Рецепта за лесен протеинов хляб

Отличителното на протеиновия хляб е, че съдържа висок процент протеин. А той е един от трите макронутриенти заедно с въглехидратите и мазнините. Ако се опитвате да отслабнете, е добре да добавите повече протеини за сметка на въглехидратите в ежедневното си меню.

Понеже хлябът е широко използван у нас, Ви предлагаме лесна рецепта за протеинов хляб. Той е подходящ за хората, които искат да водят по-здравословен начин на живот, но обичат и да консумират хлебни изделия. Протеиновият хляб е чудесна алтернатива на масовия бял от брашно тип 500. Въпреки че в много магазини и супермаркети се продават протеинови хлябове, част от тях са с добавена захар. А те са по-малко здравословни. Затова най-добре би било, ако си приготвяте протеинов хляб сами вкъщи.

Предимства на протеиновия хляб:

·         По-засищащ е. Той спомага за регулирането на апетита. Освен това удължава времето, в което нямаме нужда да се храним;

·         Помага за регулирането на теглото, защото потиска апетита;

·         Подобрява контрола на кръвната захар;

·         Помага за изграждането на мускулна маса.

 

Рецептата ни за протеинов хляб освен протеин, съдържа много фибри заради семената и ядките в нея.

Необходими продукти:

  • Овесени ядки – 220 гр.
  • Ленено семе (смляно) – 100 гр.
  • Слънчогледови семки (сурови) – 100 гр.
  • Тиквени семки (сурови) – 150 гр.
  • Яйца – 3 бр.
  • Зехтин – 3 с. л.
  • Хлебна сода – 1 ч. л.
  • Сол – 4 гр.

 

Начин на приготвяне:

В една купа разбърквате овесените ядки, лененото семе, слънчогледовите и тиквените семки. В отделен съд разбивате яйцата, зехтина и солта. Добавяте содата и разбърквате. След това изсипвате сместа при сухите съставки и отново разбърквате. Разпределяте я върху хартия за печене в съд с правоъгълна форма в предварително загрята на 170 градуса фурна. При желание може преди това да поръсите сместа със слънчогледови и тиквени семки. Печете протеиновия хляб около 35 минути в зависимост от това колко е силна фурната Ви.