Броени дни остават до Великденските празници и повечето от спортуващите започват да се чудят как да спазят традициите на празника, без това да се отрази на добрата форма, която са постигнали.
Знаем, че празничните трапези са безкрайни, а ястията - не особено диетични. Вечната дилема е дали да се поддадем на вкусните великденски изкушения или да останем верни на хранителния режим, който спазваме.
Първата е на принципа „дозата прави отровата“. Можете да се насладите на богато отрупаната маса с козунаци и яйца като хапвате по-малко. Няма как да загубите формата си, ако спазвате хранителния си план и опитате от домашно приготвените празнични ястия. Важно е да планирате здравословна закуска, която да не бъде прекалено тежка. За обяд можете да включите варено яйце в менюто си и да завършите с малко парче козунак за десерт.
Вторият вариант, който екипът на Pulse Fitness & Spa Ви препоръчва, е да приготвите "Здравословен козунак"! Това е вкусна и предпочитана алтернатива, която лесно може да приготвите у дома.
Ето и нашата диетична рецепта:
Необходими продукти
Начин на приготвяне
Смесете яйцата, прясното мляко, ванилията, маята и стевията в дълбок съд и ги разбийте с миксер до получаване на еднородна смес. Изсипете брашното в широк съд (тефлонова тава) и направете „кладенче“. След това добавете към него сместа с яйцата, млякото и стевията. Прибавете и сушените плодове – стафиди и кайсии. Разбъркайте всичко добре с лъжица. Поръсвайте с брашно, за да не лепне тестото. След като сме омесили хубаво тесто, е време да го разделим на три топки. Намаслете ръцете си с малко олио или зехтин и оформете три ленти с дължина около 20-23 сантиметра. След това ги сплетете на плътна плитка и ги оставете да втасат за около 30 минути в тава с тефлоново покритие или върху хартия за печене. След 30 минути намажете плитките с жълтък и ги поръсете с натрошените бадеми и захар. Поставете козунака да се пече за около 40 мин. в умерена фурна до добиване на лек загар.
Можете да замените някои от продуктите с такива, каквито Вие предпочитате: кокосово брашно, бадемово брашно, кокосова захар или мед вместо стевия.
За да приготвите здравословна салата „Снежанка“, заменете традиционното мляко със „Skyr” (богато на протеини кисело мляко), както и няколко настъргани на ренде белтъка.
Интересен факт е, че яйцето е най-евтиният, но с най-висока биологична стойност (най-добра усвояемост) богат на протеин продукт.
Можете да декорирате празничната трапезата с черупки от яйца! За целта не изхвърляйте черупките в кофата за боклук, а ги измийте и оставете да изсъхнат. След това просто ползвайте за вдъхновение снимката по-долу или отключете фантазията си!
Весел Празник! И нека всеки ден бъде... Велик Ден! :)