IE loader

Зумба, аеробика или йога – кое да изберем?

Зумба, аеробика или йога – кое да изберем?

Как да се спрем на точното групово занимание за нас

В последните години зумба, аеробиката и йогата се превърнаха в едни от най-предпочитаните и посещавани групови занимания сред жените. Освен, че значително допринасят за постигането на фитнес целите, те са и чудесен начин за забавление и релакс.

Но какво точно представлява всяко едно от тези занимания, за кого са подходящи и какви резултати можем да очакваме?

Зумба

Зумба в София

Зумбата, с всички ѝ движения, изпълнявани под звуците на салса, фламенко и меренге музика, прилича повече на денс парти отколкото на тренировка. Именно това я прави и толкова популярна и харесвана. Представлява комбинация между аеробика и танцови движения, изпълнени под съпровода на латинска музика. В хореографията ѝ са съчетани движения от хип-хоп, самба, салса, меренге, мамбо, бойни изкуства, както и типични фитнес упражнения като лицеви опори и клекове.

Зумба класовете заслужено и съвсем не случайно са едни от най-предпочитаните групови занимания сред дамите. Посещавани са, от една страна, заради това, че зумбата може да разтовари след тежък и продължителен ден, но най-вече, защото натоварва почти всички мускулни групи в тялото, тренира издръжливостта и подпомага изгарянето на калории.

До момента съществуват няколко различни видове зумба - Zumba, Zumba Gold, Zumba Toning, Aqua Zumba, Zumbatomic, Zumba in the Circuit и Zumba Gold Toning. Те се различават по интензивност и начин на изпълнение, но общото между тях е музиката, забавлението и неусетното сваляне на килограми. Според някои експерти, по време на една 60-минутна зумба тренировка се изгарят между 400 и 600 калории – повече от кардио кикбокса или степ аеробиката. Това прави зумбата чудесна кардио тренировка, чрез която се изгарят мазнини, укрепват се мускулните групи в средната част на тялото (корем, ханш, бедра) и се подобрява гъвкавостта.

Добрата новина е, че зумба класовете са подходящи за всички – от начинаещи до напреднали фитнес ентусиасти и не е необходимо да имате никакъв опит, за да започнете да ги посещавате. Нужно е само да вземете доброто си настроение с вас и да сте готови да се поизпотите. В съчетание с подходящ хранителен режим и редовни посещения, зумба тренировките със сигурност ще ви помогнат в борбата с излишните килограми и сантиметри.

Кои части на тялото натоварва зумба?

 • Мускулите в средната част на тялото: Много от стъпките и движенията в хореографиите натоварват основно ханша и коремните мускули, което подпомага укрепването на средната част на тялото
 • Крака: Скоковете и нападите, които са неизменна част от хореографията, натоварват квадрицепса и прасците
 • Седалищни мускули: Със сигурност ще усетите натоварването в седалищните мускули още в началото на тренировката
 • Ръце: Ръцете са в почти постоянно движение по време на зумба хореографиите и това оказва високо натоварване върху бицепса и трицепса

Аеробика

Зумба

Аеробиката също е вид кардио (аеробна) тренировка, изпълнявана под съпровода на ритмична музика. Както вероятно предполагате, името и произлиза именно от вида на тренировката. Аеробен означава „с кислород“. При този вид тренировка се стимулират сърдечносъдовата и дихателната система, а получаването на енергия става чрез изгарянето на мазнини. Това води до намаляване на теглото и отслабване.

Терминът „аеробика“ е използван за първи път в средата на 20-ти век като вид упражнение за предпазване от сърдечносъдови заболявания. Спортната аеробика, каквато я познаваме днес, се заражда през 1893 г., когато Хауърд и Карен Шлордц обявяват появата на новия вид спорт. Тогава той придобива широка популярност, а филмите „Флашданс“ и „Божествени тела“ се използват като наръчници и в наши дни.

Аеробиката съчетава елементи от различни спортове и танци. Поради тази причина съществуват и различни видове аеробика, сред които:

 • Денс аеробика – това е най-популярната форма на аеробика. Тя е много динамична, носи настроение и съчетава хореография от различни стилове танци като балет, латино, хип-хоп, диско и др.
 • Степ аеробика – при нея се използва специална платформа – степ. Основно се натоварват бедрата, краката и задните части
 • Кик-бокс аеробика – представлява комбинация между аеробика и движения и удари от кик-бокса. Тази форма на аеробиката подпомага изгарянето на калории, подобрява координацията и цялостното фитнес ниво
 • Водната аеробика също е много популярна. Водата значително намалява натоварването на ставите, докато същевременно подобрява двигателната активност. Това я прави достъпна за хора с мускулни и ставни болки, дископатии, наднормено тегло

Аеробиката е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали фитнес ентусиасти. Но поради високата интензивност на някои видове аеробика се препоръчва начинаещите дами все пак да преценят възможностите си и да изберат правилния за тях клас.

Кои части на тялото натоварва аеробиката?

Аеробиката натоварва всички големи групи мускули, прави ги по-здрави и силни. Тя подобрява издръжливостта и гъвкавостта, като същевременно подпомага отслабването и оформянето на стегната фигура.

 • Мускулите в средната част на тялото: Движенията в аеробиката укрепват коремните мускули и подпомагат оформянето на релеф.
 • Ръце: Основното натоварване пада върху долната част на тялото, но ако бъдат включени тежести, трениращият може да работи и върху бицепса и трицепса
 • Крака: Аеробиката натоварва всички мускулни групи в краката, но най-вече прасците и квадрицепса
 • Седалищни мускули: Упражненията подпомагат стягането в тази част на тялото

Йога

Йога

Докато модата във фитнеса и тренировките постоянно се мени, тенденцията и интересът към една древна практика, каквато е йогата, почти не са се променили през всичките 5000 години на своето съществуване. Въпреки че се свързват повече с духовно израстване, йога упражненията имат неподозиран ефекти и върху фигурата. Те повлияват добре за изгаряне на калории и оформяне на мускули.

Йогата е тренировка за цялост на ум, дух и тяло, комбинираща стречинг пози с дълбоко дишане и медитация. Съществуват повече от 100 вида, някои от които са интензивни, а други - леки и отпускащи.

Сред основните стилове йога са:

 • Хатха йога – това е най-старият и най-разпространен йога стил. Той комбинира серии от основни движения с дишане. При него физическото тяло се използва като инструмент за оказване на положително въздействие върху състоянието на съзнанието и емоциите. Подходяща е за начинаещи
 • Виняса йога – серии от пози, плавно преминаващи една в друга. Подходяща е за начинаещи
 • Пауър йога – бърза, високоинтензивна тренировка, подходяща за сваляне на килограми и оформяне на мускули. Този вид йога е подходяща за напреднали фитнес ентусиасти
 • Аштанга – серии от пози, комбинирани със специална техника на дишане. Асаните се изпълняват с повече напрягане на мускулите за развиване на физическа сила и издръжливост. Подходяща е за начинаещи и за хора, които прекарват по-голяма част от времето седнали и имат нужда да раздвижат тялото
 • Бикрам – известна е още като „гореща” йога. Представлява серия от 26 пози (асани) и 2 дихателни упражнения, изпълнявани в помещение с висока температура (37-40°). Тя е подходяща за хора от всяка възраст и не изисква предварителна физическа подготовка.
 • Айенгар йога – вид йога, който използва помощни средства като блокчета, колани, възглавници, въжета, столове и други. Те подпомагат правилното изпълнение на асаните, значително намалявайки риска от травми, което прави този вид йога достъпна за всички възрастови групи.

Кои части на тялото натоварва йога?

 • Мускулите в средната част на тялото: Някои от йога асаните натоварват всеки един от мускулите в средната част на тялото - коремните, мускулите в долната и средната част на гърба, ханша, глутеусите и дори част от гръдните. Искате да намалите паласките? Тогава се подпрете на една ръка и направете страничен планк. За изгаряне на мазнините в коремната област пък може да практикувате поза „лодка”.
 • Ръце: При йога не повишавате силата в ръцете си с тежести или с машини, а с помощта на собственото си тегло. Някои пози, като планк, разпределят тежестта поравно между ръцете и краката. Други, като поза „жерав” и „гарван” например, предизвикват силата на ръцете, тъй като върху тях се отпуска цялата тежест на тялото
 • Крака: Йогата натоварва всички мускулни групи на краката, включително квадрицепса и бедрата
 • Седалищни мускули: Йога клековете, мостовете и поза „войн” са най-ефективни за стягане в тази част на тялото
 • Гръб: Движенията в позите „куче, гледащо надолу”, „дете” и „котка”/”крава” разтягат мускулите на гърба

Началото на новата година е идеалното време да разнообразите своята фитнес програма като се включите в клас по зумба, аеробика или йога, а защо не и в трите. Ако искате да се учите от най-добрите пък, заповядайте в залите на Pulse Fitness & SPA. Там ще откриете голямо разнообразие и от други групови занимания. И не забравяйте, че първото посещение е безплатно.

View this post on Instagram

Борислава е инструктор по Zumba. Тя е запалена по танците от малка и обожава Zumba, защото според нея това занимание е съвършената симбиоза между кардио тренировка и танци. Zumba комбинира ареобиката с латиното и ни потапя в невероятна парти атмосфера. С този тип тренировка съвсем неусетно изгаряме калории и извайваме красиво тяло, докато се забавляваме! Борислава е част от Zumba Instructors Network и активно взима участие в танцови събития и фестивали.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА