го превърнал в начин на живот. За мен е важно, че хобито ми се е превърнало в работа и че продължава да ме вдъхновява. Имам диплома за диетолог, което подпомага както личните, така и успехите на моите клиенти, защото тренировките и правилното хранене са двете страни на една и съща монета. Мотивира ме промяната на тялото ми, когато е влязло в даден режим и това, че мога да надграждам онова, което вече съм постигнал. В дните, когато ми липсва мотивация, си задавам въпроса как съм стигнал дотук и това ме кара да продължавам. Понякога слушам музика и гледам мотивационни клипчета, а тайната на успеха за мен се крие в постоянството.

Емануела Ангелова, персонален треньор: Занимавах се професионално със спорт (карате и джу-джицо) 20 години. Винаги ме е мотивирал начинът, по който се чувствам, когато тренирам – без значение дали се готвя за състезание или тренирам за дадено физическо качество. Също така ме мотивира това да гледам как тялото ми се променя по време на тренировъчния процес.

Димо Христев, мастър треньор: 25-годишният ми опит във фитнес клубовете по света и у нас ме карат да приемам фитнеса като начин на живот, а мотивацията да изглеждам добре и да правя света по-красив се е превърнала в неизменна част от мен. Искам да помагам на другите да се чувстват по-уверени и да им докажа, че годините не са извинение да не си във форма. В дните, в които съм загубил мотивация просто разнообразявам упражненията си – тренирам същата мускулна група, която ми е по план, но с различни упражнения. Прилагам този подход и при последователите си. Ако пък тялото ми има нужда от почивка, то категорично предпочитам да му я осигуря – това няма да ме направи по-малко „здрав“, а дори напротив, ще ми даде сили за по-интензивни тренировки.

 

 

Какво представлява идеалната тренировка за един треньор?

Маргарита Стефанова, треньор по йога и спининг: Идеална тренировка е, когато всички чувстваме по свой начин удовлетворение.

Александра Троева, персонален треньор и инструктор по канго джъмпс: Всеки треньор има индивидуален метод на трениране, както и всеки клиент има нужда от точно определена тренировка, съобразена с неговите възможности и цели. За мен няма идеална тренировка. Всяка една има своите плюсове. Харесвам силовите тренировки, но предпочитам функционалните. При тях развиваме доста повече качества и подобряваме общото състояние на организма.

Константин Ташев, персонален треньор: За мен перфектната тренировка представлява тази, при която с минимални усилия, постигаме максимални резултати и като цяло мисля, че това е идеята на фитнеса.

Емануела, персонален треньор:: За мен няма лоша тренировка, стига да почувстваш удовлетворение - значи тренировката е протекла по план и си бил достатъчно мотивиран да се раздадеш до последно в тренировъчния ден.

Димо Христев, мастър треньор: Идеалната тренировка може да се разгледа в два аспекта – ако изпълниш всички упражнения и спазиш правилно тренировъчната си програма за деня, и ако по време на тренировка успееш да надскочиш и надградиш поставените си цели – например ако трябва да вдигнеш 60 кг. от лежанка, а успееш да вдигнеш 70 кг. Ако постигнеш поставените си цели в дългосрочен план, то това означава, че тренировките ти са били идеални.

 

 

Как изглежда вашата лична програма? Как тренирате самите вие във фитнеса? Кои групи тренирате, защо ги тренирате, какво искате да постигнете с това и защо този подход е най-ефективен за вас лично?

Маргарита Стефанова, треньор по йога и спининг: Практикуваме Хатха йога. Тренировката ми протича заедно с клиентите. Започваме със загрявка от горе надолу, поздрав към слънцето, разтягане на краката, гъвкавост на кръста, отваряне на гърдите, а когато остане време, изпълняваме и шавасана. По този начин имам контакт с клиентите, а за мен това е съществено.

Що се отнася до спининга, идеалната тренировка е тази, която завършва с лицеви опори, които карат ръцете да затреперят.

Александра Троева, персонален треньор и инструктор по канго джъмпс: Обичам, когато тренирам да ми е тежко - правя по 12-15 повторения. Наблягам на крака и дупе, по-рядко тренирам горната част на тялото, но не я пренебрегвам. Целта ми е оформяне и стягане. Правя по няколко упражнения за определена мускулна група (зависи коя) по 4 серии основно. За мен силовата тренировка, комбинирана с няколко по-интензивни упражнения, е най-ефективна. Тялото започва бързо да се стяга и променя, без значение дали килограмите са мръднали надолу или не.

Константин Ташев, персонален треньор: Тренирам 7 дни в седмицата, като акцентирам основно върху горната част на тялото, понеже имам добре оформени крака от атлетичното ми минало и спортовете, с които съм се занимавал преди да се отдам на фитнеса (волейбол баскетбол карате кикбокс). Обичам да използвам тежки базови движения като лежанка, мъртва тяга, клек, набирания и кофички, тъй като смятам, че те са най-подходящи за изграждането на добре балансирана физика.

Емануела Ангелова, персонален треньор: Аз тренирам предимно кръгови тренировки. Малко са дните, в които се фокусирам върху определени мускулни групи. Започвам с лек крос, който после преминава в спринтови отсечки. След като сляза от пътеката, продължавам с набирания, лицеви опори, клекове, съчетани с различни видове ритници, коремни преси и после пак продължавам с набирания, лицеви опори и т.н. Понякога включвам упражнения с тежести, изпълнявани от лежанка, или такива за трицепс и бицепс. За мен са важни издръжливостта и качествено изградените мускули, но преди всичко се стремя просто да се чувствам добре в тялото си.

Димо Христев, мастър треньор: Тренировъчната програма е различна за всеки спрямо възможностите му. Аз съм на 38 години и в момента тренирам 5 пъти седмично - по една мускулна група на ден. Идеята е дните да отговарят на различни мускулни групи, като първият ден винаги включва избутващо движение, вторият издърпващо, а на следващия ден наблягам на крака, за да отпочине горната част на тялото. В четвъртък тренирам рамо, а в петък – ръце. Така използвам уикенда за възстановяване, за да мога отново да дам 100% от себе си в следващия понеделник.

Когато бях 20-годишен тренирах по 2 мускулни групи дневно, но с възрастта времето за възстановяване се увеличава. През по-студените месеци тренирам основно за натрупване на мускулна маса – по-малък брой повторения с по-голяма тежест. Когато се затопли, правя обратното – наблягам на повече повторения с по-малка тежест, за да изчистя натрупаните мазнини.

 

 

Какъв хранителен режим следвате и защо? Разкажете как и с какво се храните и по какъв начин хранителният режим подпомага собствените ви цели?

Маргарита Стефанова, треньор по йога и спининг: Хранителният режим, който спазвам, е сравнително лесен. Имам три правила. Не се лишавам от това, което обичам. Хапвам повече плодове и зеленчуци. Не ям месо, а протеин си набавям от яйцата, изварата и нахута. Забелязвам, че когато ям по-малко количество храна, животът ми е по-лек.

Александра Троева, персонален треньор и инструктор по канго джъмпс: Хранителният режим е изключително важен. Всеки, който чуе това и си казва: “О не, няма да се справя”. Проблемът идва от нагласата. Не трябва да го приемаме, като временна диета, а по-скоро като здравословно хранене. Аз обичам всичко. Не съм голям фен на месото, но хапвам. Нямам определен режим, старая се да подбирам храната си (месо, риба, яйца, сирене, ориз, картофи, плодове и зеленчуци), но от време на време си позволявам и вредни вкусотии. Ще ви дам един личен пример, който показва колко важно е храненето. Когато тренирах лека атлетика, треньорът ми ме караше да свалям килограми преди големи състезания. Аз правих грешката да се подлагам на тридневни и дори петдневни диети, за които разбирах от интернет. Освен, че се чувствах страшно изтощена, развих и здравословни проблеми със стомаха. Затова редовното и разнообразно хранене, на често и по малко, е винаги по-добрият избор.

Емануела Ангелова, персонален треньор: Не следвам точно определен хранителен режим, гледам да хапвам по-малко и често. Предпочитам да ям месо - телешко, свинско, дивеч, пилешко, пуешко. Не видът на месото е важен, а неговият прием. Внимавам и какво месо си купувам, защото не съм сигурна как хранят животните и как се преработва месото след това. Ядките също са от храните, които не пропускам – най-вече бадемите. Хапвам също така плодове и зеленчуци. И да, обичам сладко, но гледам да е в много малки количества. Когато ми се дояде, просто хапвам малко черен шоколад.

Димо Христев, мастър треньор: Изградил съм си и следвам здравословен начин на хранене. За мен е важно как се храня. Когато работя за натрупване на маса, увеличавам количеството протеин и въглехидрати в режима си, а когато работя за релеф – намалявам въглехидратите, за да изчистя подкожните мазнини. Храня се с месо, ориз, картофи, овесени ядки, плодове и зеленчуци. Имам късмета метаболизмът ми да е доста бърз и мога да си похапвам и вредни неща без проблем, но не си го позволявам често.

Колко важен е спортът в живота на фитнес инструктора? Какви спортове практикувате редом с тренировките във фитнес клуба, защо точно тях и по какъв начин те допринасят за личното ви развитие?

 

 

Маргарита Стефанова, треньор по йога и спининг: Тренирала съм различни видове спорт – класически балет, модерен балет, волейбол, лека атлетика, айкидо. Йогата обаче ме спечели за цял живот. Нямах търпение да дойде денят от седмицата, в който ще отида на тренировка и ще си тръгна от залата с по-изправен гръб. Спортът в моя живот е важен, това се превърна в любимото ми нещо. Иначе вечер задължително си правя разходки сред природата.

Александра Троева, персонален треньор и инструктор по канго джъмпс: Фитнес инструкторът трябва да бъде за пример. Самият той трябва да обича спорта и работата си. Защото без желание, освен че не се получават нещата, и клиентите усещат, че някой изпълнява упражненията, просто защото трябва, а не защото иска. Трябва да сме в добра физическа форма, за да може адекватно да провеждаме тренировките. Освен във фитнеса тренирам атлетика на стадиона и канго джъмпс.

Защо точно лека атлетика? Тя ми е страст от много малка. Преди да бъдеш какъвто и да е спортист, ти трябва да си атлет. При повечето спортове кондиционната тренировка е свързана с базови упражнения от атлетиката. Този спорт развива двигателната култура, издръжливостта, бързината, ловкостта, взривната сила и куп други качества. Преди всичко тя ме научи да се боря и да вярвам в себе си, което ми е много полезно в живота. В годините, когато много от близките и познатите ми се отказваха, аз бях на стадиона и тренирах двуразово. Ето и още един плюс от спорта - помага ни да се изградим, като личности!

Емануела Ангелова, персонален треньор: За мен спортът винаги е бил най-важната част от живота ми. Още като дете започнах да спортувам акробатика и лека атлетика. След това пробвах карате, а по-късно започнах да го съчетавам паралелно и с джиу-джицу. Известно време се занимавах с това професионално. През периода в спортното училище в Плевен минавах през всяка зала, за да пробвам различни видове спорт като бокс, борба, кикбоксинг и тае-бо, но само любителски. Когато се записах в НСА, отново минах през доста бойни спортове. Те ми помагаха да развивам издръжливост, сила, ловкост и гъвкавост.

Димо Христев, мастър треньор: В момента наблягам основно на фитнес тренировките. Понякога уикендите правя и сутрешен крос. Истината е, че тялото ми толкова е свикнало да тренира, че ако пропусна дадена тренировка, се чувствам непълноценен и изтощен. В началото имах стремежа да раста и правя тялото си релефно. Сега, след като съм постигнал тази цел, тренирам, за да поддържам фигурата си, разчитайки на дългогодишния си опит във фитнес клуба.

 

 
 
 
 
ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА