IE loader

Топ 10 на най-известните маратони по света

Топ 10 на най-известните маратони по света

Вижте кои са най-популярните маратони, в които любителите на бягането копнеят да се включат

Въпреки че за някои хора това би звучало налудничаво, любителите на бягането често пътуват на далечни места, за да пробягат дълги разстояния. В света съществуват множество мащабни маратони с невероятни пейзажи, приключенски дух и дългогодишна история.

 

Ето кои са най-известните сред тях. 

 

TCS Маратон Ню Йорк

Град: Ню Йорк, САЩ

Време на провеждане: ноември

Регистрационна такса: от 216 долара (за американски граждани) до 347 долара (за чужденци)

 

pulsefit

 

Първият подобен маратон в Ню Йорк е проведен през 1970 г. със 127 участника и с годините се превръща в най-мащабния в света. През 2018 г. е поставен световен рекорд по брой финиширали участници (52,812).

 

Той също е част от лигата „World Marathon Majors“. В него желае да се състезава поне веднъж в живота си всеки човек, увличащ се по маратони. Първоначално трасето е представлявало множество обиколки на Сентрал Парк, а сега преминава през пет квартала. Теренът е изненадващо хълмист и започва от Стейтън Айлънд (Staten Island), преминава през Бруклин, Куинс и Бронкс и завършва в Манхатън. Общата дължина на трасето е над 42 км.

 

BMW Маратон Берлин

Град: Берлин, Германия

Време на провеждане: септември

Регистрационна такса: 98 евро

 

pulsefit

 

Част от лигата „World Marathon Majors“, това двудневно състезание с дължина 42 км, е организирано за първи път през 1974 година и оттогава се провежда ежегодно. Както аматьори, така и известни атлети, предпочитат този маратон поради меките есенни температури и равния терен. Всъщност опитни спортисти са поставяли множесто световни рекорди именно по време на Берлинския маратон – първо Пол Тергам поставя рекорд през 2003 г. за най-добро време на маратонска дистанция (2 часа и 4 минути), впоследствие той е подобрен от Хейле Гебреселасие (с резултат 2:03:59) и Патрик Макау (с резултат 2:03:38 през 2011г.). 

 

В маратона могат да се включат деца и инвалиди, за които са предвидени състезание с ролери и специални инвалидни колички. Участниците преминават през много красиви паркове и исторически паметници, включително Мемориала на Холокоста и Бранденбургската врата.

 

Маратона в Токио

Град: Токио, Япония

Време на провеждане: февруари

Регистрационна такса: от 10 800 йени (86 евро) до 12 800 йени (102 евро) в зависимост от гражданството

 

pulsefit

 

От създаването му през 2007 г. този маратон се превръща в най-известния в Азия заради натоварените улици и равния панорамен терен, преминаващ през центъра на Токио. Толкова е популярен, че над 300,000 души са се записали за участие през последните години, но поради стриктните квалификационни правила на Япония, мнозинството от тях не са стигнали до стартовата линия.

 

Това състезание е най-новото и последното от лигата „World Marathon Majors“, както и най-големият маратон в Япония с общо 36,000 участника на издание. Последният е проведен на 3 март 2019 г., когато победител при мъжете е Бирхану Легез (с време 2:04:48), а при жените – Рути Ага (с време 2:20:40).

 

Schneider Electric Маратон Париж

Град: Париж, Франция

Време на провеждане: април

Регистрационна такса: 99 евро

 

pulsefit

 

Поради равния павиран терен, този маратон се смята за „тестово състезание” и е един от най-бързите за бягане. Атлети от целия свят го използват да проверят дали са готови да участват в други по-тежки и на по-дълги разстояния. Маршрутът е 41 км. и минава през центъра на Париж, позволявайки на участниците да видят забележителности като Айфеловата кула и катедралата „Нотр Дам”.

 

SSE Airtricity Маратон Дъблин

Град: Дъблин, Ирландия

Време на провеждане: октомври

Регистрационна такса: 90 евро

 

pulsefit

 

Първият маратон се е състоял през 1980 г. и оттогава популярността му само нараства. Наричат го „Приятелския маратон” заради тълпите от хора, които приветстват и подкрепят състезателите. Състезанието представлява една обиколка по джорджианските улици на Дъблин, които в по-голямата си част са равни, с изключение на два хълма с височина около 50 м.

 

Маратонът започва от площад Фицуилям (Fitzwilliam Square) и завършва в центъра на града на площад Мерион, където са живяли най-известните писатели на Ирландия  - Уилям Бътлър Йейтс и Оскар Уайлд. Времето през октомври е много подходящо за бягане на маратон, с температури около 11-14 ˚C.

 

Virgin Money Маратон Лондон

Град: Лондон, Великобритания

Време на провеждане: април

Регистрационна такса: 39 паунда

 

pulsefit

 

Това е третият по големина маратон във Великобритания, притежаващ световен рекорд за най-голямото благотворително събитие. Чрез него са събрани над 72,5 милиона долара за благотворителност. Проведен е за първи път през 1981 г., а по настоящем също е част от лигата „World Marathon Majors“, с дължина 42 км и равен терен. Маратонът е с дължина 42 км. и равен терен. Завършва на емблематичната за Лондон улица „The Mall”, но е известен и с това, че има три начални пункта, а маршрутите се свързват след около 4 км. Трасето се движи по река Темза и преминава през най-символичните забележителности на града.   

 

Маратона на Великата китайска стена

Град: Тиендзин, Китай

Време на провеждане: май

Регистрационна такса: от 1,280 долара (за 7 дни) до 1,490 долара (за 6 дни)

 

pulsefit

 

Маратонът е уникален с това, че една четвърт от разстоянието включва преминаване по Великата китайска стена. Това състезание се смята за едно от най-предизвикателните в света, защото цялото трасе е заобиколено от прекрасни пейзажи и включва 5,164 стъпала, черни чакълени пътища, обработваеми земи и оризови ниви. За първи път се провежда през 1999 г. 

 

Маратонa в Бостън

Град: Бостън, САЩ

Време на провеждане: април

Регистрационна такса: 200 долара

 

pulsefit

 

Това е най-мащабният, най-успешният и най-старият маратон, датиращ още от 1897 г. Смятан е за ключово американско събитие и също е част от лигата „World Marathon Majors“. Трасето е трудно и преминава през Ашланд (Ashland), Нейтик (Natick), Нютън (Newton), Бостън (Boston), Хопкинтън (Hopkinton), Фрамингам (Framingham), Уелзли (Wellesley) и Бруклайн (Brookline). Хълмовете в Нютън правят терена много труден за аматьори.  

 

Маратонът стана печално известен покрай терористичния акт през 2013 г., когато три часа след старта му избухват две самоделни бомби, докато част от атлетите преминават финала. Това обаче не попречва на следващите провеждания на маратона.

 

Друга известна история около този маратон е, че през 1967 г., когато е било разрешено в него да участват само мъже, под прикрите се включва и Катрин Шуитзър. Тогава е имало изрична забрана жените да участват в дълги и изтощителни дестинации, но тя тренира лека атлетика и иска да пробяга разстоянието. Въпреки че по време на бягането организаторите я разкриват и се опитват да я отстранят, тя успява да продължи и да финишира за 4 часа и 20 минути. Така става първата жена, участвала в маратон. 

 

„Big Five“ Маратон 

Град: Лимпопо, ЮАР

Време на провеждане: юни

Регистрационна такса: от 1646 долара (за 6 дни) до 2093 долара (за 8 дни)

 

pulsefit

 

Този маратон преминава през саваната на Южна Африка и името му се дължи на факта, че там живеят петте животни, които са най-трудни за хващане от ловците - леопард, лъв, бивол, носорог и слон. Трасето минава директно през лъвските територии, но въпреки това е безопасно, защото се наблюдава от хеликоптери и въоръжени войски.

Маратонът представлява голямо предизвикателство за атлетите заради високите температури и почти постоянното катерене по хълмовете на пустинята. 

 

Маратона в Дубай

Град: Дубай, ОАЕ

Време на провеждане: януари

Регистрационна такса: 130 долара

 

pulsefit

 

Маратонът в Дубай дава най-високата парична награда в света – 200,000 долара за първо място. През 2008 г. са предложени 1 милион долара за постигане на нов световен рекорд и 250,000 долара за финиширалите първи при мъже и жени. Обикновено се провежда през януари, като първото издание е през 2000 г. През годините доминират участници от Етиопия и Кения. Последните рекорди са на Тамират Дола (Tamirat Dola) за мъже, с време от 2:04:11, и Аселефек Мергиа (Aselefech Mergia) за жени с време от 2:19:31.

 

 

Прочетете повече: Защо трябва да тичаме всеки ден и какво печелим, ако го правим?

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА