IE loader

Йога за начинаещи: 5 топ съвета от Калина Виткова - дипломиран треньор по йога

Йога за начинаещи: 5 топ съвета от Калина Виткова - дипломиран треньор по йога

Разберете защо йога е подходящо фитнес занимание за начинаещи

Подходящо и полезно фитнес занимание за начинаещи ли е йога - въпрос, отговор на който търсят най-вече хората, които отскоро са във фитнес залата. Калина Виткова – дипломиран треньор по йога в НСА и сертифициран инструктор от WRYA (World Real Yoga Aliance), ще Ви разкаже за ползите от йога, ще Ви даде съвети и ще Ви мотивира да започнете занимания.

Когато стане дума за йога за начинаещи, обикновено си представяме доста трудни на пръв поглед пози. Задаваме си въпроси относно нашата пластичност и често смятаме дадени упражнения за прекалено трудни за изпълнение. Йога помага да обединим тялото, ума и духа в едно. Има пози, напълно достъпни за изпълнение, дори от хора, които нямат опит в асаните (йога упражненията). 

Йога за начинаещи - пет съвета за правилен старт, препоръчани от специалиста по йога Калина Виткова

1. Без предразсъдъци

Йога е правилното групово занимание за начинаещи. Притеснявате се, че не сте гъвкави? В такъв случай Вие се нуждаете от йога! Мускулите имат нужда от разтягане. Независимо дали сте напълно начинаещи в спорта или пък сте от типа хора, които прекарват дълго време във фитнеса, вдигайки тежести, то йога за начинаещи е чудесно решение за Вашето тяло! 

Йога за начинаещи в София

Йога упражненията могат да направят всяко тяло здраво, силно, гъвкаво и атлетично. Може би искате да загубите няколко килограма и да имате по-тънка талия. Усукващите упражнения са за Вас! Спортували сте цял живот и сте в чудесна форма, но усещате, че гърбът Ви наболява и коленете Ви предават. В този случай отново йога ще помогне! Асаните въздействат на всички мускули, сухожилия и стави. Укрепват гръбначния стълб и масажират нежно вътрешните органи, стимулирайки функцията им. Ще се уверите в това и сами едва няколко месеца след като сте започнали да посещавате занимания.

2. Йога за начинаещи - онлайн или в група с треньор

В интернет има хиляди видео практики по йога за начинаещи, някои от които може и да бъдат подходящи за Вас. Тренировките по йога за начинаещи е най-добре да бъдат започнати под ръководството на професионален треньор. Той ще Ви покаже правилния начин за изпълнение на движенията и така ще избегнете риска от евентуални травми. Упражненията трябва да се изпълняват коректно, за да се постави здрава основа, която да се надгражда във времето.

Йога позициите най-вероятно ще бъдат нови за Вас и може би ще се чувствате странно в началото. Няма да Ви бъде лесно, защото асаните са много специфични и на тялото му трябва време да привикне към тях, да се отпусне и да се промени. Препоръчваме Ви обаче да не мислите за това, а да се съсредоточете в упражненията, които ви показва треньорът. Друга полза от заниманията с професионален треньор по йога е, че след заниманието ще имате възможността да задавате въпроси и по този начин да обогатите познанията си.

3. Облечете се удобно за йога

Сложете най-удобните си дрехи, когато отивате на занимание по йога. Дрехите трябва да бъдат разтегливи и тънки - например спортен клин, анцуг и тениска вършат чудесна работа. Не носете колани и бижута, които биха могли да възпрепятстват тренировката по йога.

4. Не правете йога на пълен стомах

Най-добре е да започнете занимание по йога на празен стомах или да са изминали 2-3 часа след хранене. Когато стомахът е пълен и е зает с храносмилането, изпълняването на асани ще бъде трудно и изморително за метаболизма.

5. Бъдете постоянни в тренировките по йога за начинаещи

Трябва да сте постоянни в усилията си. Мъдрецът Патанджали е казал: „Трябва да практикувате редовно без пропуски“. Дори когато упражненията Ви се струват трудни, нямате достатъчно време или мотивация, не се отказвайте! С всяка следваща практика ще ставате по-уверени, ще се чувствате по-добре и ще тренирате с лекота. Постоянството е пътят към успеха.

Треньор по йога в София

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА