Броени дни остават до Великденските празници и повечето от спортуващите започват да се чудят как да спазят традициите на празника, без това да се отрази на добрата форма, която са постигнали.
Знаем, че празничните трапези са безкрайни, а ястията – не особено диетични. Вечната дилема е дали да се поддадем на вкусните великденски изкушения или да останем верни на хранителния режим, който спазваме.
Ние Ви предлагаме две идеи.
Първата е на принципа „дозата прави отровата“. Можете да се насладите на богато отрупаната маса с козунаци и яйца като хапвате по-малко. Няма как да загубите формата си, ако спазвате хранителния си план и опитате от домашно приготвените празнични ястия. Важно е да планирате здравословна закуска, която да не бъде прекалено тежка. За обяд можете да включите варено яйце в менюто си и да завършите с малко парче козунак за десерт.
Вторият вариант, който екипът на Pulse Fitness & Spa Ви препоръчва, е да приготвите „Здравословен козунак“! Това е вкусна и предпочитана алтернатива, която лесно може да приготвите у дома.
Ето и нашата диетична рецепта:
Необходими продукти
- 250 гр. ръжено брашно;
- 2 сурови кокоши яйца;
- 1 ванилия;
- 3-4 гр. суха мая разтворена в 5 лъжици хладко прясно мляко;
- 200 мл прясно мляко;
- Стевия (вместо захар) на вкус (поради спецификата на вкуса ѝ, е препоръчително да пробвате степента на сладост, добавяйки по малко в сместа от яйцата, млякото и ванилията);
- 10 натрошени сурови или печени бадемови ядки;
- 1 супена лъжица стафиди и малко сушени кайсии;
- 1 жълтък за намазване;
- малко кафява захар за наръсване;
Начин на приготвяне
Смесете яйцата, прясното мляко, ванилията, маята и стевията в дълбок съд и ги разбийте с миксер до получаване на еднородна смес. Изсипете брашното в широк съд (тефлонова тава) и направете „кладенче“. След това добавете към него сместа с яйцата, млякото и стевията. Прибавете и сушените плодове – стафиди и кайсии. Разбъркайте всичко добре с лъжица. Поръсвайте с брашно, за да не лепне тестото. След като сме омесили хубаво тесто, е време да го разделим на три топки. Намаслете ръцете си с малко олио или зехтин и оформете три ленти с дължина около 20-23 сантиметра. След това ги сплетете на плътна плитка и ги оставете да втасат за около 30 минути в тава с тефлоново покритие или върху хартия за печене. След 30 минути намажете плитките с жълтък и ги поръсете с натрошените бадеми и захар. Поставете козунака да се пече за около 40 мин. в умерена фурна до добиване на лек загар.
Можете да замените някои от продуктите с такива, каквито Вие предпочитате: кокосово брашно, бадемово брашно, кокосова захар или мед вместо стевия.
Бонус идея!
Разбира се, сме помислили и за нещо солено и отново здравословно!
За да приготвите здравословна салата „Снежанка“, заменете традиционното мляко със „Skyr” (богато на протеини кисело мляко), както и няколко настъргани на ренде белтъка.
Интересен факт е, че яйцето е най-евтиният, но с най-висока биологична стойност (най-добра усвояемост) богат на протеин продукт.
За да бъде още по празнично и в тон с празника!
Можете да декорирате празничната трапезата с черупки от яйца! За целта не изхвърляйте черупките в кофата за боклук, а ги измийте и оставете да изсъхнат. След това просто ползвайте за вдъхновение снимката по-долу или отключете фантазията си!
Весел Празник! И нека всеки ден бъде… Велик Ден! 🙂