IE loader

Турбо заякване с протеинова диета и силови тренировки

Турбо заякване с протеинова диета и силови тренировки

Харесвате спорта, обичате да посещавате фитнес залата и се стремите да постигнете перфектна визия. Но как да направите мечтаните мускули? С комбинацията от протеинова диета и силови тренировки няма да сбъркате, а резултатът няма да закъснее. Когато искате да заприличате на Арнолд Шварценегер, не трябва да се пестят никакви усилия. Режимът за това турбо заякване е сериозен, но ако сте готови да се отдадете на идеята за перфектната мускулатура, то си заслужава, защото мускулите ви ще се оформят до последната гънка, тялото ви ще се лиши от излишните мазнини и кожата ви ще се стегне.

 

pulsefit

 

Самото покачване на килограми не е особено трудна задача, но когато целим голяма част от тези килограми да са мускулна маса, то тогава е необходим по-целенасочен подход. За да дадем на тялото необходимата енергия за ползотворни тренировки се нуждаем от правилна диета или казано иначе – правилен хранителен режим, който е най-добре да бъде изготвен от специалист. С условието, че „няма да правите това вкъщи“ и ще се допитате до професионалист преди наистина да влезете в голямото състезание за здрави мускули, ви предлагаме да се запознаете с основните правила: протеиновата диета в комбинация със силови тренировки.

Прочетете повече: 5 предимства на фитнеса с личен треньор

Протеинова диета

Протеиновата диета е най-добрата диета за увеличаване на мускулната маса. В тялото протеинът е специален тип молекула, която се състои от вещества, познати като аминокиселини. Те са "градивните елементи" на протеините - без необходимите аминокиселини, тялото не може да създаде протеинови молекули.

Изграждането на "мускулни протеини" (видовете протеинови молекули, от които се произвеждат нашите мускули) изисква разнообразие от аминокиселини, някои от които добиваме от храната (известни като "основни" аминокиселини).

Според Института по медицина 10-35% от нашите дневни калории трябва да идват от прием на протеин. Това обаче не е много полезно за нас. Защо? Дори и да успеете да консумирате до 35% протеин всеки ден, ако дневният прием на калории е твърде нисък, няма да получите нужното количество, а ако е твърде висок – то ще ядем повече от необходимото.

Всяка протеинова диета има своите специфики, но всички препоръчват две основни неща:

  1. Консумирането на храни, богати на протеини като яйца, месо, риба и сирене
  2. Ограничен прием на въглехидрати, като зърнени и захарни изделия

 

pulsefit                               

Знае се, че твърде много въглехидрати причиняват свръхпроизводството на хормона инсулин, чиято основна функция е да обезпечи клетките с глюкоза и да задържи нивото на захарта в кръвта за сметка на усвояването на глюкозата от тъканите. Работата на инсулина е да изблъсква захарта от кръвообращението и да я съхранява в мускулите и черния дроб като допълнителен източник на енергия под формата на гликоген; когато депата се  запълнят, излишъкът се превръща в мазнини.

Истинската здравина и релеф обаче идват когато съчетаете протеиновата диета със силовите тренировки. Упражненията в залата ще ви носят удоволствие, защото всеки ден ще се чувствате по-силен от предходния. Промяната в тялото и мисленето ви, ще ви вдъхновяват за още и още само като се погледнете в огледалото.

Прочетете повече: Хранителни добавки и фитнес: Кои са подходящи за начинаещи и напреднали?

Силови тренировки

Ако сте начинаещи или нямаме много добра физическа подготовка и издръжливост, е добре да разделите упражненията на дърпащи и бутащи, или да тренирате поотделно горна и долна част на тялото. Характерни за тези тренировки са т.нар. сетове (сериите) – обикновено между 1 и 6. С течение на времето трябва да увеличавате тежестта, ако искате да увеличите и мускулната си маса. Този съвет важи и за вече по-опитните трениращи. Разнообразявайте упражненията и увеличавайте тежестта, с която ги изпълнявате.

Отново напомняме да се доверите на личен фитнес инструктор, който ще ви изготви подходяща програма и ще следи за правилното изпълнение на упражненията. Освен това ще съобрази тренировките с хранителния ви режим. А щом сте решили, че искате да заякнете на макс, именно той е правилния наставник.

Защо да изберете да тренирате силово, когато сте във фаза на натрупване на мускулна фаза? Ето няколко бързи факти:

  • По-интензивните тренировки, дори и по-кратки, горят повече калории по време и след самите упражнения, в сравнение с по-монотонните и по-продължителни такива.
  • Те са неизменна и незаменима част от заниманията ни, ако сме решили действително да моделираме тялото си, избавяйки го от излишните мазнини.
  • Оформят красив релеф, симетрична и добре развита мускулатура и здрав организъм.
  • Оптималният брой силови тренировки е до 3-4 ежеседмично, не повече.
  • Важно е не толкова количеството, колкото качеството и правилното изпълнение на сериите и натоварването.
  • Възстановяването е също толкова важно, колкото и самата тренировка – претоварването и минаването границите на физическите възможности и дадености предлага единствено неефективност.
  • Добре е да се разнообразява тренировъчният режим и да се работи за отделни групи мускули, а не да се натоварва цялата ставно-мускулна система наведнъж.

 

Заякването не е никак трудно, стига да сте последователни и отдадени на идеята за перфектната визия. Пък и нека да сме честни. Лятото ви ще е далеч по-интересно от преди.

 

pulsefit

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА