IE loader

Омега 3: Що е то и как действа на организма ни?

Омега 3: Що е то и как действа на организма ни?

Все по-модерно става да се говори за мастните киселини Омега 3, познати още като рибено масло: колко са полезни за нас и как трябва задължително да ги включим в менюто си, за да сме здрави и организмът ни да функционира правилно. Истината е, че човешкото тяло е създадено така, че само да произвежда голяма част от нужните му микроелементи, за да поддържа висок имунитет. Но има и такива, които може да си набавя единствено чрез внимателно обмислен и балансиран хранителен режим. Мастните киселини Омега 3 са едни от суперелементите, които тялото ни не може да произвежда, и които са от ключово значение за работата на организма. Те имат неподозирани ползи за здравето, които дължат най-вече на мощните си противовъзпалителни свойства. Не на последно място Омега 3 играе изключително важна роля за трениращите, тъй като спомага за изграждане на мускулната маса.

Прочетете повече: 13 любопитни факта за човешкото тяло

Ползи за здравето:

Омега 3 подпомага кръвното здраве и предотвратяват сърдечносъдовите заболявания. Твърди се, че мастните киселини спомагат и за предпазването от ракови заболявания. Редовният прием на рибено масло има способността да излекува депресията, да подобри работата на мозъка и да повдигне самочувствието. Омега 3 мазнините имат основна роля в работата на сърцето и здравето на кръвоносните съдове, като увеличават добрия холестерол, предотвратяват съсирването и доказано понижават кръвното налягане. Освен, че предпазват от сърдечни болести, те се грижат да не се появи артрит и остеопороза. Препоръчителната дневна доза е от 1100 мг за жени и 1600 мг за мъже.

 

pulsefit

 

Ползи за спортуващия човек:

Приемането на Омега 3 мастни киселини подпомага и подобрява аеробната работа на клетките. Ако спортувате, след определен период на прием ще забележите промени в количеството подкожна мазнина и в количеството натрупана чиста мускулна маса. Омега 3 мазнините значително ще подобрят функционирането на организма ви и по-специално обмяната на веществата. Наличието на мастни киселини в хранителния режим на трениращия човек повишава неговата издръжливост, а с това и способността на спортиста да приема по-големи количества кислород по време на високоинтензивна тренировка, а с това и да гори повече излишни калории. Освен това Омега 3 мазнините могат да стимулират производството на мускулна тъкан, тъй като се явяват катализатори на химични реакции, произвеждащи простогландини, които увеличават мускулната маса.

Прочетете повече: Турбо заякване с протеинова диета и силови тренировки

Къде да открием Омега 3 мастни киселини?

Може да намерим Омега 3 мазнини или така нареченото рибено масло под формата на таблетки в повечето аптеки и магазини за хранителни добавки, но най-добре е да се приемат чрез храната, като към нея се включи повече риба (сьомга, пъстърва, морски дарове), растителни масла, ленено семе, авокадо, орехи и други. Приемането на киселините с храната позволява на организма да ги абсорбира по-добре и да натрупа "запаси", които ще са на разположение за по-дълъг период.

 

pulsefit

 

Прочетете повече: Хранителни добавки и фитнес: Кои са подходящи за начинаещи и напреднали?

Включете мастните киселини Омега 3 в хранителния си режим, но не и преди да се консултирате за тях с нутриционист и личен инструктор. Не че приемът им може да ви навреди, но правилният хранителен режим и тренировки вървят ръка за ръка. Тоест, за да извлечете максимална полза от Омега 3, препоръчваме конкретното количество, което приемате да е съобразено с теглото ви, тренировъчните ви навици и хранителната ви диета. 

Научете повече за това как Омега 3 подпомага изграждането на мускулна маса във видеото долу!

 

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА