IE loader

Упражнения по двойки: как да тренираме с любимия си човек?

Упражнения по двойки: как да тренираме с любимия си човек?

Ходенето на фитнес далеч не е нужно да се практикува единствено индивидуално. Вижте как и защо да тренирате с партньора си.

Тренирането по двойки се оформи като тренд във фитнес средите през последните години. От една страна причината за това е, че тези, които тренират заедно, успяват да подхранят връзката си и по този начин да продължат да бъдат двойка извън фитнес клуба. От друга, когато тренират заедно, близо 94% от фитнес двойките се придържат към тренировъчната си програма и не се отказват от целите си, според последните проучвания.

Ползите от тренировките с любимия човек са много, разновидностите от упражнения също. Ако искате да разберете повече за тях, тази статия е за вас.

Какви са основните ползи от тренировките по двойки?

pulsefit

 • Сближаване между партньорите

Различни проучвания, свързани с нагласите на двойките към съвместното трениране, показват, че след като изпълнят заедно някакво физическо упражнение, двойките споделят, че се чувстват по-щастливи. Причината е, че следването на обща цел заздравява отношенията. На физиологично ниво пък, експертите обясняват това с факта, че по време на тренировки се отделя по-голямо количество ендорфин - хормонът на щастието.

 • По-голяма мотивация и подкрепа

За всеки трениращ има моменти или дни, когато му липсва нужната мотивация да отиде до фитнес залата. Присъствието на любимия човек обаче би променило това. И донякъде той може да се превърне дори в треньор – чрез мотивация за по-усърдна тренировка и оказване на необходимата подкрепа.

Прочетете повече: Колко често и как да тренираме?

 • По-висока ефективност

View this post on Instagram

Запознайте се с ултрамаратонеца Краси Георгиев и вижте как той тренира в @pulsefitnessspa. Според Краси движението е живот и да спортуваме е от изключителна важност за всеки един от нас. 'Една река, ако я затвориш от двете страни, се превръща в блато.' - с тези думи спортистът не само илюстрира колко нужен е спортът в живота ни, но и подканва хората, които все още не са активни да променят всекидневието си. #training #running #marathon #fitness #sports #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Ефектът от тренировките настъпва тогава, когато трениращият е последователен и изпълнява тренировките докрай. Когато човек тренира сам, е възможно да пропусне някое упражнение или серия, но ако е с партньора си, рискът от нещо подобно значително намалява. Освен това, когато партньорите се грижат за здравето и фигурата си – както собствените, така и тези на партньорите си – е много по-лесно да се постигнат поставените фитнес цели.

 • Прекарвате повече време заедно

Всеки от нас е зает и има доста задачи, които да изпълни в ежедневието. При съвместното трениране с любимия човек, тренировката ще бъде включена в графика на всеки един, което гарантира, че партньорите ще могат да прекарат допълнително време заедно.

Прочетете повече: Най-нестандартните групови занимания по света

 • Забавно е

Винаги е по-забавно, когато тренираш с партньор, още повече, когато става дума за любим или любима. Освен това има много и интересни варианти за упражнения по двойки, с които да се избегне рутината.

Повече за това в следващите редове.

Как да проведем една пълноценна тренировка като двойка?

pulsefit

Ако не можете да си представите как би изглеждала една тренировка с любимия ви човек, най-важното, което трябва да знаете е, че тренировките по двойки наподобяват кръговите тренировки. Всички упражнения се изпълняват последователно. След първата серия се правят 2 минути почивка и се повтарят още 2 пъти. Правят се общо 3 серии.

 1. Клек със задържане / Скок от клек

10 повторения за всеки партньор

Клек със задържане - от изправена позиция, свиваме коленете и изнасяме таза назад до достигане на поза за клек. Тялото се стяга, гръбначният стълб е изпънат и ръцете се държат пред тялото, сгънати в лактите. Задържа се в тази позиция, докато партньорът изпълни 10 скока от клек.

Прочетете повече: 5 вида клекове за невероятно дупе

Скок от клек -  от изправена позиция, с крака разтворени на ширината на раменете, леко се прикляква и тялото се накланя напред. Ръцете се изпъват напред и сгъват в лактите. С възможно най-голяма скорост се отскача нагоре, смъквайки ръцете надолу и зад тялото. Приземяването е на пръсти, за да се натоварят прасците, без да се допират петите до пода. След това тялото се връща в изходна позиция. Правят се 10 повторения и партньорите сменят упражненията

View this post on Instagram

'Спортът е здраве. Той ни учи на самоконтрол. Спортът не е само добро и красиво тяло, но и вътрешна хармония.' Тези думи на Антония Латинова показват нейната любов към активния начин на живот и работата й в Pulse Fitness&Spa. Тони се занимава със спорт от 6-годишна възраст. Сред спортовете, които е практикувала, са гимнастика, балет, аеробика и хандбал. Днес тя предава всеки ден страстта си на хората, с които тренира. Тони и другите наши треньори с радост ще ви помогнат да постигнете своята спортна цел. Те ще бъдат всеки ден до вас по пътя към успеха. Ще ви дават цялата мотивация, нужна за прогрес. От вас обаче зависи да направите първата крачка. Направете я днес! Обадете се на 0700 44 044 #personaltraining #personaltrainer #workout #training #fitnesslove #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

 1. Планк / Страничен скок

10 повторения за всеки партньор

Планк - застанете в позиция за лицеви опори. Ръцете се свиват в лактите под прав ъгъл и се поставят върху земята. Тежестта на тялото се прехвърля върху тях и предмишниците. Лактите трябва да са точно под раменете, а тялото изправено. Коремните мускули и тазът се стягат, а погледът е насочен към пода, но на около 20 сантиметра напред. Задържа се в тази позиция, докато партньорът направи 10 странични скока в двете посоки, или за около 30-45 секунди.

Прочетете повече: 5 вида клекове за невероятно дупе

Страничен скок - застанете в леко приклекнала поза, с крака разтворени на ширината на раменете. Докато партньорът е в позиция планк, отскочете високо и го прескочете, за да минете от другата страна. Приземете се на пръсти, с крака отново на ширината на раменете. Направете по 10 повторения в двете посоки.

 1. Лицеви опори под наклон / Клек със задържане

pulsefit

10 повторения за всеки партньор

Лицеви опори под наклон - застанете в позиция за лицева опора. Позволете на партньора  си да хване краката ви в долната част. От тази поза, стегнете таза и корема и направете 10 лицеви опори.

Клек със задържане - хванете краката на партньора си с две ръце. Без да ги пускате, свийте коленете и изнесете таза назад до достигане на поза за клек. Стегнете тялото, изпънете гръбначния стълб и дръжте ръцете си пред тялото. Задържа се в тази позиция, докато партньорът изпълни 10 лицеви опори.

 1. Упражнение „Свещник“

10 повторения заедно

Застанете в изправена позиция и раздалечете краката на ширината на ханша. Поставете постелка за упражнения зад вас. Приклекнете, докато седалището ви стигне до постелката и след това легнете върху нея, вдигайки краката си изпънати нагоре (в поза „свещник“). За връщане в изходна позиция първо свийте коленете и стъпете на пода на цяло ходило, след това бързо се изправете. Направете 10 повторения.

Прочетете повече: Как да възстановим мускулите след тренировка

 1. От планк към задържане в клек

10 повторения заедно

Застанете в позиция за лицеви опори. Стегнете таза и корема, за да се изпъне гръбначният стълб. От тази поза, без да мърдате дланите си от земята, отскочете напред. С този скок краката застават точно зад ръцете. Преместете тежестта върху краката и повдигнете ръцете и тялото си в позиция за клек. Задръжте за малко. След това се наведете напред, сложете ръцете на земята и отскочете назад, докато тялото и краката се върнат в изходна позиция. Направете 10 повторения

 1. „Мечешка поза“ с докосване на рамо

pulsefit

10 повторения заедно

Застава се в позиция за лицеви опори. Краката се сгъват в коленете под прав ъгъл, но тежестта е изцяло върху пръстите на краката (коленете са повдигнати малко над земята). Ръцете са поставени с длани върху пода на ширината на раменете. Гърбът се държи изправен и успоредно на пода, а погледът е насочен напред. Мускулите на гърба и корема трябва да са стегнати. В тази позиция, без да движите останалата част от тялото, вдигнете лявата ръка и докоснете дясното рамо с нея. Върнете ръката обратно на пода и повторете същото движение с другата ръка.

Прочетете повече: Функционалната тренировка: просто загрявка или начин на трениране?

 1. Напади

10 повторения заедно

Партньорите застават с лице един към друг на около метър разстояние и се хващат за ръце. Единият партньор прави напад с десния крак напред, докато другият прикляква с левия крак назад. След това посоката се сменя и вторият партньор прави напад с десния крак напред, а първият – кляка с левия крак назад. Правят се 10 повторения, след което краката се сменят.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА