IE loader

Йордан Йовчев – легендарният атлет, отговорният активист

Йордан Йовчев – легендарният атлет, отговорният активист

Научете повече за звездата на световната гимнастика

Единственият гимнастик в света, участвал в шест поредни Олимпийски игри, от които печели един сребърен и 4 бронзови медала. Двукратен двоен световен шампион на земя и халки и двукратен двоен вицешампион. Спортист №1 на България за 2001 и 2003 г., мъж на годината за 2004 г. Любител на кънките на лед, стрийт фитнеса и тениса. Обичан баща и съпруг. Вероятно вече сте се досетили, че това е най-успешният български гимнастик Йордан Йовчев. 

В тази статия ще ви запознаем по-подробно с неговата персона, начинът по който тренира и тайната на успеха му.

Кой е Йордан Йовчев?

 

pulsefit

 

Роден през 1973 г. в Пловдив, Йордан Йовчев прави първите си стъпки в гимнастиката, когато е 7-годишен. Възпитаник е на спортното училище Христо Ботев в родния си град, където е забелязан от първия си треньор Иван Славчев.

Прочетете повече: Българските параолимпийци: истории за силата на човешкия дух

„Помня деня, когато дойде в училище. Събра 5-6 дечица по негова преценка – малки, ниски, с потенциал за развитие. Отидохме в салона. Направихме по един мост. Бяха елементарни тестове. Изпробва ни – „Я да видя как изпълняваш шпага. А на лоста колко набирания правиш?“. После избра четири-пет момченца и ни каза: „Искам ви в зала „Чайка“ утре“. Така баба ми, Бог да я прости, започна да ме води“, споделя в едно от интервютата си Йовчев. Развитието си след това продължава при най-различни треньори – Александър Сотиров, Любо Недялков, Станой Борисов, Васил Василев и др.

С много тренировки и постоянство Йордан Йовчев постига и множество победи. Списъкът е наистина внушителен:

 • 1991 г. - Европейско първенство за юноши до 18-годишна възраст в Атина - вицешампион в многобоя
 • 1996 г. - Европейско първенство в Копенхаген - вицешампион на халки и четвърти в многобоя
 • 1996 г. - Олимпийски игри в Атланта - четвърти на халки. Тогава се установява в САЩ, но многократно отхвърля предложенията на Американската федерация по спортна гимнастика да се състезава за тяхната страна

 

pulsefit

 

 • 1999 г. - Световно първенство в Тянцзин - бронзов медалист в многобоя
 • 2000 г. - Европейско първенство в Бремен - четвърти на халки
 • 2000 г. - Олимпийски игри в Сидни - двоен бронзов медалист на земя и халки
 • 2001 г. - Световно първенство в Гент - двоен световен шампион на земя и халки
 • 2002 г. - Европейско първенство в Патра - шампион на халки, европейски вицешампион на земя и в многобоя
 • 2002 г. - Световно първенство в Дебрецен - двоен световен вицешампион на халки и земя
 • 2003 г. - Световно първенство в Анахайм - двоен световен шампион халки и земя
 • 2004 г. - Олимпийски игри в Атина - бронзов медал на земя и сребърен на халки
 • 2009 г. - Световно първенство в Лондон - сребърен медал на халки

През 2012 е знаменосец на България на Олимпийските игри в Лондон и се класира на седмо място във финала на халки. С участието си на тези игри, 39-годишният тогава Йовчев отбелязва и друг рекорд – остава в историята като единствения гимнастик на планетата взел участие в шест последователни олимпиади по време на спортната си кариера

Прочетете повече: Иконите на фитнеса: Жан-Клод Ван Дам

Носител е и на всякакви награди, сред които най-добър спортист на Балканите за 2003. 10 години по-късно пък е удостоен с орден „Стара планина“ I степен. 

Какъв е „тайният” режим за успех?

 

pulsefit

 

Спортната гимнастика е вид олимпийски спорт, състоящ се от упражнения на гимнастически уреди. Съвременните състезания включват изпълнения на халки, успоредка, висилка, батут и земна гимнастика. Това е спорт, който изисква много качества – сила, издръжливост, гъвкавост, техника, и други.

Прочетете повече: Тайната на добрата форма на прочутите дами на Америка

За да постигне изключителните си успехи, легендарният Йордан Йовчев прекарва по-голямата част от живота си в залата за тренировки – от 7 ч. сутринта до късно вечерта. Тренировките му включвали силова подготовка, последвана от разработване на нови упражнения и изчистване на разучени съчетания. Негова най-голяма сила са халките, затова силовите тренировки включват най-вече упражнения с ластици, гирички, щанги и др. Заедно с треньорите си, Йовчев разработва и други упражнения, които не са част от приетата рутина, но му позволяват да овладее спортната техника, нужна за различните състезания.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kick-start your week! #pulsefitness #pulseandyou #PulseMotivation #mondayvibes

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

 

Освен неспирните тренировки, добрите постижения на Йовчев се дължат и на балансирания хранителен режим, който спазва и до днес. Знаем със сигурност, че атлетът не се подлага на строги диети, тъй като те не са подходящи за подобен вид натоварване. Но какъв точно е дневният му режим на хранене, спортистът така и не споделя. И все пак най-добри резултати винаги се постигат, когато хранителният план е индивидуален и изготвен от специалист.

Прочетете повече: Какво представлява персонализираният хранителен режим?

„Тайната на успехите му се крие в това, че става след закуска и си ляга преди вечеря”, казва преди време президентът на Българската федерация по Гимнастика Никола Проданов.

Как краят на една кариера може да сложи начало на нови неща?

 

pulsefit

 

Йордан Йовчев слага край на състезателната си кариера със специален бенефисен спектакъл „Пътят” след олимпиадата в Лондон през 2012 година. Събитието се провежда в зала „Арена Армеец” на 23 февруари 2013 г., ден преди 40-ия му рожден ден, където той показва майсторските си изпълнения на успоредка, висилка и превърналите се в символ на професионалния му път халки.

Прочетете повече: Упражненията на лост: кои са те и с какво са полезни?

След бенефиса си, Йовчев продължава с активния начин на живот. Освен спортната гимнастика, друга негова страст е стрийт фитнеса. Преди 2 години създава първия у нас клуб за фитнес на открито и не пропуска нито едно състезание. „Различно е от фитнеса, който ние познаваме, защото тук има много динамика, музика, фрийстайл. Има и статични упражнения”, споделя Йовчев.

От 10 години той е част от инициативата „Живей Активно“ - кампания за балансирано хранене и активен начин на живот, която организира походи, спортни активности, състезания, готвене, танци, музика и семейни щафети.

Прочетете повече: Как тренират фитнес инструкторите на Pulse Fitness?

Йордан Йовчев е посланик и на други кампании като „Консумирай отговорно“ (кампания за отговорна употреба на алкохол); „Аз карам велосипед – последвай ме!“, и т.н. Също така често провежда открити уроци с деца, давайки им ценни съвети като например да не спират да бъдат активни, да бъдат дисциплинирани и да гонят целите си с упоритост.

Йордан Йовчев е истинският пример за това как с постоянство и упорит труд всеки може да успее в това, към което се стреми.

 

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА