IE loader

Топ 5 най-добри упражнения за начинаещи във фитнеса

Топ 5 най-добри упражнения за начинаещи във фитнеса

Ето кои упражнения са най-подходящи за започващите своя път към топ форма

Първото посещение във фитнеса може да не е изпълнено с най-позитивните емоции. Начинаещият в залата обикновено не знае към кой уред да се насочи и как да изпълни желаните упражнения. Разнообразието е голямо, а всички наоколо изглеждат така добре и толкова уверени. Не позволявайте тази временна несигурност да се превърне в пречка по пътя към целите ви и да ви откаже от посещенията в залата!

Подбрали сме 5 от най-ефективните упражнения за начинаещи, които натоварват различните групи мускули и със сигурност ще направят  първите ви посещения във фитнеса много по-леки и приятни. Те са лесни за изпълнение и е трудно да бъдат объркани. Важно е да отделите необходимото време на всяко едно повторение, за да сте сигурни, че го изпълнявате по правилния начин, както и да следите за дишането си и почивките между сериите. Така ще изградите стабилна основа за по-интензивни тренировки в бъдеще и не на последно място ще се предпазите от травми.

  1. Клекове

Може би най-доброто упражнение, което натоварва максимално количество мускулни групи в областта на бедрата и седалището.  Начинаещите във фитнеса могат да започнат като го изпълняват със собствено тегло и на по-късен етап да включат щанга или дъмбели. Важно е винаги да започвате с минимални тежести и да увеличавате натоварването плавно.

  1. Придърпване на вертикален скрипец

В зависимост от желанието на трениращия може да се изпълнява с широк хват – за разширяване на мускулите на гърба или с тесен хват – за акцент върху силата и плътността на мускула.

  1. Повдигане на тежест от лег

Класическо упражнение, което може да бъде изпълнявано по различни начини, всеки от които носи своите ползи за гръдната мускулатура. Може да се използват щанга или дъмбели. Обърнете внимание на техниката на изпълнение, а не на броя повторения.

  1. Сгъване на скрипец за бицепс

Упражнение, предпочитано както от начинаещи, така и от професионални атлети. Изпълнява се лесно и удобно и дава възможност да се натоварят различни части от мускула.

  1. Повдигане на крака от лег

Ако смятате коремните преси за най-ефективното упражнение за извайване на плосък и релефен корем, може би се лъжете. Повдигането на крака от лег се изпълнява лесно и е изключително ефективно за изгаряне на мазнините и работа с мускулите в долната и странични части на корема. Може да се изпълнява на постелка на пода или на пейка.

 

Бонус – загрявка

Да, не е точно упражнение, но е най-важната част от вашата тренировка, ако искате да избегнете травми и времето, прекарано в залата, да донесе максимална полза. Освен това, посредством нея, си изграждате правилни навици. 5-6 минути кардио и подходящите упражнения за разтягане ще подготвят мускулите за предстоящото натоварване.

Не се притеснявайте да помолите инструкторите или по-напредналите в залата за помощ или съвет. Дори и професионалните атлети са започнали пътя си, изпълнявайки основни упражнения и надграждайки с плавни стъпки и много постоянство. Не се обезсърчавайте, ако не виждате желаните резултати толкова бързо, колкото ви се иска. Обичайте тялото си, давайте му нужната почивка между посещенията и резултатите няма да закъснеят.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА