IE loader

Защо не отслабвам от фитнес тренировките?

Защо не отслабвам от фитнес тренировките?

Какво можете да промените, за да започнете да сваляте килограми

Храните се добре, тренирате редовно и все още не успявате да свалите онези упорити килограми? Отслабването обикновено е продължителен процес и за съжаление не се случва за една нощ. Но докато при някои хора просто се изисква повече време, при други може да има фактори, спиращи процеса. Кои са те и можем ли да ги променим?

Кои са основните причини и фактори тренировките ни за изгаряне на мазнини да нямат ефект?

Консумирате грешна храна

pulsefit

Ако не губите тегло, първото място където трябва да погледнете е кухнята. Някои хора фокусират цялата си енергия върху изгарянето на калории, без да вземат под внимание какво приемат като гориво, а правилната диета представлява поне 80% от цялата „битка”.

Правилото, което важи за всички, е да се хранят с естествени, натурални храни. Старайте се да приемате нишестените (сложни) въглехидрати (като картофи, кафяв ориз, зърнени храни) в дните за силови или високоинтензивни тренировки. В дните за почивка или когато правите леко кардио, се опитайте да консумирате само протеин и зеленчуци, с минимално количество от тези въглехидрати.

Избягвайте хляб, захар и всяка друга обработена храна. Желателно е да се избират храни с най-малко съставки – по правило ако не успеете да произнесете името на някоя съставка, то вероятно не е препоръчително да я консумирате.

Приемате твърде много храна

Ако вече спазвате хранителен режим, но все още не виждате резултати, може да се окаже, че просто хапвате повече от необходимото. За да отслабне, тялото трябва да изпадне в калориен дефицит – т.е. вие трябва да изгаряте повече калории, отколкото консумирате. Но в същото време не трябва и да гладувате. Всичко е баланс.

Трениращият трябва да се храни всеки път, когато почувства глад и достатъчно бавно, за да спре точно преди усещането за ситост. Здравословните леки снаксове през деня със сигурност ще ви предпазят от преяждане по време на основните хранения.

Правите твърде много кардио

pulsefit

Кардио тренировките са важна част от тренировъчната програма. Те се грижат за доброто здраве на сърцето, ускоряват метаболизма и изгарят много калории. Но ако тренирате само или твърде много кардио, може да се окажете в ситуацията, в която резултатите липсват.

Дългите кардио сесии, като 90 минути на кростренажора, или редовните 15-километрови маратони могат значително да намалят чистата мускулна маса, която пък е от огромно значение за ускоряването на метаболизма и изгарянето на калориите. Подобни тренировки учат тялото да се фокусира повече върху издръжливостта, поради което то задържа мазнините, за да има достатъчно запаси от енергия.

Не вдигате тежести

Тази точка върви ръка за ръка с предишната. Да, кардио упражненията са важна част от тренировъчната програма, но най-добрият начин за сваляне на тегло и изграждане на чиста мускулна маса са силовите тренировки, комбинирани с кардио. Колкото повече мускулна маса има в тялото ви, толкова повече мазнини ще изгаря то.

Друга опция са високоинтензивните интервални тренировки (HIIT). Те подпомагат производството на хормони в тялото, фокусиращи се върху изгарянето на упоритите мазнини.

Не тренирате достатъчно усърдно

Няма точно уравнение за правилно трениране и здравословно хранене – трябва сами да откриете кои комбинации работят добре за вашето тяло, а ако не можете, да се обърнете към екип от специалисти – треньор и диетолог, които съвместно да изградят подходящия за вас индивидуален тренировъчен и хранителен режим. Фитнес клубовете на Pulse Fitness & SPA работят с доказани треньори и нутриционисти, което не само гарантира професионално отношение и реални резултати, но и спестява време в търсене на специалисти.

Повечето време, прекарано във фитнеса, не винаги означава по-добри резултати. Ефективността на тренировките зависи от тяхната интензивност, а не времетраене. Колкото по-усърдно тренирате, толкова по-кратка ще бъде тренировката ви. Необходимо е да максимизирате прекараното време във фитнеса, за да достигнете ефекта „афтърбърн“ (afterburn), който засилва метаболизма за следващите 24-48 часа.

Не почивате достатъчно след тренировка

pulsefit

Възстановяването и почивката често са по-важни от самата тренировка. В този период, процесът по изгаряне на мазнини е най-интензивен. Можете да изберете между леко кардио, стречинг или пълна почивка, но не пропускайте отмората.

Освен това упражненията са вид позитивен стрес за тялото. Когато има баланс между стреса от упражненията и времето за почивка, тялото е здраво и започва да губи мазнини. Когато обаче организмът не успее да се възстанови, той започва да произвежда големи количества от негативно отразяващия се кортизол (хормон на стреса).

От една страна той е необходим за тренировките, тъй като е включен в процесите, захранващи мускулите с енергия, но от друга, ако тялото е изложено на действието му за продължителен период от време, това може да доведе до негативни ефекти, като поява на упорити мазнини например.

Освен упражненията други стресиращи ефекти, създаващи излишък от кортизол, са личния или професионалния живот, което също оказва влияние на ефективността, с която отслабваме.

Генетични причини

Доказано е, че резултатите във фитнеса зависят и от нашето ДНК. Гените са определящ фактор както за състава на тялото, така и за способността му за промяна. Генетичните тестове могат да ви дадат информация за гените, свързани с вашата сила и издръжливост, риск от травми и контузии и възможности за възстановяване. На базата на тях могат да бъдат изготвени индивидуални хранителни и тренировъчни режими, съобразени с особеностите на гените ви.

Здравословни причини

Редица здравословни проблеми и свързаните с тях медикаменти също може да ограничи  резултатите във фитнеса. Сред тях са заболявания на щитовидната жлеза, диабет, приемът на антидепресанти, бетаблокери, кортикостероиди и др.

Анализ на тялото с 3DFIT скенер

pulsefit

В случай, че искате бързо, професионално и достоверно мнение за подходящите за тялото ви тренировки и режим на хранене, или пък желаете да проследите прогреса си във фитнеса, трябва да знаете за 3DFit скенер. Това е скенер, измерващ данните на тялото само за 30 секунди - бързо, прецизно и напълно безболезнено.

Устройството е достъпно в повечето фитнес клубове на Pulse Fitness & SPA и е основна част от диагностиката в Pulse Health Centerклиниката за детокс, отслабване и антистрес процедури в Свети Влас. Той е подходящ както за начинаещи, така и за напреднали фитнес ентусиасти, а първото обследване за клубните членове на Pulse Fitness е безплатно.

Какво представлява?

Трениращият стъпва върху уреда, който за около 30 секунди прави сканираща „снимка“ на тялото му. Основните резултати, които се извличат от него, са тегло, височина, % мазнини, % костна плътност, мускулна маса, обиколки на различните части на тялото и други цифри, всички с гарантирана точност. Тези резултати са основа, върху която може да се изготви подходяща фитнес програма за отслабване, както и да се проследи напредъка във фитнеса, в случай, че се прави периодично проследяване.

Освен това, скенерът ще отчете ако трениращият има проблеми с метаболизма. При наличието на такива е желателно да се обърне към професионалист за изготвянето на хранителния  режим, определен според ритъма на организма и предпочитаните храни. Прегледът със скенера дава информация и кои храни трябва да се избягват или пък са задължителни, за да се забърза метаболизмът. Препоръчва се менюто да е богато на протеини, фибри, полезни мазнини и въглехидрати.

Как да подобрим режима си на хранене и трениране, за да постигнем по-добър ефект от тренировките за отслабване?

Закусвайте

pulsefit

Ако пропуснете това важно хранене, рискувате тялото ви да няма достатъчно енергия през деня. Дори името „закуска“ показва колко важна е тя – от англ. „break-fast” означава прекъсване на постите (нощното гладуване).

През нощта тялото изразходва важни витамини, минерали, въглехидрати, мазнини и протеини, за да се възстанови. Консумацията на здравословна и балансирана закуска осигурява горивото, необходимо на тялото ви за предстоящия ден. Освен това предотвратява и избора на лоша храна през остатъка от деня.

Бъдете търпеливи и постоянни в тренировките

Резултати се постигат с постоянство. Ако пропуснете тренировката във фитнеса, се старайте да направите няколко упражнения вкъщи или дори на работа. Ежедневната физическа активност е най-ефективният начин за оформяне на желаното тяло.

Приемайте достатъчно протеин

Много хора не консумират адекватни дози протеин. Ако желаете да оформите тялото си, балансираното хранене и физическата активност са от основно значение. В случай, че тренирате много и вдигате тежести, но не приемате достатъчно от това „хранително вещество за изграждане на мускули“, рискувате да загубите чиста мускулна маса и ефектът от тренировките да е по-скоро негативен. При диета с консумация на 1500 калории дневно, се препоръчва прием на 50 гр. протеин.

 

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА