IE loader

Стречинг – тайната на фитнес прогреса без травми

Стречинг – тайната на фитнес прогреса без травми

Стотици изследвания доказват важността на стречинг упражненията за фитнес развитието

Стречингът е много важна част от всяка тренировка. Той представлява комбинация от специфични упражнения за разтягане на мускулите и прилежащите тъкани, вследствие на които тялото се възстановява по-лесно след интензивни натоварвания, травми и схващания. Стречингът предпазва от контузии, дава еластичност и отпуска тялото, като намалява напрежението и увеличава гъвкавостта, баланса и координацията. Изпълняването на стречинг при тренировки с тежести е от голямо значение, защото силовите занимания стягат мускулите. 

Фитнес тренировката е строго индивидуална за всеки човек. Някои хора предпочитат високо интензивни силови упражнения, други - по-леки занимания за поддържане на фигурата и тонуса. Независимо от това към коя група се причислявате, е желателно да включите стречинг в следващото си посещение в залата.

Видовете стречинг са: активен и пасивен.

Активният стречинг е насочен към цялото тяло и ритмичното съкращение и разтягане на мускулите. Той раздвижва ставите и увеличава притока на кръв. Основните правила за изпълняване на динамичен стречинг са движенията да са контролирани и плавни и да се увеличава амплитудата постепенно. Желателно е да има разгряващи движения предварително като бягаща пътека или велоергометър. Това е най-леката форма на стречинг. Представлява заставане в определена поза, последвано от задържане за около 15-20 секунди, за да се провокира разтягането на мускулите. Той подобрява кръвообращението, успокоява дишането и нормализира сърдечната дейност. Препоръчва се след тренировка.

Пасивен стречинг - при този вид разтягане се ползва асистенция от друг трениращ с цел по-голяма амплитуда. 

В следващите редове ще ви покажем по три упражнения за преди и след тренировка, които ще помогнат преживяванията Ви във фитнеса да бъдат една идея по-ефективни.

Упражнения преди тренировка

Махове с крак напред и назад

В изправено положение изпънете единия крак напред и плавно го спуснете назад, като сгъвате коляно.

Ходене на ръце и крака

В изправена позиция наклонете тялото напред и докоснете с длани земята. Започнете да местите ръцете, имитирайки ходене, след това, се върнете на стартова позиция.

Подскоци и разтягане

Подскачайте, като изпъвате едната ръка и свивате противоположния крак.

Упражнения след тренировка

Разтягане на задна верига

В изправена позиция изкарайте ръцете настрани, издишайте и наклонете тялото напред. Отпускайте главата, раменете и врата, а с ръцете прегърнете прасците.

Поза „пеперуда“

Седнете на пода и свийте коленете. Захванете стъпалата и отпуснете краката.

Усукване на тялото

Легнете по гръб и изместете крака си в срещуположната посока. Трябва да свиете коляното на 90 градуса. През това време дръжте максимално гърба припрян на пода.

Бонус упражнение! Разтягане на крушовидния мускул

Изпънете краката, кръстосайте десния крак върху другия и го поставете на земята. Оставете дясната ръка на пода, а с лявата притиснете с лакът дясното коляно.

Стречинг упражненията не намират място във фитнес заниманията на огромен процент от активно спортуващите. Когато нещо е ново за нас, ние се стараем да взимаме максималното от него, което понякога води до неприятни последици. Винаги трябва да подбиратe упражненията за разтягане, така че да се стараете да нямате какъвто и да е дискомфорт или болка. Ако желаете професионален съвет, не се колебайте да се допитате до някой от треньорите на Pulse Fitness & Spa. 

Все още не сте клубен член на веригата? Своето посещение може да заявите тук: www.pulsefit.bg/workout 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА