IE loader

Персонализираната тренировъчна програма – всичко, което трябва да знаем  

Персонализираната тренировъчна програма – всичко, което трябва да знаем  

Разберете всичко за тренировките с инструктор - сигурният път към успеха, независимо от фитнес целта, която имаме

Следването на професионално изготвен хранителен режим и тренировъчна програма, съобразени с начина на живот, предварителната подготовка и структурата на трениращия, е най-ефективният метод да постигнем трайни резултати. Независимо дали целта ни е да свалим излишни килограми, да оформим сексапилно тяло или да победим в спортно съревнование, персонализираната тренировъчна програма остава единственият способ да завладеем върховете, към които се стремим.

Какво представлява персонализираната тренировъчна програма?

pulsefit

Модерната персонализирана тренировъчна програма е фокусирана на 100% върху нуждите на трениращия. Програмите се изготвят от квалифициран персонален треньор, като функцията им е да обхванат не само времето, прекарано във фитнес клуба, но и това извън него. Целта? Да се постигне здравословен начин на живот, който да е устойчив на времето и който не се обезсмисля с поведението и навиците ни в часовете от деня, в които не тренираме активно.

Прочетете повече: Колко често и как да тренираме?

За да се изготви пълноценен тренировъчен режим, треньорите взимат под внимание множество фактори, свързани с физическото и здравословно състояние на трениращия. Прави се оценка на редица показатели, като кръвно налягане, сърдечен ритъм, сила на захват, мускулна сила и др. Освен това се обръща внимание и на хранителния режим, консумацията на алкохол, мускулно-скелетната функция, стойката и гъвкавостта.

Прочетете повече: Данни за тялото: Какво е 3DFIT скенер?

Основните точки при изготвянето на персонализиран тренировъчен режим са:

 • Персонализирани тренировки – включва индивидуална програма за тренировки с видове и продължителност на упражненията, както и обучение за правилна техника на изпълнение и честота на тренировките, съобразени с нуждите на трениращия.
 • Персонализиран хранителен режим – изготвя се ежедневен хранителен план, съобразен с целите на трениращия.

Какви са ползите от изготвянето на персонализирана тренировъчна програма?

pulsefit

Мотивация

В повечето случаи хората тренират по-упорито в присъствието на приятел или други хора. При персонализираната тренировка инструкторът насърчава и мотивира. Също така той поставя реални цели за изпълнение и създава план за постигането им.

Постоянство

Понякога е трудно човек да се придържа към определена програма. На всеки се е случвало да пропусне вечерна тренировка с идеята да я направи сутринта, като стане половин час по-рано. Сутринта обаче решавате да поспите повече, вместо да тренирате. В този случай треньорът играе важна роля. Той държи на посещенията на клиента си, а и ако имате уговорка с него, най-вероятно не бихте се отказали от тренировката.

Прочетете повече: Във форма и през февруари: Как да преборим зимния мързел?

Яснота и прозрачност

Фитнесът може да бъде объркващ. Съществува твърде много и различна информация, свързана с препоръки за хранене, подредба на видовете тренировки – коя след коя и как да се изпълняват, с какво да се съчетава и т.н.

При персонално изготвената тренировъчна програма има пълна яснота и до подобни въпроси не се стига, защото те винаги са предварително изяснени. Така трениращият може да се фокусира изцяло върху постигане на целите си, а не в чудене за коректността на съветите, които получава.

View this post on Instagram

МОТИВАЦИЯТА – ВИСША ФОРМА ЗА УСПЕХ „Има само един начин да накарате някого да извърши нещо. А то е, да възбудите у него желание да го направи." Дейл Карнеги „Успех е човек да разбере кои са слабите му места и да има волята да ги превърне в силни! Няма невъзможни неща, има не поискани достатъчно силно. Мотивацията е вид двигател за човека, която насърчава действията му, прави го усърден и респективно го води към постигане на по-добри резултати. Наша мисия е да Ви покажем възможностите за постигане на хармония между „здрав дух и красиво тяло“. Уверени сме, че добрият пример е достатъчен мотиватор за успех в залата. Затова ще се опитаме да предложим много примери, които да Ви вдъхновят и да последвате. Ще Ви запознаваме с добрите практики и заедно ще поставяме нови цели, и ще прескачаме граници. Ще бъдем Ваш мотиватор и приятел по пътя на изграждане на тялото и самочувствието, които заслужавате! Трудно е само началото.... Екипът на Pulse Fitness & Spa

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Увереност

Фитнесът може да бъде и смущаващ. Тренирането с персонален треньор позволява трениращият да придобие увереност в правилното изпълнение на упражненията и използване на уредите, а с повишаване на увереността се повишава и ефективността от изпълнението на упражненията. След няколко сесии стаята с тежестите вече не изглежда толкова плашещо.

Прочетете повече: Какво да тренираме във фитнеса, за да сме уверени на ски пистата?

Без травми

За начинаещи във фитнеса, или в случаите когато изпълнението на дадено упражнение е болезнено, е желателно да се наеме треньор, който да следи за правилното и безопасно провеждане на тренировките. Това гарантира усвояването на правилна техника и помага за предотвратяване на така нежеланите травми.

View this post on Instagram

@Dimitarnikolov566 избира Pulse Fitness&Spa, за да тренира тук своите клиенти! Зад усмивките и чудесните им резултати стоят усилена работа, стриктни диети, дисциплина, постоянство и търпение. Димитър залага на професионално отношение, като провежда сериозни тренировки, напасва и променя хранителните режими, с цел да се открие най-доброто за всеки негов клиент, а ние сме радостни да осигурим първокласна база за постигането на спортните им цели! @asesq #personaltraining #pulseandyou #hardwork #passion #drive #will #motivation #dedication #hardworkpaysoff #nodaysoff

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Индивидуално внимание

Всеки човек е различен, когато става дума за фитнес. Индивидуалните телосложения, цели, опит в тренировките, лични предпочитания са взети под внимание при изготвянето на план от треньора. С една такава програма, съобразена със собствените нужди, вероятността за постигане на резултати е много по-голяма.

Прочетете повече: 5 предимства на фитнеса с личен треньор

Забавление

Всъщност тренировките могат да бъдат както ефективни, така и забавни, когато се изпълняват в присъствието на треньор. А забавлението гарантира по-голяма ефективност.

Прочетете повече: Kangoo Jumps на фокус: Много забавление, още повече кардио

Какво е персонализиран хранителен режим?

pulsefit

За да бъде тренировъчният режим максимално ефективен, е необходимо да се спазва и хранителен такъв. Но всеки организъм е различен и универсален хранителен режим не съществува. При изработването на личен хранителен режим се вземат под внимание множество фактори:

 • Цел на тренировъчния режим
 • Начин на живот
 • Алергии и хранителни непоносимости
 • Възраст
 • Височина
 • Тегло
 • Заболявания
 • Прием на медикаменти
 • Хранителни вкусове и предпочитания

Прочетете повече: Какъв режим на хранене да спазваме, ако страдаме от хранителни непоносимости?

Въз основа на всички тези показатели, личният треньор изготвя подходящ хранителен режим, който да осигурява необходимите за тялото вещества и в същото време да подпомага загубата на тегло и покачването на мускулна маса.

Прочетете повече: Как да натрупаме мускулна маса?

В случая хранителен режим не означава диета, при която трябва да се гладува. Напротив – гладуването води само до загуба на вода и мускулна маса. За да се оформи и стегне тялото и то да изглежда добре, е необходимо да се свалят мазнини и да се качва мускулна маса, за което най-важният фактор е консумацията на калории. За изграждането на мускули трябва да се създаде калориен излишък – т.е. да се приемат повече калории, отколкото тялото изгаря през деня. Обикновено се набляга на сложни въглехидрати, протеини и здравословни мазнини, тъй като те са богати на хранителни вещества.

Прочетете повече: Как да трупаме мускулна маса през зимата и защо това е най-подходящото време за това

Ефективността от тренировките и времето за постигане на резултати са различни за всеки един човек, като основна предпоставка за това е генетичната. Не съществува универсален начин на хранене и трениране, който да повлияе по еднакво добър начин  при различните хора. Затова съвсем оправдано е използването на индивидуална тренировъчна програма и хранителен режим, съобразени с начина на живот, целите, фитнес възможностите и свободното време на трениращия.

Тези две програми заедно са разликата между мотивацията и трайните резултати от една страна и липсата на резултати и разочарованието, от друга. Започнете и вие своята индивидуална програма с персоналните треньори на Pulse Fitness & Spa. Те знаят как да ви мотивират и насърчат да постигнете крайната си цел. Ще ви докажат, че оформеното тяло не е просто визия, но и здрав дух.

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА