IE loader

Какво трябва да знаем за мускулните схващания?

Какво трябва да знаем за мускулните схващания?

Разберете как да се справите с болезнените крампи

На всеки му се е случвало да получи внезапно мускулно схващане. Болката често е много силна и може да ни накара да преустановим всякаква физическа дейност. Но знаете ли какви са причините за получаване на мускулно схващане и дали те са обвързани само с много тренировки?

Мускулните схващания, или крампи, представляват внезапно, неконтролирано свиване на мускулите в долната част на тялото, най-често в областта на краката или стъпалата. Най-застрашените от крампи мускули са тези между две стави. Сред тях са глезените, коляното, прасците, тазобедрената става и квадрицепсите.

Прочетете повече: Leg Day: Какво трябва да знаем за тренировките за крака

Симптоми

 

pulsefit

 

Крампите на краката обикновено траят по-малко от минута, но в някои случаи могат да продължат и по-дълго – до 15 минути или повече. Болката се усеща като силно свиване на мускула.

Ето и кои са най-често срещаните симптоми:

 • Внезапна, остра болка - най-често в задната част на крака (прасец)
 • Свиване или усукване на мускулите
 • Усещане, че мускулът трепери
 • Невъзможност да повлияете физически върху схванатото място – например пръстите на краката ви „застават“ в различни посоки или пък се свиват към ходилото и не можете да ги свиете
 • Усещане за пълзяща болка от мястото на схващането по протежението на засегнатия мускул
 • Симптом за силно увреждане на мускулите е тъмната урина.

 

 

Прочетете повече: Данни за тялото: Какво е 3DFIT скенер?

При някои хора, спазмите се появяват главно през нощта и могат да нарушат дори дълбок сън, а всички знаем колко болезнено може да се окаже това положение за тялото ни.

Обикновено мускулните схващания изчезват бързо и не е нужна лекарска намеса, но нашият съвет е да се консултирате със специалист, ако крампите са придружени от подуване, промени в цвета на кожата или усещане за отслабване на мускулите.

Причини за появата на крампи

 

pulsefit

 

Една от най-често срещаните заблуди е, че схващания могат да получат само активните спортисти. Това не е така, защото дори и да не се занимавате често със спорт или не тренирате всеки ден във фитнес клуба, също може да получите крампи. Крампи на краката се срещат по-често при млади хора (подрастващи) и по-възрастни (над 65 г).

 

 

Прочетете повече: Активен живот след 40: Мисията възможна

Сред най-често срещаните причини за мускулни схващания са:

 • Мускулна умора, причинена от продължително физическо натоварване
 • Изпълнение на тежки упражнения, за които тялото все още няма капацитет (вкл. и неправилно изпълнени упражнения)
 • Дехидратация
 • Липса на магнезий в тялото
 • Наднормено тегло
 • Електролитен дисбаланс
 • Ранна бременност
 • Прием на някои лекарства или кортикостероиди
 • Генетична предразположеност

Прочетете повече: Тренировките с тежести за жени: митове и реалност

Как да се справим с крампите?

 

pulsefit

 

В човешкия инстинкт за самосъхранение е заложено да можем сами бързо и лесно да се справим с крампите. Първосигнално всеки се хваща за схванатия участък и започва да масажира мястото, за да се отпусне мускула и да започне да функционира отново правилно. Ако получите крампи у дома или по време на тренировка, можете да приложите следните начини на лечение, за да облекчите болката:

 • Масажиране на схванатия мускул – използвайте бавни и силни движения по протежението на засегнатия мускул, за да го захраните с кръв и да разсеете болката.
 • Разтягане на мускула – можете да правите обикновен стречинг или да опитате да се повдигате на пръсти.
 • Локално охлаждане – изсипете голямо количество лед в хавлиена кърпа и я наложете върху засегнатия мускул; това ще тушира болката.
 • Локално затопляне – насочете струя гореща вода или горещ въздух към схванатия мускул.
 • Движете се – започнете да ходите, като едновременно с това се опитвате да изпънете ходилата и краката си; това ще отправи сигнал към мускула, че тялото има нужда от него; този метод драстично намалява времетраенето на крампите.

Прочетете повече: Как да възстановим мускулите след тренировка

 • Лекарства – съществуват и лекарства, които действат като обезболяващи. Те са комбинация от метохкарбамол, мускулен релаксант, ибупрофен и нестероидно противовъзпалително лекарство. Добре е тези лекарства да не се приемат повече от 5 дни и задължително да се консултират с медицинско лице.

Предотвратяване на крампите

 

pulsefit

 

Въпреки че не винаги можем да контролираме тялото си и да влияем изцяло на физическото му състояние, можем да се погрижим да намалим появата на крампите, като вземем превантивни мерки. С няколко съвсем лесни стъпки, ще си гарантирате по-спокоен сън и по-пълноценна, лишена от мускулни схващания, тренировка.

Прочетете повече: Сутрин или вечер: Кога е най-добре да тренираме?

Ето кои са основните начини да предпазите тялото си от болезнените схващания:

 • Хидратация – може да звучи странно, но всеки лекар ще ви каже, че именно добрата хидратация ще спомогне да избегнете появата на мускулни схващания. Ако имате усещане за жажда, то със сигурност вече сте дехидратирани. Водата е най-добрият приятел на организма и ще помогне да се чувства винаги здрав и във форма.
 • Стречинг преди и след тренировка – едно от задължителните условия преди да започнете и след като приключите с тренировката е разтягането. Така мускулите ще се захранят с кръв за предстоящите упражнения, а вие ще избегнете травмите и схващанията.
 • Прием на важни микронутриенти – едно от основните неща, от които се нуждаете, за да се избегнете крампите, е приемът на достатъчни количества калций, калий и магнезий. Тези хранителни елементи се срещат в зеленчуците и в част от плодовете. Сред най-важните храни в борбата с крампите са броколито, смокините, портокалите, бамята и зелените листни зеленчуци.

 

 

Прочетете повече: Хранителен режим с есенни плодове и зеленчуци

 • Хранителни добавки – ако често получавате мускулни схващания или не съумявате да се набавите нужното количество минерали чрез храна, можете да започнете да приемате допълнително калций, калий и особено магнезий във формата на хранителни добавки.

Прочетете повече: Хранителни добавки и фитнес: Кои са подходящи за начинаещи и напреднали?

В заключение мускулните схващания определено не са сред най-приятните усещания и могат да засегнат както прекалено трениращи, така и не толкова спортни натури. Следете винаги да сте добре хидратирани и да се храните правилно, така че организмът да си набавя всички нужни хранителни стойности.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА