IE loader

Как да отслабна? Даваме отговор на най-популярния фитнес въпрос!

Как да отслабна? Даваме отговор на най-популярния фитнес въпрос!

Как да отслабна правилно? Разберете какво казват професионалистите.

Как да отслабна? Това е въпрос, чийто отговор вълнува хиляди хора. Темата е по-дискутирана дори и от тази как да натрупамe мускулна маса. Причината е, че както спортуващите, така и хората, които не тренират, се интересуват от това как могат да подобрят своя външен вид.

Излишните килограми не са никак безопасни и ако навреме не обърнем внимание на наднорменото тегло в отговор на въпроса „Как да отслабна“, може да се стигне дори до хирургична намеса. Поддържането на излишни килограми е възможно да отключи сериозни заболявания, сред които: забавен метаболизъм, депресия, диабет, кардиологични и хормонални проблеми, и дори смърт.

Когато стане дума за загуба на килограми, масово разпространено е отслабването с глад или с хапчета. Доколко обаче тези приоми са полезни за здравето, е първият и най-важен въпрос, който трябва да си зададем!

Как да отслабна

Как да отслабна с глад?

Отслабването с глад на пръв поглед е уж „добра идея“. Ползите са нисък бюджет за хранителни продукти, спестяване на време за приготвяне на храна и носенето ѝ в кутии, хранене през три часа и т.н. Примерен отговор на въпроса „Как да отслабна с глад“ е следната „диета“: хапваш по 1-2 ябълки на ден и килограмите не са проблем. Следва обаче продължение, което не е никак здравословно. Системната липса на белтъчини, сложни въглехидрати, полезни мазнини, витамини и минерали в хранителния план води до:

  • Забавен метаболизъм;
  • Загуба на мускулна маса;
  • Намалена плътност на костите;
  • Ниски нива на кръвната захар;
  • Стомашни проблеми и др.

С други думи, отслабването с глад не е никак добра идея и още повече – нездравословно е! Бързо свалените килограми скоро ще се възвърнат, но водейки със себе си и изброените по-горе негативни последици.

Как да отслабна с хапчета?

Във фитнес средите най-популярните хапчета за отслабване са т.нар. „фет бърнъри“. Навярно сте попадали на куп реклами и публикации в интернет, които отговарят на въпроса „Как да отслабна с хапчета“ доста обещаващо. Факт - наистина е така.

„Гарантирано отслабване до 10 кг на месец“ е често срещано послание, в което има известно количество истина. Обикновено обаче на преден план стои гръмкото маркетингово послание, а едва при по-детайлен прочит, ще разберете, че производителят препоръчва комбинацията на „вълшебния продукт“ с хранителен план за отслабване.

Как да отслабна

Как да отслабна правилно?

Ето и отговора на „Най-популярния фитнес въпрос“ - „Как да отслабна“, но правилно в интервю за Pulse Fitness & Spa с професор д-р Байкова:

„Трябва да се знае, че при поддържане и контрол на теглото най-важно е основното правило: енергоприемът чрез храната да съответства на енергоразхода. Т.е. на това, което изразходваме като калории през деня. Много е важно да знаем в днешно време, че умственият труд минимално допринася за общата енергийна потребност на организма на съвременния човек от калории чрез храната. Затова движенията са важен фактор за поддържане на здраве и би трябвало да съобразим факта, че половината от масата на човешкото тяло са мускули и оставим ли ги без движение няма как да работят правилно вътрешните органи, защото те очакват импулси именно от мускулната маса. Т.е. от движенията. Така че в абсолютен синхрон трябва да съчетаваме подходяща храна (хранителен план) с подходяща за себе си двигателна активност (тренировъчен план).“ / Проф. д-р Байкова

Не рискувайте здравето си със случайно срещнати хранителни и тренировъчни планове в интернет. Ако имате нужда от хранителен и/или тренировъчен план за отслабване, както и индивидуални тренировки с фитнес треньор, обадете се на телефон 0700 44 044 и запазете ден и час за среща с нашите професионални треньори и/или диетолог.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА