Постигането на изваяно и добре оформено тяло зависи както от фитнес тренировките, така и от хранителния режим. Всеки един трениращ човек знае, че трябва да ограничи консумацията на сладки храни, за да постигне желаните резултати. Но фитнес инструкторите и дори най-успешните спортисти на света препоръчват хапването на шоколад. Защо и каква е разликата?
Въпреки насладата, която доставят, сладкишите имат много негативни ефекти върху човешкия организъм. Причината за това е голямото количество рафинирана захар или фруктоза, които съдържат. Световната здравна организация препоръчва дневният прием на захар да е не повече от 6 чаени лъжички или 25 грама на ден. За сравнение, три бисквитки съдържат около 20 грама захар.
Вредите, които захарта оказва върху човешкото тяло са:
Да се спре консумацията на сладко, за много по-голяма част от населението в света, е една от най-трудните и мъчителни задачи. Причината е, че то действа като наркотик. Захарта, която се съдържа в сладките неща, води до пристрастяване, основно чрез влиянието си върху нивата на кръвната захар. Тя първо покачва нивото на глюкозата в кръвта, след което то спада. Това води до промени в настроението, умора, главоболие.
Прочетете повече: Черният дроб: слабото място на българина
За да покачи отново нивото на кръвната захар, а и за да се почувства пак добре, човек започва да изпитва неистово желание да консумира още и още захар. Така се създава т. нар. омагьосан кръг, който води до пристрастяване към сладкото. Същевременно хората, които избягват захарта, твърдят, че рядко и дори изобщо, изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.
Много хора обичат понякога да се глезят със сладкиши. Те обаче са с висок гликемичен индекс (GI) и повишават риска от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и диабет, защото влияят върху нивото на кръвната захар. Според някои учени те могат да са първопричинител дори на някои ракови заболявания.
Прочетете повече: Как да отслабнем здравословно, ако страдаме от затлъстяване?
Сладкишите могат да навредят върху способността на имунната система да се бори с болестите. Бактериите се хранят със захар, което означава, че наличието на глюкоза в по-голямо количество в тялото може да е причина тези микроорганизми да се размножат и да причиняват инфекции.
Хромът е ключов минерал за производството на инсулин в тялото. Съдържа се в месото, рибата и рибните продукти, както и в някои плодове и зеленчуци. При консумация на рафинирано нишесте (захар) обаче тялото не може да абсорбира достатъчно количество хром.
Прочетете повече: „Боклучавата храна“ или какво трябва да знаем за бързото хранене?
Освен че рефлектират върху телосложението по негативен начин, сладкишите влияят и върху кожата с образуване на бръчки и следи от стареене. След попадне в кръвта, захарта се свързва с протеините. Тези новообразувани съединения водят до загуба на еластичността на кожата и съответно до преждевременно състаряване.
Захарта е известна като един от основните причинители на кариес. Също така тя може да доведе до хронични инфекции на венците, а това от своя страна увеличава риска от увреждане и на сърдечното здраве. Учените обясняват връзката с това, че бактериите, причиняващи инфекции на венците, влизат в кръвния поток и могат да се натрупат върху мастни плаки в кръвоносните съдове на сърцето.
Прочетете повече: Какъв режим на хранене да спазваме, ако страдаме от хранителни непоносимости?
Когато тялото е под стрес, то започва да отделя много хормони. Изненадващо, същата химична реакция настъпва и при понижаване на кръвната захар. След похапване на сладко започват да се отделят хормони на стреса като адреналин, епинефрин и кортизол, които да компенсират и да увеличат нивото на кръвната захар. Какъв е резултатът? Неспокойство, раздразнителност и дори треперене.
Доказано е, че хората, консумиращи голямо количество сладки, са с най-нисък прием на жизненоважни хранителни вещества и по-специално витамини А, С, В12, фолиева киселина, калций, фосфор, магнезий и желязо. Това се дължи на факта, че захарта пречи на усвояването им.
Консумацията на шоколад се препоръчва от много фитнес инструктори и спортисти в света. Всеки един от видовете - бял, млечен или черен, съдържа голямо количество въглехидрати, дължащо се на наличието на захар. Но черният е три пъти по-богат на антиоксиданти от останалите видове, което го прави много по-полезен и по-добър източник на енергия. В половин черен шоколад с 85% съдържание на какао има около 15 грама въглехидрати и 230 калории.
Прочетете повече: Персонализираната тренировъчна програма – всичко, което трябва да знаем
Ето как черния шоколад подобрява тренировъчния режим:
Проучване показва, че приемът на черен шоколад може да подпомогне увеличаването на VO2 макс (максималното количество кислород, което сърцето, дробовете и мускулите могат ефективно да използват по време на тренировка). В проучването са участвали хора с уседнал начин на живот. Те са консумирали по 20 грама черен шоколад на ден в продължение на три месеца и е установено нарастване със 17% на величината VO2 макс . Каква е причината? Изследователите смятат, че епикатехинът (флавоноид в какаото) подпомага митохондриите, или „клетъчните енергийни фабрики”, да функционират по-ефективно.
Прочетете повече: Какви са ползите и приложенията на суроватъчния протеин?
Антиоксидантите, съдържащи се в шоколада, познати като флавоноиди, въздействат благоприятно в случай на възпаление. И млечният и черният шоколад съдържат тези вещества, но в черния те са повече. Тренировките могат да предизвикат леко възпаление в мускулите и сухожилията, затова консумирането на шоколад преди или след тренировка може да помогне за намаляване на отока и болката, свързана с него. Освен това две скорошни проучвания показват, че флавоноидите са ползотворни за подобряване състоянието на сърдечносъдовата система и мозъка.
Има причина консумацията на шоколад да ни кара да се чувстваме невероятно. Какаото съдържа хормона на щастието – серотонин. Колкото по-голямо е съдържанието на какао в шоколада, толкова по-голямо е количеството серотонин. Той изпълнява функцията на преносител на нервни импулси в тялото. Влияе както върху емоцията и настроението, така и върху дейността на стомашно-чревния тракт, сърдечносъдовата система и правилното функциониране на мускулите. Набавянето на серотонин чрез шоколада може да осигури достатъчно настроение и мотивация за изпълнението на тренировката.
Прочетете повече: Сутрин или вечер: Кога е най-добре да тренираме?
Кофеинът, съдържащ се в черния шоколад, подобрява силата и издръжливостта. Освен това консумирането на кофеин заедно с въглехидрати (комбинация налична в шоколада) може да ускори възстановяването на мускулите след тежка тренировка.
Шоколадът може да бъде чудесен източник на енергия, но ако се консумира правилно.
Прочетете повече: Въглехидратите: Какво трябва да знаем за тях?