Много хора смятат, че бялата рафинирана захар е изкуствен продукт. Това не е така, защото тя е съставена от захароза. А захарозата е естествено вещество, което срещаме в природата. Откриваме го в меда и плодовете. Общото между захарта и естествените подсладители е, че химичните реакции, преработващи въглехидратите, са едни и същи. Разликата е, че подсладителите съдържат и други вещества освен въглехидрати. В тази статия ще разгледаме хранителните качества на захарта и някои от най-широкоизползваните естествени подсладители. И ще разбием някои митове за тях:
Извлича се от захарно цвекло или захарна тръстика. Практически тя е захароза в чист вид. Това означава, че в бялата захар няма никакви витамини и минерали, които се съдържат в двете растения. Това, което носи захарозата на тялото ни като полза, е енергия. 100 гр. захар съдържат около 400 калории.
Бялата захар е една от т.нар. „трите бели отрови“ заедно с брашното тип 500 и солта. Лошата й слава се държи на това, че лесно да прекалиш с нея. А това, често води до напълняване, захарен диабет, увреждане на зъбите и т.н. Затова много специалисти съветват вместо нея да ползвате други естествени подсладители.
98% от състава й е захароза (въглехидрати). Тя не е минала обработката по избелването, затова в много минимални проценти в нея се съдържат още калий, калций, цинк, магнезий, фосфор, желязо и др. Затова кафявата захар е за предпочитане пред бялата. Освен това тя е с 10% по-нискокалорична и съдържа по-малко химикали. 100 гр. от нея съдържат 393 калории
Това, за което трябва да внимавате, е да не попаднете на менте, т.е. оцветена бяла захар. За съжаление, няма как да разберете това на място в магазина. Проверявате, като разтворите захарта в чаша с топла вода. Ако водата остане чиста, сте извадили късмет. Но ако се оцвети в кафеникаво, сте попаднали на фалшификат.
Съществува схващането, че медът има много витамини и минерали. А това е далеч не е така. Голяма част от съдържанието му е комбинация от глюкоза и фруктоза (захари). 17% от меда е вода, около 82% са въглехидрати, останалата част са витамини, минерали и протеин. 100 гр. мед съдържат около 320 калории. И понеже е по-плътен, една лъжица мед е много по-калорична от една лъжица бяла захар.
Кокосовата захар се извлича от цветовете на кокосовото дърво. В 100 гр. от този подсладител се съдържат 375 калории. 93% от състава му се състои от въглехидрати. Кокосовата захар е източник и на магнезий, калий, цинк и желязо. Съдържа витамин В1, В2, В3 и В6. Затова тя е за предпочитане пред бялата и кафявата, но и не бива да се прекалява и с нея.
Кленовият сироп е един от известните подсладители приготвянето на сладки изделия. 100 грама от него съдържат 260 калории. 67% от състава му са са въглехидрати. Кленовият сироп е много беден на витамини, но пък съдържа калций, калий, желязо, цинк и магнезий. Срещат се твърдения, че този подсладител е безопасен за диабетиците. Със сигурност той е подходяща алтернатива, защото гликемичният му индекс е нисък – 54. По-подходящ избор за тях е сиропът без захар.