IE loader

За йогата и фитнеса

За йогата и фитнеса

Какви са разликите между фитнес тренировките и йогата

Когато става дума за поддържане на добра физическа форма, фитнес тренировките и груповите занимания със сигурност са сред най-предпочитаните начини за това. Обикновено хората смятат, че за постигането на поставените цели е напълно достатъчно да се спрат само на един вид занимание - тренировки във фитнес клуб, танци, йога, пилатес и т.н. Но комбинирането на фитнес с друг вид упражнения като йогата, например, подобрява стабилността, издръжливостта, гъвкавостта и дори формата на мускулите. 

Какви са разликите между тези два вида активности, за кого са подходящи, как се допълват и как е най-добре да се комбинират, ще разгледаме в тази статия.

Какви са разликите между фитнес тренировките и йогата?

pulsefit

Основна цел 

Обикновено постигането на по-добро физическо здраве, загубата на тегло, оформянето на стегнато тяло и релеф и развиването на атлетичност са сред основните цели на фитнес тренировките, както и причините, поради които хората избират да практикуват този спорт. 

Подобряването на физическото и здравословно състояние е част и от основните цели на йогата. Нейната най-висша цел обаче е себепознанието и създаването на хармония между тяло и ум. Това се постига чрез:

 • изпълнение на йога пози (асани)
 • правилно дишане (пранаяма)
 • подходящи жестове (мудра)
 • очистителни техники (шаткарма), включващи пречистване на емоционални блокади в енергийните центрове на човека (чакри)

Други опорни точки на йогата са правилната диета и позитивното мислене

Естество на движенията

Йогата се фокусира основно върху стабилни пози (асани) и релаксация на мускулите. Движенията са бавни, а дишането – синхронизирано. За сравнение фитнес тренировките наблягат върху бързите движения и напрягането на мускулите. Упражненията обикновено включват повторяеми движения без синхронизиране на дишането. В резултат на това се различават и ефектите от двата вида дейности. 

Стимулирани части на нервната система 

Тренировките стимулират симпатиковата нервна система, която е отговорна за намаляване активността на храносмилателната система, ускоряване на дишането и сърдечната дейност. В  резултат на това упражненията предизвикват чувство на умора. Освен на физически, симпатиковата нервна система е източник и на емоционален стрес.

Йогата стимулира парасимпатиковата нервна система, чието действие е напълно противоположно на симпатиковата. Тя е отговорна за повишаване активността на храносмилателната система, понижаване на кръвното налягане и забавяне на сърдечната дейност. Или казано с други думи, практикуването на йога допринася за чувство за релаксация. 

Консумация на кислород

При физическите упражнения, особено кардио упражненията, консумацията на кислород се увеличава. Един от основните фокуси на йогата пък е прилагане на правилни техники на дишане, а това води до намалена консумация на кислород. 

Изразходване на калории

Естеството на повечето физически упражнения води до умерен или висок разход на калории. Това е и основната причина за засиленото чувство на глад след тренировка. За разлика от упражненията, по време на йога сесиите се изразходват малко калории. По тази причина, йогистите обикновено консумират по-малки количества храна в сравнение с хората, занимаващи се с фитнес. 

Изразходване /съхранение на енергия

 • Физическите упражнения са катаболитен процес, характеризиращ се с деструктивен метаболизъм (процес на разграждане на въглехидратите и мазнините в тялото, за да се освободи енергия). Или с други думи, физическите упражнения изразходват енергия
 • Йогата е анаболитен процес, който се характеризира с конструктивен метаболизъм (изграждане на нови клетки и поддържане на тъканите). Казано с други думи, йогата съхранява енергията. 

Възможност за оформяне на мускулите 

EMBEDDED INSTAGRAM POST:

View this post on Instagram

Изпълняването на статичен стречинг в края на тренировката гарантира по-доброто възстановяване след физическо натоварване. Стречингът намалява болката в мускулите, увеличава обхвата на движение и гъвкавостта, тонизира и успокоява организма. @GabrielaYakub знае колко важно е разтягането и не пропуска да успокои тялото и ума си със стречинг сесия след края на всяка тренировка в @pulsefitnessspa. #stretching #flexibility #recovery #workout #stayactive #befit #healthy #healthylifestyle #training #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Както всички знаем, един от ефектите на фитнес тренировките е оформянето на мускулите и придобиването на релеф. Това се случва с помощта на силови тренировки, които трябва да бъдат съобразени с подходящ хранителен режим.

