IE loader

Топ 5 на най-популярните фитнес уреди и ползата от тях

Топ 5 на най-популярните фитнес уреди и ползата от тях

За някои петък е началото на уикенд, изпълнен с много ядене, алкохол и безсънни нощи в дискотеките. За нас петък е ден за тренировки и грижа за тялото. Затова решихме да ви разкажем за най-популярните фитнес уреди и ползата от тях.

Ето кои са те:

  1. Бягаща пътека

 

pulsefit

Без съмнение това е „кралицата“ на всеки фитнес клуб. Всички я познават и са убедени, че ако прекарват над час на пътеката, ще постигнат главозамайващи резултати. Но в какво точно се крият ползите от това устройство? Бягащата пътека е много добър уред за аеробна тренировка, по-позната като „кардио“. За да е ефективна програмата за отслабване на първо място трябва да се определи целевият пулс, в който тренировката ще е аеробна и ще се изгарят максимално количество мазнини. Целевият пулс по време на бягане на пътеката трябва да се равнява на 65-85% от максималния ни пулс. Максималният пулс се изчислява като от 220 извадим възрастта си. Това означава, че за един 30-годишен човек, максималният пулс е 190 удара в минута, а пулсът по време на този вид тренировка трябва да е между 123 и 161 удара в минута. Всичко по-малко е неефективно, а всичко повече от това, крие риск за сърцето. За да намерите най-добрия вариант за тренировка изпробвайте различни варианти на натоварване. Интервалното бягане не само ще ви помогне да удължите времето на пътеката, но и ще направи тренировката ви по-разнообразна. За ефективното изгаряне на мазнини са нужни между 40 мин. и 1 час бягане, при което изгорените калории ще са между 300 и 700. Ако сте начинаещ, ще трябва да започнете с тренировка поне 20 мин. и постепенно да увеличавате натоварването.

Прочетете повече: Как да преборим рутината във фитнеса?

  1. Машина за хиперекстензии

 

pulsefit

Хиперекстензията е много добро упражнение за мускулите на кръста и седалището и в по-малка степен на сгъвачите на бедрата. Упражнението представлява разгъване в кръста от лицев лег, като горната част на тялото е във въздуха. Може да се изпълнява без допълнителни утежнения или пък с щанга на раменете. Хиперекстензията се използва главно за повишаване силата, издръжливостта и здравината на кръста и седалището. Тя влияе върху оформянето на тези мускули, но приносът й за увеличаване на цялостната мускулна маса е ограничен. Включете го или след края на тренировката си за гръб, или след всички останали упражнения в рамките на престоя си в клуба.

  1. Лежанка за коремни преси

 

pulsefit

 

Коремните преси са най-популярното упражнение за оформяне на корема. Могат да натоварят и правия, и косия коремен мускул, както и двата едновременно. Наблягат главно върху горната част на корема. Освен него, те засягат в известна степен и привеждачите на бедрата към тялото. При всички варианти на коремните преси движението се извършва само в кръста, без мърдане на ръцете и краката. При коремните преси повдигането е на целия торс, но има и вариант, в който се повдига само горната част на тялото – главата и раменете – тези коремни преси са известни като „частични“. Във всички случаи краката трябва да са фиксирани в глезените, за да не се движат по инерция. Изпълнявайте упражнението със средно темпо, а частичните преси – бързо. Скоростта на изпълнение е важна за кръста. Ако бързате прекалено, ще го натоварите излишно. Ползата от повторенията на упражненията за различните коремни мускули са цялостно и равномерно оформена коремна преса.

Прочетете повече: Турбо заякване с протеинова диета и силови тренировки

  1. Скрипец

 

pulsefit

 

Без значение дали е вертикален или хоризонтален, скрипецът е изключително популярен във фитнес клубовете. Това упражнение може да се използва от почти всички трениращи, тъй като не е особено сложно технически, а ползите от него са много. Те са основно за добрата стойка и общото ви здраве, тъй като упражнението не е силово. Ако правите 3-4 серии по 12-15 повторения на скрипеца в края на тренировките за горна част на тялото ще се радвате на по-добра и изправена стойка и ще предотвратите проблеми в рамената и болки в гърба.

  1. Лег преса

 

pulsefit

 

Лег пресата е уникално упражнение, което ще ви помогне да оформите краката си. Тя тренира четириглавия бедрен мускул или така наречения квадрицепс. . Ако целта ви е максимално да развиете мускулите в долната част на тялото, трябва да тренирате тези мускули 2 пъти седмично. Правете 3-4 серии с между 15 и 20 повторения, като постепенно увеличавате тежестта. Препоръчваме ви да се консултирате с някой от инструкторите във фитнес клуба, за да ви посъветва правилно какво натоварване е подходящо за вас спрямо физическата ви подготовка.

Съществуват още много уреди, които правят добрите фитнес клубове изключително разнообразни и полезни, а оттам и тренировките на спортуващия. Съветваме ви да се доверите на личен треньор, който ще ви изготви програма и ще ви обясни подробно приложението и ползата на всеки уред в клуба.

И не забравяйте, че удобните маратонки за тренировка са задължителни!

Прочетете повече: 13 любопитни факта за човешкото тяло

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА