IE loader

Телешко месо – ползи за фитнес режима и съчетание с други храни

Телешко месо – ползи за фитнес режима и съчетание с други храни

Разберете повече за един от най-популярните източници на протеин

За много хора току-що изпечената телешка пържола е връх на кулинарната наслада. Но за фитнес ентусиастите тя е царят на висококачествените протеини.

Телешкото месо е сред храните, които заемат важно място в хранителния режим на всеки трениращ и за това има много причини. Една от тях, разбира се, е богатото му съдържание на протеини. Кои са останалите обаче, кога е добре да се консумира и с кои храни може да се съчетава са въпроси, чиито отговори е добре да знаете, особено когато работите за стегнато и оформено тяло.

С какво е полезно телешкото месо за фитнеса?

Телешко месо

Протеинът осигурява сила

На първо място телешкото месо е висококачествен източник на протеини. А всеки трениращ човек знае колко важен източник на енергия са те. Основната им функция е свързана с подпомагането на растежа и възстановяването на мускулната тъкан (анаболизъм).

Ако в организма не постъпват достатъчно аминокиселини обаче, започва процес на разпад на протеини. Те се превръщат в свободни аминокиселини, за да доставят енергия на тялото (катаболизъм). В резултат на това трениращият губи мускулна маса. Но когато в организма се синтезира повече протеин, отколкото се разгражда, в тялото започват процеси по възстановяване и изграждане на мускулна маса. Силовите тренировки допълнително забързват и улесняват този процес.

Протеините не са основен източник на енергия за тялото, но са от ключово значение за ефективността на тренировките. Препоръчителната дневна доза за трениращите варира в границите 1.2-1.7 гр. за кг телесно тегло. Тя може да бъде набавена чрез консумацията на храни, богати на протеин, като телешкото месо, а за по-интензивно трениращите се препоръчва и консумация на чист протеин като хранителна добавка.

Чудесен източник на креатин

Телешкото месо е един от най-добрите източници и на креатин. В 220 гр. месо се съдържа 1 гр. креатин. По време на кратки и интензивни натоварвания като спринт или вдигане на тежести, креатинът е горивото, което мускулите използват за синтезиране на аденозин трифосфат (АТФ). АТФ пък е източникът на енергия за тялото.

Освен това креатинът може да подпомогне и за увеличаване броя на митохондриите в мускулните клетки, което означава осигуряване на допълнително енергия за организма и за задържане на вода в клетките, което подпомага в известна степен синтеза на протеини.

Какво място заема телешкото месо в хранителния режим на трениращия и как да го съчетаем с други храни?

Телешкото месо в режима за хранене

Препоръчва се телешкото месо да бъде консумирано след тренировка с цел забавяне на мускулния разпад и засилване на мускулния синтез. Това позволява на тялото да запълни изчерпаните запаси от гликоген, да възстанови увредените мускулни влакна и да подпомогне изграждането на нова мускулна тъкан.

За оптимално захранване на тялото с необходимите хранителни вещества е желателно телешкото месо да бъде съчетавано с консумация на бавни (сложни) въглехидрати. Те стимулират отделянето на инсулин, а той транспортира хранителните вещества до клетките, което е необходимо, за да започнат процесите по възстановяване. Храните, богати на сложни въглехидрати са кафявият ориз, картофите, сладките картофи, киноата, гъбите, зеленият боб и аспержите, нахутът, царевицата и др.

За кои трениращи е полезно телешкото месо?

Телешкото месо е подходящо за консумация от всички трениращи, без значение от целта, която следват. То е неизменна част в програмите за покачване на мускулно тегло, поради високото съдържание на качествен протеин.

В програмите за отслабване също се вписва идеално, защото повече мускулна маса означава по-бърз метаболизъм. А по-бързият метаболизъм гарантира по-лесно изгаряне на излишните мазнини и поддържане на здравословно тегло.

Хранителни факти и характеристики на телешкото месо

Телешко месо - калории

Телешкото месо е съставено от протеин и различни количества мазнини. Хранителният състав на 100 гр. телешко месо включва:

 • Калории: 217
 • Вода: 61%
 • Протеин: 26.1 гр.
 • Въглехидрати: 0 гр.
 • Захар: 0 гр.
 • Фибри: 0 гр.
 • Мазнини: 11.8 гр.

Протеини

Съдържанието на протеин в чистото, готово за консумация телешко месо е около 26 - 27 гр. Той е висококачествен, тъй като съдържа всички девет есенциални аминокиселини, необходими за растежа и поддръжката на тялото.

Като основна съставна част на протеините, аминокиселините са много важни и необходими вещества от гледна точка на здравето. Съставът им в протеините се различава в зависимост от хранителните източници. Телешкото месо е с най-добрият аминокиселинен профил - той е почти идентичен с този на човешките мускули.

Мазнини

В телешкото месо се съдържат различни количества мазнини, наричани още телешка лой. Освен, че добавят хубав привкус на месото, те значително увеличават калорийната му стойност. Количеството мазнини в телешкото месо зависи както от начина на разфасоване на месото, така и от възрастта, породата, пола и храненето на животното. Преработените месни продукти, като салам и наденички, обикновено са с високо съдържание на мазнини. В чистото, нетлъсто месо, са в границите 5-10%.

Телешкото месо е съставено от равни количества наситени и мононенаситени мазнини. Най-голямо е съдържанието на стеаринова, олеинова и палмитинова мастни киселини.

Витамини и минерали

В телешкото месо се съдържа изобилие от следните витамини и минерали:

 • Витамин B12 – месните продукти са единствения добър източник на витамин B12. Той е жизненоважен за организма, тъй като участва в образуването на червените кръвни телца и има ключово значение за нормалното функциониране на мозъка и нервната система
 • Цинк – телешкото месо е с високо съдържание на цинк – важен минерал за растежа и развитието на тялото
 • Селен - обикновено месата са богат източник на селен - мощен антиоксидант и нужен микроелемент за редица важни процеси в тялото
 • Желязо – желязото е от изключителна важност за енергийните процеси в клетките. Съдържанието му в телешкото месо е високо и се абсорбира лесно
 • Ниацин – ниацинът е част от B -групата на витамините и има множество важни функции в тялото. Недостатъчният прием на ниацин се свързва с увеличен риск от болест на сърцето
 • Витамин B6 – витамин, участващ и важен за образуването на червените кръвни телца, метаболизма, имунната система, хормоналния баланс и др.
 • Фосфор – фосфорът е често срещан минерал в храните и консумацията му е важна за растежа и развитието на тялото

Телешкото месо съдържа и много други витамини и минерали, но в ограничени количества.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА