IE loader

Солариумът - преди или след фитнес?

Солариумът - преди или след фитнес?

Кога е точното време, в което да се погрижим за тена си със солариум

Бронзов загар върху релефно тяло – звучи като сбъдната мечта, към която мнозина се стремят. Комбинацията от солариум и тренировки е чудесен начин за поддържане на стегнато и сексапилно тяло. Тенът визуално подобрява релефа на мускулите и придава по-строен вид на всяка една фигура, поддържана с добре прекарано време във фитнес залата.

Коя обаче е по-подходящата последователност – първо тен и после тренировка? Или обратното? 

Какви са ползите от използването на солариум?

солариум

Подпомага придобиването и поддържането на красив тен

Първата и най-очевидна полза от ползването на солариум е постигането на така желания бронзов загар. Солариумите имитират ултравиолетовата радиация от слънчевите лъчи и целогодишната им достъпност ги прави предпочитан избор от много хора. 

Снабдява тялото с витамин D

Повечето хора смятат, че подлагането на кожата на влиянието на UV-лъчите е вредно, което  е вярно, но само ако с това се прекали. Всъщност за тялото е важно да бъде излагано често и за кратко на действието на UV-лъчите, тъй като те подпомагат синтеза на витамин D, който е жизненоважен за организма. Дефицитът му се свързва с:

 • хронична умора;
 • болки в ставите и костите;
 • мускулна слабост и някои заболявания;

90% от нужните количества могат да се набавят само чрез  UV-лъчите. 

Използва се за лечение на някои кожни заболявания

Доказано е, че подлагането на UV лъчи в съчетание с подходящи лекарства може да помогне в борбата с:

 • акне;
 • псориазис;
 • атопичен дерматит;
 • витилиго;
 • склеродерма и други;

Може да излекува някои форми на депресия

Сезонната депресия (позната още като сезонно афективно разстройство) е вид депресия, която се появява през по-студените и мрачни месеци от годината. Симптомите включват:

 • липса на енергия;
 • раздразнителност;
 • повишена сънливост;
 • покачване на килограми умора и др.

Основната причина за появата ѝ е липсата на слънчева светлина. Доказано е, че излагането на слънчевите UV-лъчи предизвиква производството на ендорфини в тялото – т. нар. „хормони на щастието”. Имитирайки ултравиолетовата радиация, солариумът става верен спътник в борбата с депресията в месеците, когато слънцето рядко се показва на хоризонта.

Какви са рисковете от употребата на солариум?

соларно студио в София

Освен изброените ползи, съществуват и някои рискове от използването на солариум.

Прекомерно излагане на UV лъчи

Когато си правим слънчеви бани на плажа, използваме кремове с UV защита. Подобни предпазни мерки трябва да бъдат взети и при използването на солариуми, защото те облъчват със същата радиация, както и слънцето. На пазара има разнообразие от лосиони и кремове, специално разработени за употреба в солариум. Те защитават и овлажняват кожата.

Преждевременно състаряване на кожата

Прекомерното излагане на UV лъчите се свързва и с преждевременно състаряване на кожата. Ултравиолетовата радиация има разрушително въздействие върху колагена и води до загуба на еластичност. Така малките фини бръчки се появяват доста по-рано. 

Повишен риск от меланома (рак на кожата)

Според някои проучвания, ръстът на случаите на меланом (вид рак на кожата) в цял свят се дължи на повишената употреба на солариуми. Но мнозина експерти смятат, че причина за покачването на този процент са по-скоро:

 • грешно поставени диагнози
 • подобрените възможностите за по-ранното откриване на болестта
 • някои фактори на околната среда 

Кога да използваме солариум – преди или след тенировка?

pulsefit

Не съществува правило, определящо кога е по-добре да използваме солариум. Всичко зависи от личните предпочитания на трениращия, както и от вида, продължителността и интензивността на тренировката. Каквото и да изберете обаче, винаги вземайте необходимите предпазни мерки, сред които много важен е приемът на достатъчно количество вода.

Упражненията, както и солариумът, значително дехидратират тялото. Първите симптоми на дехидратация са жажда, изтощение и главоболие. Винаги носете бутилка с вода във фитнеса (препоръчително 1.5 л.) и пийте както по време на тренировка, така и преди и след сесията в солариума. 

Солариум преди тренировка

Ако решите да използвате солариум преди тренировка, основното, което трябва да знаете е, че вероятно ще ви е необходима почивка от 2-3 часа след това, за да възстановите енергията си и да преминете към упражненията. 

Причината е, че той драстично понижава нивото на енергията и това е един от недостатъците при използването му преди тренировка. Под влияние на топлината мускулите се отпускат, тялото започва да се поти и е възможно да се дехидратира. Веднага след това е много по-трудно да се проведе ефективна тренировка и да се изпълнят упражненията.

За сравнение си представете колко е трудно бягането на открито в горещо време. Освен това солариумът действа релаксиращо и отпускащо, което води до спад в мотивацията за последваща тренировка.

Друга неприятна част от тренирането след солариум е наличието на лосион за тен върху тялото и най-вече върху лицето. Когато се изпотите този лосион може много лесно да попадне в очите ви, а това е опасно и следва да се избягва.

По принцип се препоръчва да останете поне един час с лосиона за солариум, след като приключите сесията си, така че това също е причина да избягвате неговото посещение преди тренировка, или като минимум да планирате тренировката си спрямо това. Задължително измивайте лицето си преди започване на упражненията.

Въпреки тези недостатъци, има хора, които предпочитат да посещават солариума преди фитнеса, защото смятат, че релаксирането и загряването на мускулите от солариума им помага за провеждането на по-ефективна тренировка след това. 

Солариум след тренировка

View this post on Instagram

Ние се грижим за всеки аспект от престоя на клубните ни членове в центровете ни. Ако решиш да посетиш някой от клубовете: Pulse Fitness Deluxe (пл. „Народно събрание“ 12), Pulse Fitness&Spa West Park (бул. „д-р Петър Дертлиев“ 60) или Pulse Fitness&Spa Platinum (ул. „Резбарска“ 47), не забравяй, че можеш без каквото и да е допълнително заплащане към месечната си такса да се възползваш от соларните студиа, намиращи се там. . . . . . . . . . . . . #solarium #solariumtime #model #modelling #sunbathing #tan #tanning #sun #chill #relax #goodtime #fun #healthylifestyle #summer #summer2019 #summerday #love #pulseandyou #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Използването на солариум след тренировка също има своите почитатели, като по-голямата част от трениращите предпочитат именно този вариант, защото топлината от процедурата помага на тялото да релаксира и да се отпусне. Точно както въздейства и използването на сауна след физическо натоварване. Задължително условие обаче е пулсът на трениращия да се е нормализирал преди да пристъпи към сесията и също така да се приемат достатъчно течности, за да се предотврати евентуално дехидратиране. 

Друга положителна страна на употребата на солариум след тренировка е, че тогава се придобива по-равен тен за по-кратко време. По време на тренировката се засилва циркулацията на кръв в тялото и порите на кожата се отварят. По този начин кожата може да абсорбира повече ултравиолетови лъчи. Задължителна е употребата на защитен лосион.

Хората, които избягват сесиите след тренировка споделят, че не им е приятно, заради това че са потни и се чувстват дискомфортно. В тези случаи намазването с лосион  може да се окаже трудна задача и усещането е неприятно. Освен това, след проведените упражнения, тялото вече е затоплено и допълнителното нагряване в солариума не би понесло на всеки.

Добрите фитнес клубове осигуряват на клиентите си дискретни душ кабини, в които спокойно да се освежат след тренировка. Това удобство предлагат и всички фитнес клубове на Pulse Fitness & Spa

Как да минимизираме рисковете от употребата на солариум?

Повечето от рисковете при използване на солариум могат да се предотвратят чрез спазването на следните няколко стъпки:

 • Не използвайте солариум преди да се консултирате с дерматолог. Той ще ви насочи за правилната продължителност и брой на сесиите според типа на кожата ви и други фактори като случаи на ракови заболявания на кожата в семейството;
 • Използвайте само лицензирани солариуми;
 • Не правете повече от 50 сесии годишно и ги планирайте  така, че между тях да има почивка поне 48 часа;
 • Не използвайте солариум по време на лечение с антибиотици;
 • Кожата трябва да е в отлично състояние – без обриви, възпаления и наранявания;
 • Не се излагайте на пряка слънчева светлина в деня след употребата на солариум;
ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА