IE loader

Защо трябва да тичаме всеки ден и какво печелим, ако го правим?

Защо трябва да тичаме всеки ден и какво печелим, ако го правим?

Тичането е най-лесният и приятен начин за поддържане на форма. Ако го направите неразделна част от ежедневието си, то задължително ще започнете да усещате положителни промени. Не ви трябва много, за да започнете с бягането – само чифт качествени маратонки и желание да промените част от навиците си. Няма значение дали ще изберете фитнес пътеката или парка до дома ви. Не се чудете и дали да го правите сутрин или вечер. Важното е да стартирате.

Прочетете повече: Сутрин или вечер: Кога е най-добре да тренираме?

Какви са ползите от тичането?

 

Ползите от тичането са много. То е подходящо за всички без значение от техните килограми или физическа подготовка. Ако сте начинаещ, разбира се, трябва да започнете по-леко, за да не се контузите или преуморите, което ще даде обратния ефект. Бягането обновява целия организъм - това е най-доброто средство срещу хипертония, задух, хрема. То поддържа тонуса и подобрява кръвообращението. Привежда във форма всички мускулни групи: когато бягаме, работят не само краката, но и коремната преса, ръцете, шията. Сред най-големите предимства на тичането е интензивността на упражнението или т. нар. кардио. То спомага за намаляването на стреса, който сме натрупали през деня и поредната работна седмица.

Какви са ползите за здравето ни?

 

pulsefit

 

Повечето хора свързват бягането с отслабване. Факт е, че ако тичате редовно това ще повлияе на външния ви вид, но ще се изненадате от ползите за здравето ви, които се крият в това физическо натоварване.

Прочетете повече: Как фитнес клубът помага да отслабнем трайно и ефективно в 4 лесни стъпки

Накратко обобщихме всички положителни страни на тичането за вас и сме сигурни, че за повечето от тях не сте и предполагали.

  • Тичането укрепва сърцето, увеличава броя на капилярите, както и на червените кръвни клетки. Благодарение на това сърцето става по-силно.
  • Увеличава се капацитетът на мускулите да използват достигналия до тях кислород. Добре тренираното сърце изпомпва повече кръв за един цикъл в сравнение с нетренираното. А с увеличаване на кръвния поток се увеличава и количеството кислород. Всички органи и тъкани получават повече кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества.

Прочетете повече: Как да възстановим мускулите след тренировка

  • Облекчава стреса. Нервното напрежение и умората през деня водят до натрупване на отпадни продукти в организма. Обилното изпотяване помага да се освободите от тях, а тичането е перфектно за целта.
  • Когато тренираме, в организма се отделят ендорфини. Те са известни като „хормони на щастието“ и то неслучайно: когато концентрацията им в кръвта се увеличи, усещате лека еуфория и потиснатото настроение изчезва.

 

  • Умствената активност се повишава. Докато тичате, мозъкът ви често ражда творчески решения на проблемите сякаш от само себе си. За това допринася увеличеният приток на кислород, който помага на централната нервна система да функционира по-активно.
  • Редовното тичане подобрява имунитета като повишава равнището на червени кръвни телца и хемоглобина в кръвта. Същевременно понижава холестерола, намалява глада и подобрява чревната перисталтика. Съчетано с подобряване на метаболизма, всичко това води до нормализация на теглото.

Прочетете повече: 13 любопитни факта за човешкото тяло

  • Редовното тичане има благоприятен ефект и върху опорно-двигателния апарат. То е особено полезно за по-възрастните, защото предотвратява дегенеративните ставни заболявания и остеоартрита.

С какво да започнем?

 

pulsefit

 

Би било грешка да започнете да бягате направо след като излезете от вкъщи или влезете във фитнес клуба. Първо трябва да направите няколко минути загрявка на тялото. Отделете до 5 минути за лесни упражнения като клякане, разтягане на краката, ръцете и т.н. След края на тичането също направете няколко упражнения за разтягане на мускулите. За да добавите допълнително силово натоварване, след бягането можете да се заемете с клякане, коремни преси и упражнения за стягане. Това ще помогне за изгарянето на излишните мазнини.

Кога и колко да бягаме?

Препоръчваме ви да бягате в тръст (джогинг). Именно този вид бягане е най-безопасен за ставите. Темпът е малко по-бърз от средна крачка. За да се определи по-точно, трябва да си мерите пулса: той трябва да бъде средно 100-110 удара в минута, но не повече от 120. Ако сте начинаещи в това, е препоръчително периодично да сменяте бягането с ходене, а след възстановяването на пулса отново да бягате. Ако се занимавате системно, след 10-12 тренировки ще можете да поддържате пулс от 110-120 удара в минута, който е най-полезен при физическо усилие. Вслушайте се в собствения си организъм и постепенно от 10-15 минути достигнете до 30 минути - това е достатъчно за пълноценно бягане. Загряването и приключването трябва да траят между 3 и 5 минути. Ако съчетаете бягането със силови упражнения за проблемните зони, общото време ще стане около 1 час. Достатъчно е да бягате 2-3 пъти седмично, за да започнете да виждате промяната в тялото си. А след това да продължите всеки ден, без да ви тежи.

Прочетете повече: Данни за тялото: Какво е 3DFIT скенер?

Бягането е естествена функция на човешкото тяло. Неговото най-голямо преимущество е именно това – че е семпло и естествено за изпълнение, а в същото време носи със себе си безкрай предимства. Така че взимайте маратонките и ви очакваме на пътеката!

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА