IE loader

Сутрин или вечер: Кога е най-добре да тренираме?

Сутрин или вечер: Кога е най-добре да тренираме?

Това е въпрос, на който трудно можем да дадем отговор. Дори науката се разделя на две що се отнася до този въпрос. Изследване показва, че когато правим упражнения на гладно, изгаряме мастните депа, вместо въглехидратите от храната. Освен това, специалистите твърдят, че спортуването сутрин води до увеличаване на енергията, зареждане и ободряване за останалата част от деня. Сутрешната тренировка раздвижва метаболизма и по този начин спомага за активното горене на калории през целия ден.

 

pulsefit

 

Според други проучвания е по-добре да се тренира вечер, защото тогава мускулите имат повече енергия и сила и растат по-бързо. Освен това хората, които тренират силово вечер, се радват на по-качествен сън в сравнение с тези, които залагат на сутрешните или следобедните натоварвания. Друго любопитно изследване на френската лаборатория INSERM проучва 10 мъже в добро здраве, трениращи през интервали от 4 часа между 6 сутринта и 10 вечерта. Най-високите нива на мускулно съкращение (тоест сила) били наблюдавани вечер, а най-ниските - сутрин. Изследователите забелязали и взаимовръзка между телесната температура и силата. Според тях телесната температура и метаболизмът са най-високи около 4 следобед, което предизвиква мускулните клетки да работят с максималния си капацитет през вечерната тренировка.

 

 

И все пак науката и специалистите в областта не могат да дадат категоричен отговор на въпроса сутрин или вечер да спортуваме. Истината е, че няма правилен час, в който да тренирате. Някои са ранобудни птици, а други едва стават за работа, така че открийте времето, в което лично вие се чувствате най-добре да посетите фитнес клуба или някоя групова тренировка и започнете да спортувате, ако все още не сте. Всичко зависи от свободното ви време и вътрешния ви часовник.

Прочетете повече: Най-нестандартните групови занимания по света

Предлагаме ви да разгледате част от предимствата на сутрешната и вечерната тренировка и да изберете най-подходящата за вас.

Тренировки сутрин:

 

pulsefit

 

Стриктен режим и последователност

Ако тренировката е първото нещо, което правите рано сутрин, това ще ви помогне да влезете в правилен и постоянен режим. Тренировките сутрин повишават нивото на серотонин, а ниските нива на този хормон са причина за много депресивни състояния. Освен това ако тренирате сутрин, ще разполагате с остатъка от деня след като приключите работните си ангажименти. Тренировката в ранните часове гарантирано ни тонизира повече от вечерната. Тялото се събужда по-бързо и по този начин сме по-енергични, по-съсредоточени, по-продуктивни и по-подготвени да посрещнем предизвикателствата.

Прочетете повече: Периодично гладуване: Що е то и как може да ми помогне?

Пространство

Друг плюс на сутрешните тренировки е, че фитнес клубовете обикновено са по-празни по това време от деня. В случай, че сте избрали фитнеса, вероятно сте забелязали, че най-много хора тренират в периода между 17:00 и 20:00 часа. Тренировките сутрин са по-приятни и по-ефективни именно, защото в ранните часове на деня няма толкова голям наплив от хора и можете да се насладите на спокойствието в клуба.

Здравословна закуска

Тренировката сутрин ще ви подтикне да спазвате здравословни хранителни навици през целия ден - иначе защо бихте станали в 6 сутринта?! След интензивна сутрешна тренировка ще се нуждаете от засищаща и енергийна закуска. Наблягайте на белтъците от 2 варени яйца, кисело мляко с овесени ядки (без сушени плодове) или филийка пълнозърнест хляб с парче авокадо и пуешко филе. Не забравяйте и да се хидратирате добре.

Прочетете повече: Омега 3: Що е то и как действа на организма ни?

Упражнения

Ако следваме логиката на учените, че вечер се трупа повече мускулна маса, то кардиото е вашата тренировка рано сутрин. Когато тренирате на пътеката или велоергометър рано сутрин, ще горите много калории и ще губите излишни сантиметри. Разнообразявайте фитнес тренировката с йога или пилатес и ще видите ефект в рамките на месец.

Тренировки вечер:

 

pulsefit

 

Настройка

Някои хора просто не се чувстват добре, когато се налага да стават рано. А сутрешната тренировка изисква много по-ранно събуждане, отколкото за работа. Ако и вие сте от тези хора, вероятно трябва да изберете да тренирате вечер. Когато човек се чувства уморен и неспособен за концентрация сутрин, това ще се отрази негативно на физическото му състояние и способността му да тренира. Може дори да доведе до травми по невнимание и липса на координация.

Разнообразие

Вечерта е времето, когато фитнес клубовете предлагат по-голямо разнообразие от различни класове, които може да посещавате. Това увеличава и вашия шанс да откриете точната тренировка, от която се нуждаете и която ви допада най-много. Можете да редувате персоналната тренировка с групово занимание по спининг, TapOut или кросфит. А пък, ако обичате да чувствате стълпотворение от хора около себе си, със сигурност ще го откриете вечер, когато фитнес клубовете са пълни.

Прочетете повече: Как да преборим рутината във фитнеса?

По-малко стрес

Често трупането на излишни килограми се дължи на стреса, който ни заобикаля ежедневно. Както знаем обаче, тренировката е чудесен начин човек да се освободи от стреса и излишното напрежение, и да се почувстваме по-добре. Едно от предимствата на тренировката вечер е, че тя помага да намалите стреса и напрежението, натрупани през деня в офиса. Така ще се приберете вкъщи щастливи и заредени с енергия.

Упражнения

Вече стана ясно, че мускулите се изграждат най-добре вечер. Интервалът между 18 и 20 часа е най-ефективен, защото тогава мускулите растат. Това означава, че упражненията с тежести са по-подходящи за вечерните тренировки, ако искате да се възползвате максимално от естествените си физиологични процеси. Няма да сбъркате, ако изберете да тренирате силово след работа, но задължително ще трябва да комбинирате с богата на фибри и протеини храна, ако искате да постигнете добре оформена коремна преса или секси дупе.

 

 

Прочетете повече: ТОП 5 упражнения за секси женско дупе

Прочетете повече: 5 упражнения за стегнат корем

Ето и равносметката.

Тренировките сутрин

Време за тренировки: От 6:30 до 8:30 часа.

Предимства:

 • Подходящи за кардио упражнения
 • Поддържат метаболизма висок през целия ден
 • Помагат за сваляне на излишните килограми
 • Дават възможност за почивка и други ангажименти след работа

Недостатъци:

 • Не са толкова ефективни при изграждането на мускулна маса
 • Подходящи само за ранобудните

Тренировките вечер

Време за тренировки: От 18:00 до 22:00 часа.

Предимства:

 • Подходящи за силови упражнения
 • Подпомагат растежа на мускулите
 • Свалят натрупания през деня стрес
 • Не налагат ранно ставане

Недостатъци:

 • Ограничава възможността за почивка и други ангажименти след работа
 • Неподходящи за тези, които търсят уединение

Прочетете повече: Изповед на тялото: "Аз съм ти, не ме забравяй"

Изборът е ваш. Пробвайте едните, а след това и другите, или се спрете категорично само на един вариант. Важното е да поддържате тялото си здраво, а то ще ви бъде безкрайно признателно без значение дали ще изберете сутрешните или вечерни тренировки.

Направете своя избор сега.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА