IE loader

Зумба на фокус: Страст и здраво тяло в едно

Зумба на фокус: Страст и здраво тяло в едно

Ако има спорт, който съчетава в себе си безкрайно забавление и ефективни резултати, то това е зумбата. Тя навлезе като тотален хит преди няколко години в спортните клубове и зае челно място като предпочитана групова тренировка за жени от всички възрасти. Интензивното натоварване и танцовите движения, които се изпълняват под съпровода на актуални денс хитове, гарантират, че този спорт още доста време ще е предпочитан от дамите.

 

 

Но какво представлява това групово занимание и наистина ли е възможно да се изгарят между 600 и 800 калории за час, докато се забавлявате? Да, напълно възможно е да отслабнете и да поддържате отлична форма само с няколко тренировки по зумба седмично. Като не забравяте за правилния хранителен режим, разбира се. И все пак е важно да отбележим, че въпреки че изглежда лесна, една тренировка по зумба е доста динамична и интензивна и трябва да сте готови да се поизпотите, за да загубите излишните сантиметри. Ако не сте привърженици на фитнеса, тогава това е най-добрата тренировка за вас.

История на зумбата

 

pulsefit

 

Зубмата води своето начало от Колумбия. Преди 14 години един танцьор и хореограф - Алберто Перез, познат още като „Бето“, съвсем случайно „създал“ тази групова тренировка. По време на занимание по аеробика, което водил, той разбира, че е забравил дисковете с музика. За да избегне провала на тренировката, Бето решава да импровизира с дисковете с музика, които има в наличност – салса и меренге. Импровизацията му с групата по аеробика се оказва успешна и той бързо започва да я практикува като отделна тренировка.

Прочетете повече: Развитието на фитнеса и груповите тренировки през последните 100 години

Година по-късно той заминава за САЩ, където заедно с още двама танцьори усъвършенстват „програмата“ и патентоват марката „Zumba Fitness”. Към момента съществуват множество различни видове зумба, които имат над 12 млн. фена от цял свят - Zumba, Zumba Gold, Zumba Toning, Aqua Zumba, Zumbatomic, Zumba in the Circuit и Zumba Gold Toning. Те се практикуват в над 125 държави и продължават да печелят нови привърженици. Всяка една от тези зумба тренировки спомага за стопяването на излишните килограми и сантиметри, като в същото време тонизира тялото, укрепва мускулите и подобрява настроението.

Прочетете повече: Стандартите за красота: Как се промениха през годините?

Какво представлява зумбата?

 

pulsefit

 

Зумба е специална фитнес програма, която комбинира латино музика и лесни за изпълнение танцови движения. В програмата се редуват бързи и бавни ритми – тренира се издръжливостта на организма и се работи за натоварване на всички мускулни групи – от прасеца до раменете. Зумбата включва в хореографията си различни движения от аеробиката и много танцувални стилове от южноамериканската култура – ча-ча, салса, меренге, регетон, фламенко и още други. Едно от предимствата на това групово занимание, е че не се налага да имате предварителна физическа подготовка или да сте тренирали някакъв вид танци. Важна е мотивацията ви за промяна и цялостното подобрение на визията ви.

 

 

Часът по зумба започва със специална загрявка, за да се подготви тялото за предстоящата тренировка. Последователно, с различни упражнения, се натоварват и отделните мускулни групи на тялото. Започва се с тренировката за крака и дупе, защото в началото сте по-свежи и имате сили за тези упражнения. На динамична музика се изпълняват клекове, напади, които се съчетават с движения от латино танците. Тази комбинация натоварва мускулите в долната част на тялото, като спомага за извайването на секси стегнати бедра и дупе. Тренировката по зумба продължава с упражнения за горната част на тялото, които да натоварят ръцете и гърба. Движенията също така работят и за подобряване и изправяне на стойката.

Прочетете повече: Как да възстановим мускулите след тренировка

Тренировката завършва с упражнения за натоварване на корема – планк и коремни преси, които също се правят под звуците на динамична музика. Стречингът е задължителен елемент, който приключва часа и гарантира, че тялото ще се възстанови бързо след тренировката.

 

 

 

Практикуването на зумба помага и за подобряване на координацията, защото се научавате да следите инструкторката и да следвате ритъма на движенията. В началото може би ще ви е по-трудно, но с практиката ще задобреете. Благодарение на зумбата ще повишите издръжливостта си, ще изгорите много излишни калории и ще се влюбите в спорта и движението – и оттам няма да искате да пропускате тренировка.

Прочетете повече: Най-нестандартните групови занимания по света

Освен всички изброени дотук ползи, зумбата спомага да укрепите мускулите си, да подобрите дишането и сърдечния си ритъм, благодарение на аеробните движения по време на тренировката. Също така този спорт е подходящ за дами от всички възрасти, независимо дали целта е горене на калории, отърсване от стреса и ежедневните проблеми или поддържане на красива фигура.

Хранителен режим

 

pulsefit

 

Както при всеки друг спорт, за да се постигнат резултати, трябва да се спазва хранителен режим. Препоръчваме ви дневното ви меню да съдържа всички хранителни групи, за да давате на тялото си нужните му витамини и минерали. Не гладувайте, а се хранете умно и балансирано. Приемайте между 1500 и 1700 калории. Наблегнете на пресните зеленчуци, протеините като бяло месо, рибата и белтъците, и не забравяйте за въглехидратите – кафяв ориз, сладки картофи и пълнозърнести продукти. Старайте се да приемате достатъчно количество вода, особено през лятото, за да изхвърляте токсините лесно и да горите бързо мазнините.

Прочетете повече: Пилатес на фокус: гъвкавина и увереност за модерната жена

 

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА