IE loader

Какво трябва да знаем за тестостерона?

Какво трябва да знаем за тестостерона?

Свързваме тестостеронa с всичко мъжко – силата, мускулите, дори агресията. Но какво всъщност представлява този хормон? Тестостеронът е стероиден хормон, който се произвежда естествено в човешкия организъм. Макар да е основно мъжки полов хормон, той също така се среща и при жените в по-малки количества. Тестостерон се отделя от тестисите на мъжете и яйчниците на жените. И при двата пола малки количества от хормона се произвеждат и от надбъбречните жлези.

 

pulsefit

 

Като основен мъжки полов хормон тестостеронът е отговорен за мъжки характеристики като повишаване на мускулната и костната маса, мутиране на гласа и растеж на окосмяването по тялото. Ниските му нива могат да влошат качеството на живот и затова е изключително важно да следим за него в организма си. Често тялото само ни подсказва за спад на този така важен хормон. Ето за какво е хубаво да следим:

Прочетете повече: 13 любопитни факта за човешкото тяло

Диагностика

Как да диагностицираме нивата на тестостерон в тялото си? Освен очевидния, с медицински изследвания начин, можете да наблюдавате за сигнали на тялото. Ако се научите да познавате признаците на организма си, ще можете да се предпазите от влошаване на здравословното ви състояние и да реагирате превантивно. Сред най-честите показатели, че тестостеронът ви е нисък, са следните физически белези:

  • Мускулите ви се свиват за сметка на корема, който расте.
  • Костната маса намалява, костите стават по-слаби
  • Проблеми с паметта, честа промяна в настроенията и липса на сексуално желание

 

Прочетете повече: Периодично гладуване: Що е то и как може да ми помогне?

Доказано е, че ниските нива на тестостерон са пряко свързани и с редица сърдечни проблеми. Това може да се дължи на факта, че тестостеронът спомага да се отворят кръвоносните съдове към сърцето и оттам кръвта да тече по-свободно.

 

pulsefit

 

Изкуствен прием

Както вече споменахме, тестостеронът играе важна роля при формирането на костите, но е от ключово значение за поддържането на костната плътност, особено при по-възрастните хора. Тестостеронът подпомага синтеза на протеин, което е в основата на мускулната хипертрофия. Тоест, този хормон не просто запазва съществуващата мускулна маса, но ви дава възможност и да надградите над нея – това значи по-големи и оформени мускули. Именно затова много от трениращите мъже се обръщат към изкуственото му набавяне или така наречената тестостеронова терапия, разчитайки да се сдобият с повече мускулна маса за кратко време. Тази процедура позволява нивата на хормона в мъжкия организъм да се повишат с помощта на таблетки или други лекарствени форми. Най-разпространени са двата вида – инжекции и таблетки. Предупреждаваме, че този подход е насочен най-вече към лекуването на хормонални заболявания.

Прочетете повече: Турбо заякване с протеинова диета и силови тренировки           

Инжекциите представляват мускулно инжектиране на дози от тестостерон пропионат. Неприятното е, че след като се постави, тестостеронът изведнъж достига много високи нива, които могат да увредят черния дроб. След това обаче спадът на стойностите е толкова голям, че се налага постоянно поставяне на нова инжекция. Таблетки - 40 до 80 % от приетото хапче не се усвоява от организма. За да се избегне това, в миналото са се използвали метилтестостеронови таблетки, но днес те са забранени в почти всички държави, с изключение на САЩ, защото са токсични за черния дроб. Ефектът на препаратите, които се предлагат на пазара у нас, е най-голям до 2-3 часа след приема, затова трябва да се взимат 2 или 3 пъти дневно.

 

pulsefit

 

Тренировки и храна

Има и други начини да си набавите нужните нива тестостерон, за да сте здрави и същевременно да оформите мускулатурата си. Съветваме ви да го направите с подобряване на начина си на живот – обърнете внимание на храненето и тренировките си. Приемът на добри мазнини, които повишават добрия HDL холестерол, повишава нивата на тестостерон Също така храни богати на цинк (морски дарове), магнезий (тъмни листни зеленчуци) витамин К (жълтъци).

Прочетете повече: Витамините: Какви са ползите и как да си ги набавим?

Консултирайте се с личен треньор, който да ви изготви програма за фитнес клуба, която да следвате. Най-ефективните тренировки за стимулиране на тестостерона са силовите упражнения, при които има максимална интензивност, а не например кардиото. Препоръчително е и включването на комбинирани упражнения, които тренират големи мускулни групи. Най-ефективни за вдигане нивата на тестостерона упражнения са клекове, мъртва тяга, „лежанка“, придърпване на скрипец, набирания на лост, избутване на лост с тежести над главата и лицеви опори. Те са базови и са доста познати на по-голямата част от трениращите мъже. Можете да следвате тази програма 3 пъти седмично – понеделник, сряда и петък, което ви дава възможност да почивате пълноценно през уикенда.

 

 

Тестостеронът е изключително важен хормон за здравето, дълголетието и жизнеността. Ако подобрите начина си на живот, тренирате повече, храните се правилно и се пазите от стрес, то не би трябвало да се притеснявате за неговите нива в организма си. Все пак ви съветваме веднъж годишно да провеждате изследвания на хормоните си, за да сте сигурни, че сте здрави и да можете да реагирате своевременно, ако се наложи.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА