Дюнерът е една от най-леснодостъпните храни, които можем да намерим. На повечето места, откъдето имаме възможност да го закупим, той се приготвя с висококалорични продукти. Но ако обичате да консумирате дюнери, винаги можете да си ги приготвите по здравословен начин. Така те чудесно се биха се вписали във вашето фитнес меню. Достатъчно е да замените бялото брашно тип 500, което се предлага в класическата арабска питка, с ядково. Както и да смените пържените картофки със пресни зеленчуци. А нискомасленото кисело мляко е чудесна алтернатива на класическия чеснов сос.
По-долу Ви предлагаме да пробвате рецепта за дюнер с тиквички:
Продукти:
Тиквички – 2 малки (400 гр.)
Брашно от нахут – 20 гр.
Яйце – 1 бр.
Кимион, магданоз, копър, черен пипер, кориандър
За плънката:
Прошуто – 100 гр.
Чери домати
Зелена салата микс
Кашкавал
Нискомасленo кисело мляко (замества чесновия сос)
Не е задължително плънката да бъде точно с тези продукти. Прошутото може да го замените с варено пилешко филе. Доматите пък може да смените с краставици, кашкавала с моцарела, а зелената салата с бейби спанак или маруля. А ако нямате брашно от нахут, може да го заместите с такова от овес или ситно смлени овесени ядки.
Начин на приготвяне:
Настъргвате тиквичките с ренде и отцеждате водата от тях. Към тях добавяте нахутеното брашно, яйцето и подправките и разбърквате. Сместа е достатъчна и за два дюнера, само трябва да я разделите на две. Изсипвате я върху хартия за печене в кръгла тава (20×30 или около този размер) и я разстилате с шпатула. Печете дюнера в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.
Плънката е по-скоро по ваш избор. Ако искате да добавите малко повече протеин, сложете 100 грама варено пилешкото филе вместо прошуто. По-горе сме изброили подходящи продукти, с които да направите своя вкусен и здравословен домашен дюнер. А за заливката ползвайте кисело мляко.