Отличителното на протеиновия хляб е, че съдържа висок процент протеин. А той е един от трите макронутриенти заедно с въглехидратите и мазнините. Ако се опитвате да отслабнете, е добре да добавите повече протеини за сметка на въглехидратите в ежедневното си меню.
Понеже хлябът е широко използван у нас, Ви предлагаме лесна рецепта за протеинов хляб. Той е подходящ за хората, които искат да водят по-здравословен начин на живот, но обичат и да консумират хлебни изделия. Протеиновият хляб е чудесна алтернатива на масовия бял от брашно тип 500. Въпреки че в много магазини и супермаркети се продават протеинови хлябове, част от тях са с добавена захар. А те са по-малко здравословни. Затова най-добре би било, ако си приготвяте протеинов хляб сами вкъщи.
Предимства на протеиновия хляб:
· По-засищащ е. Той спомага за регулирането на апетита. Освен това удължава времето, в което нямаме нужда да се храним;
· Помага за регулирането на теглото, защото потиска апетита;
· Подобрява контрола на кръвната захар;
· Помага за изграждането на мускулна маса.
Рецептата ни за протеинов хляб освен протеин, съдържа много фибри заради семената и ядките в нея.
Необходими продукти:
- Овесени ядки – 220 гр.
- Ленено семе (смляно) – 100 гр.
- Слънчогледови семки (сурови) – 100 гр.
- Тиквени семки (сурови) – 150 гр.
- Яйца – 3 бр.
- Зехтин – 3 с. л.
- Хлебна сода – 1 ч. л.
- Сол – 4 гр.
Начин на приготвяне:
В една купа разбърквате овесените ядки, лененото семе, слънчогледовите и тиквените семки. В отделен съд разбивате яйцата, зехтина и солта. Добавяте содата и разбърквате. След това изсипвате сместа при сухите съставки и отново разбърквате. Разпределяте я върху хартия за печене в съд с правоъгълна форма в предварително загрята на 170 градуса фурна. При желание може преди това да поръсите сместа със слънчогледови и тиквени семки. Печете протеиновия хляб около 35 минути в зависимост от това колко е силна фурната Ви.