Сама по себе си йогата не се фокусира върху оформянето на мускулите. Доказано е обаче, че практикуването ѝ също може да оформи мускулатурата в тялото.  Но тъй като сте лимитирани само до „вдигане“ на собственото си тегло, най-вероятно ще отнеме повече време отколкото вдигането на тежести.

Риск от травма

Рискът от травми във фитнес залата е ограничен, но не малък, тъй като повечето упражнения натоварват в голяма степен мускулите и сухожилията.  При йогата, рискът от травми е минимален, тъй като позите не оказват голямо въздействие върху мускулите и сухожилията. 

Възрастови и здравословни ограничения

Повечето фитнес упражнения могат да бъдат изпълнявани само от хора в добро здраве. Освен това, голям процент от упражненията не са подходящи за хора над определена възраст.

За йогата няма възрастови ограничения и повечето йога пози могат да се практикуват без значение от здравословното състояние на човек. И все пак, някои пози трябва да се избягват при диабет, високо кръвно, артрит и др..

Ефект върху ставите

Повечето физически упражнения имат тенденция да претоварват ставите, а това може да доведе до скованост или ревматизъм в по-късна възраст. За разлика от тях, йогата няма неблагоприятно въздействие върху костите.

Можем ли да комбинираме йога и упражнения в една тренировка?

pulsefit

Някои хора използват йога позите за загряване и разгряване преди и след тренировка. Други пък ги съчетават в един ден. Но могат ли да се провеждат последователно?

Желателно е йогата да се практикува след фитнес тренировката или в различен ден. Основна причина за това е, че след йога сесията мускулите и тъканите отслабват, особено ако тя включва дълбоко разтягане и задържане в една поза за продължително време. След стречинг мускулните влакна се удължават (разтягат) и в резултат на това способността им за съкращаване намалява, а процесът по връщането им в нормално състояние отнема няколко часа.

Ако тренирате и често посещавате фитнеса, но в същото време ви харесва да практикувате йога или пък е в списъка на нещата, които искате да опитате, има няколко начина, по които може да ги съчетаете.  

 • Ако желаете йога сесиите ви да са максимално ефективни, ги практикувайте в дни, различни от тренировъчните, а фитнес тренировките завършвайте с леки стречинг пози, вместо с цялостна динамична йога сесия. Това е най-добрият вариант.
  По този начин мускулите ще имат достатъчно време да се възстановят от тренировката преди да ги натоварите отново с дълбоко разтягане. И обратното – след разтягане ще имат достатъчно време да възвърнат нормалната си форма, за да могат да се съкращават ефективно
 • Ако не разполагате с достатъчно време, практикувайте йога след тренировка, но бъдете внимателни и не претоварвайте вече изморените си мускули
 • В случай, че трябва да включите йога сесията преди тренировката си, се постарайте да има интервал от няколко часа между двете. Освен това тренировката ви трябва да започне бавно и натоварването да нараства постепенно, за да се даде време на мускулите да загреят

За кого са подходящи?

pulsefit

Ако се чудите кое от двете занимания е по-подходящо за вас, първо трябва да се запитате от какво точно имате нужда в момента и да вземете предвид фактори като възраст, ниво на фитнес възможности, желани цели и т.н. Обикновено по-младите и спортни натури, желаещи само да подобрят физическото си състояние, предпочитат фитнес тренировките. По-възрастните хора, жените след раждане, хората в средна възраст, както и всеки човек, чиято цел е да се освободи от стреса, предпочитат йога сесиите. 

За хората, които работят в офис по цял ден пък се препоръчва практикуването и на двата вида занимания. Ниската физическа и високата умствена активност при тях могат да доведат до различни проблеми. Посещението на фитнес залата подпомага физическото здраве и изгарянето на калории за кратко време, а йогата и медитацията подпомагат душевното здраве.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА