IE loader

Тренировка у дома или тренировка във фитнеса – как да изберем?

Тренировка у дома или тренировка във фитнеса – как да изберем?

Как да решим кое е най-доброто място за фитнес

Тренировка във фитнеса или Тренировка у дома! Новата година вече започна, а с нея и хилядите обещания за ново начало, включително за по-здравословен живот и старт на нов или по-активен тренировъчен режим. Вземането на подобни решения е лесно. По-сложно става, когато всъщност трябва да се започне с изпълнението им. 

Една от първите въпросителни е свързана с това къде е най-добре да се тренира - във фитнеса или у дома. И двете имат своите предимства и недостатъци, които ще разгледаме в тази статия. При избора обаче най-важно е да се спрете на това, което ви допада повече, за да сте постоянни и да се чувствате добре, но и на това, което по-бързо и максимално ефективно ще ви доближи до поставените цели. А и винаги може да ги комбинирате.

Тренировка във фитнеса - предимства?

Тренировка във фитнеаса и нейните предимства

По-малко разсейване и по-лесно постигане на постоянство

В дома ви има много неща, които могат да ви разсеят – компютър, телевизор, котка или куче или пък апетитната храна в хладилника. Може и да имате волята да отделите малко време за упражнения и това е чудесно, но ще имате ли волята да ги изпълните до край, когато диванът е в съседната стая? 

Във фитнес залите обаче няма какво друго да правите, освен да тренирате. Там изборът ви ще бъде между бицепсово сгъване и придърпване на горен скрипец (например), а не между бицепсово сгъване и кофичка сладолед. 

Насоките и указанията на фитнес треньорите със сигурност са за предпочитане, особено за начинаещите фитнес ентусиасти. Те могат да изготвят подходящ тренировъчен и хранителен режим според целите на трениращия и да следят за правилното изпълнение на упражненията.

Един от недостатъците на тренировките у дома е, че съществува риск от неправилно изпълнение на упражненията. Това включва неправилна техника, неправилен ритъм, неправилно дишане. Всички те могат да доведат до претоварване и контузии, а коригирането им след това може да отнеме месеци. Неправилната техника означава и липса на резултати.

 • По-добра инвестиция на време и пари

Факт е, че когато човек инвестира в нещо, той се грижи повече за него. Ако плащате членска такса, а не тренирате, означава, че губите пари. Това определено повишава мотивацията  за редовно посещение на фитнеса. А разликата между биреното коремче и коремните плочки е точно в постоянството.

Тренировките във фитнеса изискват и инвестиция на повече време, включвайки времето, което е нужно, за да се стигне до самия център.  За някои хора подобна “инвестиция” изглежда като недостатък, защото може да се спести, ако се тренира у дома. Но погледнато от различен ъгъл, това може да бъде и предимство, тъй като повишава мотивацията ни да проведем наистина ефективна и пълна тренировка, за да има смисъл “загубеното” време.

Според експерти, колкото по-високи са инвестициите на време и средства, толкова по-често и интензивно тренираме. 

 • Разнообразие от уреди

Разбира се, че добра тренировка може да бъде проведена и у дома с няколко дъмбела и пейка. Но фитнес залите са оборудвани с разнообразни по вид и действие уреди, които ви позволяват да работите върху всяка мускулна група изолирано, според желанията ви.  

Вдъхновение и мотивация

View this post on Instagram

Тита опита уникалното 5D спининг студио на Pulse Fitness & Spa Mladost. Тествайте и Вие този иновативен тип тренировка, който ще стимулира всички Ваши сетива. Очакват Ви огромен екран, светлини, променящи интензитета си според степента на натоварване, аудио система, която обхваща всяко кътче на помещението и въздушни ефекти, симулиращи наличието на вятър. Целия график на груповите ни занимания можете да видите на timetable.pulsefit.bg/ . . . . . . . . . . #5d #cardio #spinning #bike #cycling #fitness #gym #workout #fitnessmotivation #muscle #fitnessmodel #motivation #girlpower #gymlife #instafit #training #pulsefitness #pulseandyou #pulsefitnessspa

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Във фитнеса винаги ще срещнете различни посетители – някои тепърва започващи, други напредващи, а трети постигнали стегнати и оформени атлетични тела, които поддържат. Без значение в коя група попадате, всички тези хора ще ви бъдат, както мотивация, така и вдъхновение да не се отказвате и да се стремите все повече и по-усърдно към поставената цел.

Ако сте начинаещи обаче, не се опитвайте да правите всичко наведнъж, така има голяма вероятност да се нараните. Резултати се постигат с постоянство, а не с една сесия, без значение колко интензивна е тя.

Повечето фитнес центрове предлагат разнообразие от групови занимания. Класовете по Зумба, Кросфит, Йога, Аеробика, Пилатес, Спининг, Kango Jumps и т.н. са чудесен начин за стягане и оформяне на тялото и за разпускане след изтощителен работен ден. Ако сте сред хората, които трудно вземат решение кога точно да тренират, то груповите занимания са точно за вас, тъй като посещенията стават по точно определен график.

Освен това е окуражаващо и забавно да общувате и тренирате с други хора, които също са направили първите стъпки към оформяне на желаното тяло. Ако човек се забавлява по време на тренировки, мозъкът му ще си създаде добра асоциация за посещението на фитнеса, а това определено ще намали нежеланието да тренирате в бъдеще.

 • Екстри и удобства

Освен уредите и машините, във фитнес центровете можете да се възползвате и от допълнителни удобства. Някои от тях са оборудвани със сауна, парна баня, солариум, басейн, масажен център и други, където може да релаксирате след изтощителна тренировка. За комфорта на своите посетители, фитнесите от най-добрата верига в България Pulse Fitness & SPA осигуряват голям набор от допълнителни екстри, които може да разгледате тук.

А след тренировката в къщи може да се насладите единствено на отпускащия душ.... и дивана. 

 • Енергията

Енергията, която човек усеща, тренирайки във фитнес залата е различна. Когато се потиш едновременно с много други хора около теб, това засилва мотивацията и кара човек да тренира още по-усърдно. Все пак не искате човекът до вас да тича по-бързо от вас самите, нали? 

Тренировка във фитнеса - недостатъци?

Недостатъци на тренировката във фитнеса

 • Цена

Посещението на всяка една фитнес зала изисква заплащането на месечна такса. Размерът ѝ зависи основно от услугите, които се предлагат. На фона на възможностите, които получавате срещу тези пари обаче, недостатъкът е по-скоро предимство. Все пак, за да си направите собствен фитнес у дома ще са ви нужни доста повече средства, а и голямо пространство. Освен това разнообразието на уреди във фитнеса обаче трудно може да бъде достигнато.

 • Приготовления

Ако тренирате във фитнеса трябва да подготвите спортната си чанта, вода, да се облечете подходящо и да стигнете дотам. Това увеличава времето, което трябва да отделите. Но както вече споменахме, този недостатък всъщност може да се превърне в предимство. 

Какви са предимствата на тренировките у дома?

 • Самоувереност

Някои хора, особено начинаещите, изпитват неудобство и притеснение от посещенията във фитнес залата. Най-често причина за това е, че не харесват тялото си и това ги обезкуражава. Тренировките у дома решават този проблем, въпреки, че съществуват някои опасности, за които вече споменахме. 

 • По-ниска цена

Единственото, в което човек трябва да инвестира при тренировки у дома, са тежести, пейка, постелка за пода и евентуално въже. Сумарно това струва много по-малко, отколкото едно-две посещения във фитнеса.

 • Удобство

Не е необходимо да приготвяте раницата си за фитнес, да шофирате до залата или да се чудите кой ще гледа децата. Можете и да тренирате в удобни за вас дрехи, без да се притеснявате как изглеждате, та било то и по пижама. 

 • Разнообразие на видовете упражнения

Тренировките у дома също могат да бъдат разнообразни. Можете да излезете навън за разходка или пък да бягате. Можете и да тренирате с помощта на видео записи на упражнения или различни приложения за тренировки. 

 • Няма опашки за ползване на уредите

В някои фитнеси може да се наложи да изчакате реда си, преди да използвате даден уред. Предимство на тренировките у дома е, че можете да ги проведете по план, без да се налага да чакате.

Тренировка у дома - недостатъци?

Тренировка у дома

 • Оправдания

Когато тренирате у дома, може да си намерите поне 4987 оправдания да пропуснете тренировка. Ако не сте напълно мотивирани, те могат да се превърнат в голяма пречка към достигане на поставената цел.  

 • Отегчение

Във фитнеса винаги може да намерите нещо различно, с което да разнообразите тренировките си или пък да се разсеете. За тренировките у дома това е по-трудно постижимо и може да се отегчите много по-бързо. 

Как да извлечем максимума от тренировките? 

Без значение дали тренирате у дома или във фитнес център се старайте да извлечете максимума от вложените време и усилия. Не пренебрегвайте ползите от тренирането с персонален треньор. Дори само една тренировка, проведена с него, може да ви помогне за правилното изпълнение на упражненията в бъдеще. Желателно е да се провеждат срещи с персоналния треньор поне веднъж на всеки 1-2 месеца, за да се проследи прогреса, да се обсъдят поставените цели и при нужда да се коригират тренировъчният и хранителният режим. 

View this post on Instagram

Гала Чалъкова е носителка на приза Мис Атлетика 2014. Тя е шампион на 200 и 400 метра спринт. Вижте как протича едно занимание на Гала в Pulse Fitness & Spa. Целта на тренировката е подобряването на взривната сила, повишаването на пъргавината и цялостното подсилване на мускулатурата. . . . . . . . . . . #athletics #power #strength #workout #training #fitness #fitnessjourney #fitnesslife #fitnessaddict #gym #fit #model #photography #modelling #style #instagood #photo #photooftheday #beauty #gymlife #instafit #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА