Есента вече официално е тук. Това обаче не означава, че трябва да загърбите тренировките във фитнеса и да се „нахвърлите“ на джънк изкушенията. Ще се изненадате на какво богато изобилие от плодове и зеленчуци можете да се доверите през есенния сезон. Това разнообразие, освен че ще ви осигури запас от много витамини и минерали, ще помогне и да поддържате отлична форма.
Защо да увеличим консумацията на плодове и зеленчуци?
През този период от годината организмът се нуждае от по-малко мазнини и животински продукти. Нашата препоръка е да заложите на сложните въглехидрати, плодовете и зеленчуците. Така в условия на повишена вирусна заплаха, ще „снабдите“ тялото си с всички нужни нутриенти, за да сте здрави и в кондиция за тренировки.
Твърде много хора предпочитат да консумират богати на протеини и мазнини храни, които организмът трудно разгражда - месо, млечни продукти, рафинирана захар и подобни. Тъй като тези храни имат по-висока киселинност, това води до складиране на мазнини в организма и покачване на телесната маса. Независимо каква храна консумираме, организмът я разгражда до прости захари, мастни киселини и аминокиселини. Именно в плодовете и зеленчуците се съдържат захарите, които се явяват основно „гориво“ за организма. Освен това имат страхотен детоксикиращ ефект.
Прочетете повече: Аминокиселините във фитнеса: Какво трябва да знаем за тях?
Консумацията на целулоза се отразява ползотворно на организма, тъй като неразтворимите частици на растителните влакна имат важна функция. Те преминават през червата и пречистват храносмилателния тракт от токсините и остатъчната храна. По този начин се подобрява процесът на преработка на храната в организма и по-лесно се усвояват важните хранителни елементи. Плодовете и зеленчуците подобряват кръвното налягане и храносмилането, повишават имунната система, въздействат благоприятно върху състоянието на кожата и косата и подпомагат цялостно здравето.
Кои зеленчуци да изберем?
Тиква
Това е един от най-страхотните зеленчуци, или плодови зеленчуци, за да бъдем напълно коректни. Тиквата може да се хапва по различни начини – като основно хранене, гарнитура или десерт. Тя е много вкусна, засищаща и същевременно нискокалорична и основен антиоксидант. Тиквата е богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина. Консумацията й спомага да се намали риска от развитие на рак и да се осигури защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Семената на тиквата имат висока хранителна стойност и са полезни за организма, тъй като съдържат цинк и Омега-3 мастни киселини.
Прочетете повече: Омега 3: Що е то и как действа на организма ни?
Сладки картофи
Сладките картофи са малко по-скъпи от обикновените, но това е оправдано, защото са много полезни поради високото си съдържание на бета-каротин и фибри. Сладките картофи са идеален избор за хранителния ви режим, тъй като имат нисък гликемичен индекс. Това означава, че въглехидратите в сладките картофи се освобождават бавно, което спомага за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Сладките картофи са незаменим зеленчук в есенния хранителен режим на трениращия, защото засищат и зареждат с енергия.
Прочетете повече: Въглехидратите: Какво трябва да знаем за тях?
Червено цвекло
Въпреки че не е сред най-популярните зеленчуци, червеното цвекло несъмнено носи много ползи със себе си. В него се съдържат калий, магнезий, желязо, мед и цинк. Богато е на йод и фибри. Ако добавите равни части сок от цвекло, моркови и ряпа, успешно ще се борите с анемията, ще подобрите обмяната на веществата, ще укрепите организма си и ще намалите риска от сърдечно-съдови заболявания.
Прочетете повече: Желязото: как и защо е важно за трениращия човек?
Зеле
Много хора подценяват зелето като храна. Истината е, че то значително спомага за намаляване на теглото и излишните сантиметри. Зелето съдържа витамин С, който играе важна роля в горенето на мазнини, както и витамин В, който усилва метаболизма и по този начин допълнително помага на тялото да се освободи от нежеланите мастни натрупвания. Любопитен факт е, че една купа със зеле съдържа само 15 калории, което определено го прави най-нискокалоричната храна.
Кои плодове да изберем?
Ябълки
Есенните ябълки са незаменим източник на едни от най-мощните антиоксиданти – флавоноидите. Според някои проучвания при хората, които консумират храна, богата на флавоноиди, рискът от сърдечни заболявания и инфаркт е значително по-малък.
Круши
Не е есен, ако не си хапнете поне една круша. Освен, че са много вкусни, крушите са богати на фибри. При консумацията на една круша организмът си набавя четири грама фибри, което е равно на една и половина чаши кафяв ориз. Крушите спомагат за поддържане на по-ниски нива на холестерол в кръвта и подобряване на контрола на кръвната захар.
Грозде
От гроздето не се прави само вино и стафиди. Този плод е богат на почти всички витамини от групата В. Гроздето съдържа много минерали, сред които калий, натрий, магнезий, желязо, фосфорна и силициева киселина. Поради високото си съдържание на минерални вещества, лечението с гроздов сок донякъде е аналогично на лечението с минерална вода.
Как да ги съчетаем?
Грешно е мисленето, че с консумацията на по-големи количества плодове се приемат захари, които увеличават теглото и излишните сантиметри. Ако си похапвате основно плодове и зеленчуци, ще забележите нарастване на килограмите си, но това ще е само временно. Този ефект се наблюдава само в началото на такъв режим, защото водната маса в организма се увеличава.
Прочетете повече: 6 лесни начини да намалим задържането на вода в тялото
Сутрин можете да избирате някой от изброените по-горе плодове и да ги добавяте към купичка кисело мляко. Така закуската ви ще е вкусна, пълноценна и здравословна. По обяд наблегнете основно на зеленчуците, но не пропускайте да добавите и протеин – за есента е подходяща малко по-мазна риба, като сьомга или скумрия. Ако огладнеете, можете да си хапнете една ябълка или супа от тиква. За вечеря си набавете червено цвекло и го комбинирайте с чисто месо.
Есента предлага множество възможности да се храните разнообразно. Не ги пропускайте, а се насладете на изобилието от плодове и зеленчуци, за да направите тялото си истински щастливо.
Прочетете повече: Витамините: Какви са ползите и как да си ги набавим?