IE loader

Иконите на фитнеса: Силвестър Сталоун

Иконите на фитнеса: Силвестър Сталоун

Силвестър Сталоун е сред най-популярните лица на Холивуд. Актьорът е икона на цели поколения и вдъхновение за всеки, който се занимава сериозно с фитнес и бодибилдинг. На 72 години той има физика, за която много по-млади хора биха му завидели. Как успява да постигне това, ще разберем в следващите редове.

Биография

 

pulsefit

 

Силвестър Сталоун е роден на 6 юли 1946 година в Ню Йорк в семейство на италиански емигранти. По време на раждането лицевите му мускули са парализирани в следствие на възникнали усложнения. Може да се каже, че това белязва детството му и той трудно общува с другите деца и още по-трудно създава приятелства. Когато е на 13 години, Силвестър остава силно впечатлен от филма „Херкулес“. Този филм се превръща в негово вдъхновение и мотивация за цялостна промяна на визията му и Сталоун започва да тренира с тежести. Наблюдавайки как тялото му се променя мускул по мускул, той решава, че може да тренира и мускулите на лицето си и по този начин да се справи с комплексите си.

Прочетете повече: Развитието на фитнеса и груповите тренировки през последните 100 години

Затова Силвестър започва да свири на саксофон. Времето и упоритата практика му се отплащат и той успява да се справи на 90% с лицевата си парализа и това го кара да мечтае още по-смело – да стане прочут актьор. Той записва актьорско майсторство и в свободното си време започва да пише сценарии за филми и пиеси, надявайки се да получи своя звезден шанс.

Звездна слава

 

pulsefit

 

Големият успех за Сталоун идва през 1976 г, когато на голям екран излиза филма „Роки“, на който той е сценарист. Актьорът влиза и в главната роля – изиграва култовия образ на уличен боксьор на име Роки Балбоа, който с много кръв и пот си проправя път към върха. Филмът се превръща в тотален хит и е с 11 номинации за Оскар. „Роки“ сбъдва мечтата на Слай, както започват да го наричат приятели, и неговото име се нарежда до най-търсените в Холивуд. Филмовата кариера на Сталоун се развива успешно с продълженията на „Роки“, а след това и с другия знаков филм в кариерата му – „Рамбо“. И в двете ленти актьорът демонстрира завидна физическа форма и отлично оформена мускулатура.

Прочетете повече: Тайната на добрата форма на прочутите дами на Америка

Тренировки

 

pulsefit

 

Силвестър Сталоун е на 72 години, но тялото му не „издава“ възрастта му по никакъв начин. Той е сред най-стриктните бодибилдъри. Тренировките и хранителните му режими са различни в зависимост от резултатите, които иска да постигне. В част от филмите си той държи тялото му да е много релефно и максимално изчистено от процент кожни мазнини, а в други залага на това да е по-масивен.

Прочетете повече: ТОП 5 упражнения за мъжки гърди

Някои от тренировъчните му дни изглеждат по следния начин - стартират с 3-километров крос и продължават с 18 рунда боксов спаринг. Следва двучасова тренировка с тежести във фитнеса, която завършва с още кардио – скачане на въже или тичане в парка. Това е тренировъчна програма, която много малко хора биха изпълнили качествено. Тя би се оказала непосилна дори за професионални бодибилдъри. С този тренировъчен режим Силвестър Сталоун успява да изчисти подкожните мазнини и да натрупа само чиста мускулна маса.

 

pulsefit

 

Все пак през повечето време холивудският актьор набляга на друг тип тренировки. Те отново са доста изморителни, но Сталоун вярва, че трябва да надскачаме себе си, ако искаме да постигнем най-доброто. Точно тези усилени тренировки му помагат да притежава една от най-добрите физики сред актьори от всички възрасти, защото тренира 6 пъти седмично. Освен това той е привърженик на правилото да се използва възможно най-голяма тежест и да има максимално кратки почивки между сериите и упражненията, за да се поддържа забързан сърдечен ритъм.

Прочетете повече: HIIT или интервално кардио: що е то, как се прави и какви са ползите?

Сталоун тренира горната част на тялото си общо 4 пъти седмично и набляга на упражненията, които я развиват и поддържат въпреки възрастта. Силвестър Сталоун е любител на лежанката и лостовете, като всеки бодибилдър от „старата школа“. Не пропуска флайс машината и упражненията с дъмбели, които оформят ръцете, рамената и гърдите му. За трицепс тренира френско сгъване на дъмбел или пък се доверява на придърпването на долен скрипец. От всяко упражнение изпълнява по 4 серии с до 10 повторения. Тренировката му в тези дни завършва със серии коремни преси – 5 по 50 броя и около 100 подскока.

 

 

Прочетете повече: Упражненията на лост: кои са те и с какво са полезни?

В останалите два дни актьорът набляга на кардио, корем и тренировка за крака. За да поддържа здрава и силна мускулатурата на долната част на тялото си, Слай залага на класическите клекове с тежести – изпълнява упражнението с щанга зад врата и нападите.

Опитайте да повторите тази програма, като правите по 4 серии с 15-20 повторения и изберете възможно най-голямата тежест, която успеете. За добре оформени прасци добавете бягане на пътека или в парка, също както Силвестър.

Хранителен режим

 

pulsefit

 

За Силвестър Сталоун може да се каже, че когато реши нещо, го постига. Той винаги е заявявал, че е много стриктен в диетите и хранителните си режими. Също така не си позволява да се изкуши или отклони от тях. Актьорът винаги първо се допитва до професионални нутриционисти, които да изчислят от какво количество храна се нуждае тялото му и кое би било поносимо за организма и едва тогава се подлага на диета. Дневното меню на Сталоун се изготвя спрямо съответната цел. Ако актьорът е решил да покачи мускулната си маса, тогава той повишава и приема на белтъци. Ако е решил, че трябва да отслабне, Слай преминава на силно ограничена вегетарианска диета, благодарение на която бързо успява да свали килограми.

Прочетете повече: Как да спазваме правилен хранителен режим във фитнеса, ако сме вегетарианци

Любопитен факт за хранителните навици на звездата е неговият режим по време на снимките на „Победа“ от 1981 г. За да се подготви визуално за ролята си, Силвестър Сталоун се храни само с 200 калории протеин на ден, към които добавя и един печен картоф.

Силвестър Сталоун спокойно може да се нареди до най-вдъхновяващите личности от нашето съвремие. Като заключение споделяме негова мисъл, която ще ви мотивира да не се отказвате следващия път, когато влезете във фитнес клуба:

„Вярвам, че вътрешната сила е тази, която прави хората победители или губещи. И победителите са тези, които действително слушат истината, идваща от техните сърца.“.

Прочетете повече: Иконите на фитнеса: Арнолд Шварценегер

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА