Кетогенната диета, наричана още кето диета, е режим на хранене с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Най-известното й предназначение е регулирането на телесното тегло. Но освен да помага за отслабването, тя регулира на апетита, увеличава енергията, подобрява умствената концентрация, нормализира нивата на кръвната захар и т.н.
Съществуват 4 вида кетогенни диети:
Стандартна (SKD) – състои се от 5% мазнини, 20% белтъчини и 5% въглехидрати;
Циклична (CKD) – допуска се употребата на въглехидрати. Например 5 дни кето диета, след което 2 дни хранене с въглехидрати;
Целенасочена (TKD) – позволява се употребата на въглехидрати по време на тренировки;
Високопротеинна, или високобелтъчна – тази диета включва повече белтъчини. Съотношението е 60% мазнини, 35% белтъци и 5% въглехидрати.
Продукти, които не бива да се консумират при този режим:
· Захарни изделия;
· Тестени продукти;
· Бобови растения;
· Газирани напитки;
· Кореноплодни и грудкови растения;
· Плодове (горските са позволени);
· Зърнени храни и нишесте;
· Подсладители;
· Алкохол.
Обобщено: всички продукти с високо съдържание на въглехидрати
Позволени продукти при кето режим:
· Месо, риба и морски дарове;
· Яйца
· Гъби;
· Авокадо;
· Зеленчуци, които растат над земята;
· Ядки и семена;
· Млечни продукти;
· Неподсладени напитки;
· Подправки;
· Бери плодове;
Някои масла и мазнини: сусамово масло, фъстъчено масло, соево масло, слънчогледово масло, бадемово масло, кокосово масло, ленено масло, зехтин.
За кои групи хора кето режимът НЕ е подходящ:
· Хора с диабет тип 2;
· Бременни жени и кърмачки;
· Пациенти, които приемат медикаменти за високо кръвно налягане;
· Хора, претърпели операция.
Ако страдате от някакво медицинско заболяване и искате да преминете към кето режим, е желателно преди това да се консултирате с лекар.
Приготвили сме ви три кето рецепти:
Руло с тиквички и бекон
Необходими продукти:
За блата:
Тиквички – 500 гр.;
Яйца – 3 бр.;
Чедър – 70 гр.;
Сол.
Майонеза от авокадо:
Авокадо – 150 гр.;
Пушен бекон на слайсове – 100 гр.;
Крема сирене – 30 гр.;
Лимонов сок – 1 с.л.
Дижонска горчица – ч.л.
Сол.
Начин на приготвяне:
Настъргвате тиквичките, посолявате ги и отцеждате водата от тях. Към тях добавяте предварително разбитите яйца и чедъра, след което разбърквате получената смес.
Изсипвате сместа в тава с хартия за печене. Печете на 200 градуса за около 20. След като извадите блата от тиквички, го оставяте да изстине.
Междувременно приготвяте майонезата от авокадо, като пасирате или блендирате продуктите от списъка освен бекона. Намазвате вече изстиналия блат с майонезата и нареждате бекона. Завивате го на руло и го оставяте в хладилника.
Хлебчета с бадемово брашно и хуск
Необходими продукти:
Бадемово брашно – 11 с. л.;
Хуск – 5 с. л.;
Кокосово брашно – 8 с. л.;
Белтъци – 3 бр.
Бакпулвер – 2 ч. л.;
Оцет – 2 ч. л.;
Вода гореща – 1 1/2 чаена чаша.
Начин на приготвяне:
В една купа разбърквате всички сухи съставки. В голяма купа разбивате белтъците, добавяте оцета, водата и накрая сухите съставки. Разбърквате ги добре. Месите тестото и от него оформяте от 6 до 8 питки. По желание можете преди това да ги поръсите със сусам или микс семена. Поставяте питките върху тава с хартия за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
Салата с пилешко и авокадо
Необходими продукти:
Готово пилешко филе – 150 гр.;
Авокадо – 2 бр.;
Бекон – 8 бр.‘
Сварени яйца – 6 бр.;
Майонеза – 2 с. л.;
Кисело мляко – 2 с. л.;
Лимонов сок – 2 ч. л.;
Кориандър – 20 гр.;
Сол.
Начин на приготвяне:
Нарязвате и слагате в купа филето, авокадото и яйцата. Добавяте киселото мляко, майонезата, лимоновия сок и кориандъра. Добавяте солта и разбърквате добре. Запържете бекона, нарежете го на малки парченца и поръсете салатата.