Какво е протеин и за какво ни е необходим? Повечето хора не са наясно с отговора на този въпрос, въпреки че думата е изписана на опаковката на всеки хранителен продукт. В днешната ни тема ще разгледаме протеините и как те се отразяват на нашия организъм.
Накратко „протеин“ произлиза от традиционното наименование на яйчния белтък, който съдържа белтъчини за развитието на зародиша. Той е най-важната храна за неговото развитие. По подобен начин стоят нещата и при хората. Системната консумация на храна без белтъчини може да доведе до отслабване на мускулната маса, бърза умора и липса на тонус.
Протеините биват растителни и животински. Храните богати на растителни протеини са соя, боб, леща и нахут. Най-използваните с високи количества на протеин храни от животински произход са пилешко, свинско и телешко месо, риба, яйца, нискомаслени сирена и кашкавали и някои специализирани млека (например Skyr). Богати на белтъчини са и протеиновите шейкове.
Степента на усвояемост на белтъците е различна. Колкото е по-голяма биологична стойност на даден протеин, толкова по-добре ще бъде усвоен от организма ни.
Титлата „Цар на протеините“ заемат яйцата (едно яйце съдържа 7гр. белтъчини). Последвани са от месото и млечните продукти. На последно място по биологична стойност се класират растителните протеини.
Яйцата са най-евтиният протеин и не са никак трудни за приготвяне. В жълтъка на яйцето освен белтъчини се съдържат мазнини (около 3-3,5гр.) и витамини от група B. Според статистиките и „лош холестерол“ (последното е доста спорна тема във фитнес средите). От една страна, холестеролът в него може да има отрицателно влияние при хора с наднормено тегло и заседнал начин на живот. От друга страна обаче, спомага за образуването на тестостерона.
Ако начинът Ви на живот възпрепятства системното (на всеки 3-3,5 часа) приемане на храни богати на белтъчини, тогава на помощ идват хранителните добавки. Протеиновият шейк е вкусен и лесен за приемане, където и да сте. Най-често използван е суроватъчният. Суроватката е „остатъчен“ продукт, който се отделя при производството на сирене или кашкавал. От нея се приготвя извара и суроватъчен протеин, който има по-висока биологична стойност. Тя варира от 104 за суроватъчния концентрат до 157 при суроватъчния изолат.
Протеиновите шейкове са лесно смилаема храна, която бихме оприличили, като „храна за кърмачета“. Не е за препоръчване да наблягате само на тях, за да не „разглезите“ организма си. За най-добри резултати ги комбинирайте с познатите ви на пазара хранителни продукти богати на белтъчини. Не трябва да забравяте и за приема на сложни въглехидрати, полезни мазнини, фибри, витамини и минерали.
Препоръчваме Ви да се обърнете към професионален диетолог, който ще изготви най-добрият за Вас хранителен режим в зависимост от целите – отслабване, повишаване на мускулната маса или тонус. Препоръчваме комбинацията на хранителен режим с тренировки във фитнес залата, групови занимания - йога, канго джъмп, бокс, аеробика и други.