IE loader

Стандартите за красота: Как се промениха през годините?

Стандартите за красота: Как се промениха през годините?

Едва ли има понятие, което е по-абстрактно от определението за красота. Всички знаем, че стандартите и общоприетите белези за красив външен вид често са субективни, особено за очи, които ви гледат с по-голям интерес. Все пак времето, в което живеем, налага своите стереотипи за красота. Ако се върнем години назад, ще открием, че дори и през 1910 г. жените са се водили от модата и тогавашните стандарти. Женската красота започва да излиза на преден план с развитието на кинематографията през първите десетилетия на миналия век. Тогава се появяват и първите модни икони, а техният стил е актуален и предизвиква възхищение дори днес.

Как е изглеждала „идеалната жена“ и как нейната красота се е променяла през последните 100 години?

1910: В началото на миналия век идеалната жена е била скромна, с къдрици, като на Мери Пикфорд. Но след края на Първата световна война визията на жените претърпява значителна промяна. Късите прически и многото грим стават стандарт, а актрисите в немите филми влизат в образа на жената-вамп. По това време идеал за женска фигура e миниатюрната талия. Често, за да  я постигнат, дамите ходели със здраво пристегнати корсети.

 

pulsefit

 

1920: До началото на 20-те години вече не било модерно жените да са с дълга коса. През 20-те години на миналия век се заражда и стремежът към „вечната младост“ и се появяват нови козметични средства, които помагат да се скрият недостатъците на външния вид. Жените на 20-те са ярко гримирани, носят прави и свободно-падащи рокли, а за секси се счита плоското и без извивки тяло.

Прочетете повече: 5 начина да посрещнем пролетта с нови здравословни навици

1930: Това са години, в които блясъкът завладява женската красота. През 30-те години за идеал се смятат високите, слаби жени с къдрави коси и дълги мигли. Сред иконите на това десетилетие са Жан Харлоу, Марлене Дитрих и Грета Гарбо. Това са и доста тъмни години, когато мафията е във вихъра си, а кабаретата се „пръскат по шевовете“, защото там тайно се сервира забранения по това време алкохол. Силно гримираните певици там привличат мъжкото внимание с кадифените си гласове и опушен грим.

 

pulsefit

 

1940: Това са тежки и трудни години за цялото човечество. Жените вече са по-закръглени, излъчващи сила и сдържаност. Все пак на много от тях се е налагало да се грижат сами за семействата си и стремежът към модерен външен вид отстъпва пред нуждата да са практични. Телата им са здрави и без много извивки.

1950: 50-те години на миналия век ще останат завинаги в историята като ерата „Нова визия“. През него се появяват вечните легенди Мерилин Монро, София Лорен и Елизабет Тейлър. Те преобръщат представата за женска красота, демонстрирайки гордо своите пищни бедра и гърди, тънка талия и стройни крака.

Прочетете повече: Изповед на тялото: "Аз съм ти, не ме забравяй"

1960: Това е времето на крехките жени, които изглеждат страхотно в миниполи и рокли. През това десетилетие много момичета се насочват към диети, за да бъдат в крак с тенденциите за красота и да приличат на идолите си. Идеалното тяло е с по-малко извивки и слабо. Сексуалната революция оставя огромен белег в този период, чиито ефект определя стандартите за красота и до ден днешен. Новото социално движение се бори за свободна любов, права на жените и малцинствата и край на войните. Неговият резултат е хипи културата и рязък завой към либералните ценности на лично изразяване и свобода.

 

pulsefit

 

1970: През 70-те години на миналия век за първи път модерни са слабите, но стегнати и трениращи жени. Спортното тяло бързо става идеал за женственост и красота. Сред емблемите на това десетилетие са актрисата Фара Фосет и певицата Дона Съмър.

Прочетете повече: 5 упражнения за стегнат корем

1980: Аеробиката е спортът, който бележи цяло десетилетие и налага стандарта за красота през 80-те. Атлетичното тяло е водещ критерий за привлекателност. По това време всяка жена иска да има дълги, атлетични и стегнати крака. За странните прически дори няма да коментираме. 80-те години преминават под музиката на Мадона, която не спира да бъде провокативна и до днес.

 

pulsefit

 

1990: 90-те години са времето на супермоделите. Тези високи и слаби до болка жени, които всички обожават. Дамите по това време се стремят да приличат на Наоми Кембъл, Синди Крауфорд, Клаудия Шифър и Кейт Мос. Именно Кейт и нейната визия води до доста цинична тенденция, наречена „хероинов шик“ – момичетата са слаби, бледи и изпити.

Прочетете повече: Периодично гладуване: Що е то и как може да ми помогне?

2000: През новото хилядолетие „хероиновият шик“ от 90-те години е заменен от стройно, здраво тяло със слънчев загар. Жените се еманципират все повече, а поп културата и MTV изиграва важна роля в сформирането на модата и отношението на жените към телата и външния им вид. Прекалено слабите жени вече не са на мода и дори се осъждат, защото се счита за нездравословен външен вид. Жените полудяват по дънките с ниска талия и къси блузки, което от своя страна налага тенденцията всички дами да се стремят към идеалната коремна преса.

 

pulsefit

 

2010: В наши дни можем смело да заявим, че обществото май си е научило урока. Днес се говори все повече за здравословен външен вид. За пръв път от много десетилетия пищните и апетитни форми отново са на мода. Стегнатото и добре оформено тяло е на почит. За красиви се смятат жените, които спортуват редовно, хранят се здравословно и се грижат за своя външен вид. Холивудските звезди и американските изпълнители продължават да оформят представата за идеален външен вид, но Инстаграм моделите с хиляди последователи разбиха този близо столетен модел и го замениха с идеята, че всяко момиче може да изглежда секси, ако положи нужните усилия.

 

 

Come to my favourite place to chill.. @pulsefitnessspa

A post shared by P.E.N.E.L.O.P.E (@penelope7878) on

 

Днес идеалите за красота са много по-различни в сравнение с предните десетилетия. Жените вече смело могат да изразяват своята женственост и да избират дали да са по-слаби или с по-пищни форми. Красотата е именно в голямото разнообразие, въпреки че все още съществуват норми, които се приемат за универсални. Здравословно изглеждащото тяло надали някога ще излезе от мода и за щастие сега всяка жена може да го постигне в многобройните спортни и фитнес клубове. Те могат да помогнат на дамите да изглеждат перфектно в техните очи, защото именно мнението им за самите тях е единствената критика, която има значение.

Ако не харесваме нещо в себе си, винаги можем да положим нужните усилия, за да го променим и подобрим. Точно това е и съвременният идеал за красота.

Вижте какви са стандартите за женско тяло през годините според американската медия за лайфстайл и популярна култура BuzzFeed в това видео:

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА