IE loader

Високо или ниско интензивно кардио – кое да изберем и защо?

Високо или ниско интензивно кардио – кое да изберем и защо?

Подходящо ли е да правим интензивно кардио и кога? Да отговорим на някои от най-популярните въпроси за аеробната тренировка!

Коя е най-добрата аеробна тренировка? Какви са ползите от кардиото? Кога е добре да се прави? Трябва ли да правим интензивно кардио, когато целта ни е да покачим мускулната си маса? Това са част от въпросите, на които ще Ви дадем отговор.

Често, когато треньорите на Pulse Fitness & Spa започват работа с нов клиент, той пита кой е най-добрият вид кардио - дали това с ниска интензивност, или това с висока интензивност. Истината е, че и двете имат своите предимства и това кое ще изберем зависи от нашите цели.

Ниско интензивна е тази аеробна тренировка, при която пулсовата честота е до 120 удара в минута и дишането не е учестено. При високо интензивното кардио дишането е учестено и пулсът е над 120 удара в минута.

Високо интензивните и интервални сесии (редуването на интервал с много висока интензивност и интервал с ниска интензивност) са чудесни, когато искаме да изгорим повече калории за кратко време, но трябва да сме наясно, че когато прекаляваме с тях, това може да има обратния ефект - да доведе до загуба на мускулна маса, затруднено възстановяване, умора и т.н.

Когато целта ни е да изглеждаме добре, да изгорим излишните мазнини и да съхраним мускулната маса, ниско интензивните аеробни натоварвания са по-добрият избор . Има много причини за това и ние ще ги споделим с Вас.

Ставно здраве преди интензивно кардио

интензивно кардио

Спринтовете спадат към т.нар. интензивно кардио и подлагат на повече стрес нашите стави, отколкото ниско интензивните тренировки от типа на бързо ходене на пътека или писта. Когато кардио сесиите са чести, това е от съществено значение за ставното здраве. Много от трениращите правят в допълнение и няколко силови тренировки на седмица, а те също оказват немалък стрес върху ставите.

Когато целим да повишим тренировъчното натоварване с допълнителни аеробни тренировки, трябва да вземем под внимание съхранението и здравето тялото. Поради тази причина ниско интензивното кардио би било, по-добрият избор. При него възстановяването е по-бързо, а здравословните рискове са по-малко, отколкото при кардио тренировката с висок интензитет.

Стрес при интензивното кардио

интензивно кардио за отслабване

Интервалните тренировки са с голямо стресиращо въздействие, в сравнение например с  бързото ходене, което е далеч по-щадящо. Много хора имат напрегнато ежедневие, а в края на работния ден тренират силово с тежести. Добавянето на още една стресираща активност не е добра идея.

Ако тялото е прекалено стресирано, то потенциално може да изпадне в катаболно състояние, при което се затрудняват възстановяването, процесите на сваляне на мазнини и покачването на мускулна маса. Кардио тренировката с ниска интензивност ще помогне да се справим със стреса и да избегнем прекомерното производство на кортизол.

Предотвратяване на наранявания

По отношение на мускулното възстановяване, няма съмнение, че ниско интензивното аеробно натоварване е по-добър вариант пред тренировка от рода на спринтове или интервално бягане. Когато се стремим да даваме 100% в заниманията, винаги има риск от травми от сорта на навяхване на глезена и други. Ако интензивността на кардиото е висока, рискът от контузия също се увеличава. Травмите неимоверно ще затруднят възстановяването ни и ще се отразят негативно на тренировките с тежести.

Взимайки предвид всички изложени факти, кардиото с ниска интензивност може да бъде определено като подходяща целогодишна тренировка за всеки. То подобрява възстановяването, укрепва респираторната система и сърдечно-съдовото здраве.

Независимо дали целим покачване на мускулна маса, или сваляне на телесни мазнини, кардиото е от полза. Когато целта е изграждане на мускули, правейки аеробна тренировка с ниска интензивност, ние държим метаболизма си висок и имаме възможност да се храним с повече калории, което да подсигури възстановяването. Когато целта е загуба на мазнини, кардиото с нисък интензитет е чудесен начин да изгорим допълнително калории, без да рискуваме повишаване на катаболните процеси.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА