IE loader

Фитнес в жегите: как да тренираме през лятото?

Фитнес в жегите: как да тренираме през лятото?

Толкова дълго си мечтахме за лятото, че без да се усетим, то е вече тук. Навън става все по-топло, денят е дълъг и единственото, за което мислят повечето хора, са отпуските край морето. Това от своя страна води до намаляване на мотивацията на тези, които цяла зима и пролет са посещавали своя фитнес клуб. Още един фактор за спада на мотивацията е топлото време, което никак не ни предразполага към допълнително потене. Въпреки това има и голям процент от третиращи, които не искат да спрат да посещават фитнеса и не искат да загубят постигнатите резултати. За тези неуморни и сериозни хора направихме списък с подходящи за летните жеги упражнения и извадихме най-важните съвети, които ще спомогнат да се предпазите през лятото.

Прочетете повече: Стандартите за красота: Как се промениха през годините?

 

 

Разлика в температурата

Едно от нещата, за които трябва да внимавате, когато решите, че няма да се откажете от тренировките през лятото, е да съобразите разликите в температурата. Независимо от температурите в околната среда, нашето тяло винаги поддържа едно ниво на температурата – около или малко над 36 градуса. Процесите на терморегулация, които се случват в организма, позволяват на човек да живее нормално не само при комфортните, но и при по-екстремни температури – високи или ниски. Обикновено във фитнесите през лятото се поддържа температура около 20 градуса, за да може да ви е по-приятно и прохладно по време на тренировка. Това обаче може да се окаже шок за организма в момента, когато влизате в клуба, защото навън е около 30 градуса.

Рязкото понижаване на температурите е истински удар върху организма. При бързо захлаждане се нарушава периферното кръвоснабдяване и се повишава възбудимостта на нервната система. За да се сгрее, организмът трябва бързо да увеличи изработката на топлина, в резултат на което нараства и без друго значителният риск от преохлаждане или иначе казано – досадните настинки през лятото. Препоръчваме ви, когато посетите фитнеса да дадете време на тялото ви да се климатизира – не започвайте веднага с интензивната тренировка, дайте време на тялото да свикне с екипа, с температурата и обстановката около вас. Разгрейте крайниците, направете 5 минути кардио на пътеката, вместо 10 и не забравяйте да носите със себе си голяма бутилка вода, за да хидратирате тялото си. През лятото това е правило №1 във фитнеса!

Прочетете повече: Как да възстановим мускулите след тренировка

 

Какво да тренираме?

 

pulsefit

 

Във фитнес клубовете без съмнение ще се спасите от летните жеги. Тренировката е много по-приятна, когато ви е прохладно и звучи зареждаща музика. Наблегнете на силовите упражнения за цяло тяло. Комбинирайте тренировките за горна и долна част, като отделите специално внимание на корема. Лятото е благотворно време за поставянето на началото за оформянето на коремна преса, защото случайно или не се храним по-здравословно поради голямото разнообразие от плодове и зеленчуци и естествената нужда на организма ни от повече вода.

 

 

Съветваме ви да се концентрирате върху тренировките с тежести, ако тренирате вечер и имате повече време след работа. Ако пък не пропускате кардио тренировките, то ви препоръчваме да ги правите сутрин, когато все още е по-прохладно. Това е от особено значене, особено ако предпочитате да тичате в парка, а не на фитнес пътеката.

Прочетете повече: Развитието на фитнеса и груповите тренировки през последните 100 години

Тренировки на открито?

Най-големият недостатък на лятото е и неговото най-голямо преимущество. Благоприятните температури означават, че може да пренесете част от упражненията извън фитнес клуба. Едва ли ще си носите дъмбелите в плажната чанта (въпреки че има доста запалени фитнес маниаци), затова ви предлагаме да наблегнете на упражненията със собствено тегло. Пробвайте с 5 серии по 10-12 повторения бърпита и коремни преси в двора или парка. Ако пък решите да отскочите до плажа, съпротивлението на пясъка ще придаде допълнително затруднение и интензитет при изпълнението им. Можете да правите напади и клекове във водата за стегнати и изваяни бедра. Внимавайте само да сте на по-плитко – безопасността е на първо място. Ако пък сте от по-ранобудните, можете да правите сутрешни кросове по пясъка, когато още не е станало непоносимо топло. Бягането на плажа е страхотно кардио упражнение за отслабване, форма и тонус.

 

Ако сте в града и морската почивка все още е далеч, бихме ви препоръчали да се отдадете на групови занимания на открито. Да, такива съществуват и освен, че са супер ефективни, се провеждат на прохладно. Например Pulse Fitness & Spa Westpark в Люлин разполага със специална зона за кросфит на открито с терен за силови упражнения и писта за тичане с дължина 400 метра. Тренировката е идентична на тази в залата, изпълняват се всички упражнения, горите над 800 калории за час, но откритото място дава едно ново усещане.

Препоръчваме ви и часовете по аква гимнастика във външен басейн. Това групово занимание е много ефективно за стягане на тялото, тъй като съпротивлението на водата затруднява изпълнението на движенията и ги прави по-интензивни. Аква гимнастиката е подходяща за хора, които имат и проблеми със ставите, защото не ги натоварва. Освен това е незаменим помощник в борбата с целулита, също както и плуването. След един час прекаран в басейна, ще сте поработили здраво за оформянето и стягането на тялото си, без дори да се изпотите. Заслужава си да се опита.

Други спортове

Ако искате да разнообразите посещенията на фитнеса с други тренировки, то можете да посещавате различни групови занимания или да отделите време за забавни и в същото време ефективни спортове.

 

pulsefit

 

Плуване – особено подходящ спорт за лятото. Само няколко минути в басейна, могат да ви помогнат да изгорите до 500 калории. Този аеробен спорт е изключително полезен за поддържане на отлична форма, спомага за изглаждането на целулита, оформя крайниците и спомага за намаляването на мазнините в областта на ханша, бедрата и корема.

Басейн в София, който можете да посетите е този на Pulse Fitness & Spa West Park!

Прочетете повече: Най-добрите упражнения във фитнеса за най-популярните спортове в България

Каране на колело – друго любимо аеробно занимание. Ако карате 40-60 минути колело, можете да се разделите с близо 450 калории. Препоръчваме ви да изберете ранните сутрешни часове или по-късните вечерни, ако сте решили да се захванете с този спорт. Така ще избегнете жегите и ще можете да се насладите максимално на тренировката. За най-добри резултати се старайте да карате колело поне 3 пъти седмично.

Прочетете повече: Защо трябва да тичаме всеки ден и какво печелим, ако го правим?

Волейбол – особено ако е на плажа, този спорт е доказателство, че можем да спортуваме и да се забавляваме едновременно. Само не забравяйте да нанесете нужното количество слънцезащитен лосион и шапка, за да избегнете нежелани изгаряния и главоболия.

 

 

Препоръчваме ви да не се отказвате от тренировките през лятото, за да не загубите добрите резлутати, които сте постигнали през последните месеци. Открийте това, което ви мотивира да посещавате редовно фитнеса и ще видите, че не можете без тренировките дори и през лятото.

Прочетете повече: Фитнес футболистите на Мондиал 2018

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА