IE loader

Как да преборим рутината във фитнеса?

Как да преборим рутината във фитнеса?

Ако сте от хората, които спазиха новогодишното си обещание да започнат да тренират редовно, то тази статия е точно за вас. Да посещавате фитнес залата носи много удоволствие, особено когато и първите резултати вече са на лице. Но след няколко месеца усилени тренировки, настъпва момент на привикване. Килограмите също сякаш нарочно не помръдват. Почвате да губите мотивация и желание да посещавате залата. Упражненията се превръщат в рутина, а тя е сред главните виновници често да оставяме нещата недовършени.

За щастие има няколко начина, с които да запазите мотивацията си, и да преборите рутината във фитнеса.

 

pulsefit

 

Тренировъчна програма:

Вече от известно време тренирате в залата по определена програма, но упражненията в нея започват да ви доскучават. Досадно сте свикнали да тренирате дадени мускулни групи по конкретен начин. Днес е ден за крака значи ще направите 4 серии по 15 клека с дъмбел от 10 кг, после ще отидете на лег пресата, а след нея упражнения на машина за задно разгъване на бедрата. Всичко това ви е до болка познато, а и сте свикнали с техниката. Нашият съвет е да разнообразите програмата си. Включете нови упражнения за съответната мускулна група или изключете напълно някои от регулярните. За тази цел най-добре е, когато решите да посещавате залата като начинаещ, да започнете да тренирате с личен инструктор, който знае колко често да разнообразява програмата ви, за да не привиква тялото ви с нея.

Прочетете повече: Пет предимства на фитнеса с личен инструктор

Редуване на солови и групови тренировки

Може би сте „солов“ играч, а може и да сте „тиймплейър“. Независимо от това дали предпочитате да се справяте сами с предизвикателствата или като част от екип, излизането от комфортната ви зона ще ви донесе много плюсове. Големите икони на съвременния свят обожават да повтарят това: „излезте от зоната си на комфорт“! Именно това препоръчваме да направите, за да разбиете рутината на пух и прах. Ако досега сте бягали сами на пътеката или сте вдигали тежести зяпайки през прозореца, включете в посещението си групови занимания като бокс, пилатес, спининг или кросфит.  Ако пък сте част от невероятна група по зумба, пробвайте един ден от седмицата да отидете в залата сами, за да изваете мускули на лежанката. Така не само ще разнообразите, но и ще поставите мозъка си в непозната ситуация. Това ще засили издръжливостта както на тялото ви, така и на ума.

Прочетете повече: Предимствата на груповите тренировки

Смяна на залите:

За да избягате от рутината можете да смените конкретния клуб, в който тренирате. Непознатото място и разположение на уредите ще включи отново мозъка ви на вълна „адаптация“, а това, както вече отбелязахме, винаги е добре. Опитайте различните възможности, които ви осигуряват  нашите модерни фитнес центрове. Ако сте в София, можете да посетите клуба ни в Люлин (West Park), който разполага с външна лекоатлетическа пътека и външна кросфит зона, или пък да смените обстановката по време на тренировка с екстравагантен интериор на диско клуб и впечатляващи аксесоари в клуба на пл. „Народно събрание“ (Deluxe). Ако пък искате да изберете клуб, която разполага със СПА зона с гледка към града и други полезни за съчетаване с фитнес дейности, може да посетите центъра в „Хаджи Димитър“ – Pulse Platinum. 15 минути в сауната ще ви подействат изключително релаксиращо след тежка тренировка. Можете да смените и часа, в който тренирате. Ако например сега посещавате залата след работа, то опитайте да посещавате залата по-рано сутринта. Ще ви коства час по-малко сън, но след това денят ви ще е супер зареден с енергия и добро настроение.

Разнообразна музика:

Обикновено във всички фитнес клубове звучи динамична и надъхваща музика. Ако не сте настроени на вълната на музиката, която звучи в момента, можете да се доверите на своята плейлиста. Вземете си удобни слушалки (от онези, които не ви се изхлузват от ушите, като се изпотите) и заредете любимите си тракове. Дори и да изпълнявате едно и също упражнение дни поред, то няма да е така еднообразно, ако го правите под звуците на друга музика. Редувайте вашата музика с тази на клуба за още по-шантава музикална какафония!

 

pulsefit

 

Смяна на екипа за тренировка:

Може би звучи налудничаво, но това не е никак маловажно. Без значение дали сте мъж или жена, всеки се стреми да изглежда максимално добре. Помислете кога ви върви най-добре тренировката – определено когато сте си облекли новия екип и маратонки, предназначени специално за тренировка. Когато се гледате в огледалата при изпълнение на конкретно упражнение, ще се харесвате повече и тренировката ще върви по-лесно. Изберете своя екип за тренировка от най-близкия ви спортен магазин или от този във вашия фитнес клуб, където са подбрали моделите с много внимание и гаранция за високо качество.

 

pulsefit

 

Прочетете повече: Как да преборим зимния мързел

Имате ли свой собствен начин да се справите с рутината в залата? Ако да, можете да ни го споделите в коментар. Ако пък не – вярваме, че с тези лесни стъпки ще успеете отново да откриете нужната мотивация, за да постигнете целите си.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА