IE loader

След колко време има ефект от фитнеса?

След колко време има ефект от фитнеса?

Даваме отговор на един от най-задаваните от начинаещите фитнес ентусиасти въпроси

Когато човек се впуска в ново предизвикателство, обикновено очаква да види резултати от положения труд възможно най-скоро. Така е и във фитнеса. Без значение дали ще е под формата на по-големи мускули, намалено тегло или подобрена издръжливост, всеки един фитнес ентусиаст иска доказателство, че усилията му се отплащат.

Моменталното удовлетворение в този случай обаче е трудно достижимо и често се налага да сме търпеливи. И все пак има фактори, които значително повлияват ефективността на тренировките и могат да ускорят появата на първите резултати.

Кои са факторите, които ускоряват постигането на резултатите?

Продължителност и честота на тренировките

pulsefit

Един от основните фактори за постигането на резултати е колко дълго и колко често тренирате. Когато започват нов фитнес режим, някои фитнес ентусиасти се изкушават да посещават залата всеки ден за дълготрайни и натоварващи тренировки, само за да достигнат по-бързо целите си.

Повечето тренировки обаче трябва да бъдат завършени за около 45-50 минути. Ако тренирате по-дълго, нивата на тестостерон започват да спадат и в резултат на това фитнес постиженията намаляват. Освен това е препоръчително да не посещавате фитнеса всеки ден, а да давате време на мускулите да почиват и растат. 

Почивните дни между тренировките дават време на тялото да се възстанови. С ежедневните тренировки се нарушава способността на тялото да се адаптира и това значително намалява прогреса. За повечето хора е достатъчно да тренират 3 до 5 дни седмично, за да достигнат целите си и да се възстановят между отделните упражнения.

Вид на тренировката

За да видите резултати по-бързо, трябва да правите подходящите за вашите цели упражнения. Загубата на тегло изисква по-голямата част от тренировката да бъде посветена на кардио като бягане, каране на колело или високоинтензивни интервални тренировки. Тези видове упражнения задържат пулса ускорен през цялото време, което води до изразходване на много калории.

Ако пък искате да покачите мускулна маса, трябва да отделите повече време на силовите тренировки. Те не ускоряват пулса толкова много, но значително натоварват мускулите. За най-добри крайни резултати е препоръчително да се използва комбинация от различни видове упражнения, която да се променя веднъж на няколко седмици. Дългото повторение на една и съща тренировъчна програма може да доведе до привикване на тялото към нея и в даден момент прогресът ще спре.

Сменяйте интензивността

pulsefit

Ако се опитвате да тренирате на 100% през цялото време, не само рискувате да получите травма, но също така нарушавате възможностите на тялото да се адаптира към натоварването.  Сменяйте интензивността на тренировките, за да променяте физическия стимул. Редуването на продължителни тренировки с ниска интензивност с кратки тренировки с висока интензивност ще ви помогне да достигнете целите си.

Хранете се правилно

Усилията, които полагате за постигане на заложените фитнес цели, не приключват с излизането от залата. Напротив, храната, която консумирате и режимът ви на хранене изобщо, е дори по-важен елемент, защото добре оформеното тяло е 80% хранене и 20% тренировки

Намаляването на калорийния прием помага за отслабване, но твърде големият дефицит може да доведе до задържане на мазнини и съответно да предизвика обратен ефект. Затова е важно да наблюдавате с какво се храните, както и начинът, по който се повлиява тялото ви. Освен това е необходимо да се увеличи приемът на протеин, особено когато правите повече високоинтензивни тренировки. 

Опит в тренировките

Друг фактор, който може да повлияе върху времето до първите резултати, е вашият предишен опит в тренировките. Ако сте начинаещ и никога не сте имали сериозен и постоянен спортен режим, е възможно да видите резултати още след първите 3 до 4 седмици. Ако обаче тренирате постоянно, ще отнеме повече време, за да видите някакво подобрение.

В случай, че сте тренирали известно време и първите резултати вече са на лице, променете тренировките си с нещо, което не сте правили преди. Новото физическо предизвикателство изисква тялото да се адаптира, което пък води до нови фитнес постижения. Но дори и при този сценарий, резултатите може да отнемат между 6 и 8 седмици, така че бъдете търпеливи.

Личен треньор

pulsefit

Колкото и мотивиран да е човек да бъде стриктен и редовен в спазването на определен тренировъчен режим, шансът да се появи нещо, което да го отклони от някоя тренировка, е голям. В самата зала пък човек винаги има нужда от някой, който да го мотивира да изпълни последната бройка от упражнението, за която почти никога не стигат сили и въздух и затова е предизвикателство да се направи.

Предимството на това да се тренира с личен треньор не е само мотивацията. Персоналният инструктор може да направи индивидуален тренировъчен план, съобразен изцяло с нуждите и възможностите на клиента си, така че всяко положено усилие да се увенчае с резултат. Освен това добрият личен треньор задава още в самото начало реална представа кога е възможно да се видят първите резултати и трениращият е наясно още със започването си какво да очаква. Така се спестяват моментите на разочарование.

Кога да очакваме първите резултати при започване на нов фитнес режим?

Започването на нов фитнес режим може да се окаже доста вълнуващо за някои хора, особено когато те са напълно отдадени на него. Всички ние обикновено ставаме нетърпеливи, ако след първата седмица не загубим желаните 5 кг или все още не забелязваме релеф в мускулите. Това е и моментът, в който много лесно можем да се откажем. Но нека бъдем реалисти – забележимите промени не се случват само за една нощ и отнемат време. Но колко?

Първи месец от режима

За немалко хора първият месец е най-труден. Това е времето, в което трябва да се изготви хранителен и фитнес план, но освен това да се наблюдава от кои упражнения и храни се повлиява най-добре тялото. Ако сте начинаещи във функционалните тренировки, може би ще забележите някакъв ефект в подобряване на мускулния тонус, намаляване на телесните мазнини и увеличаване на силата още в първите 2 до 4 седмици. Това се нарича „напредък на начинаещия” – когато човек, който не е тренирал, започне функционални тренировки, тялото трябва да се адаптира към всяко ново упражнение.

Трети месец от режима

View this post on Instagram

Представяме ви трансформацията на Лилия. Тя започва тренировки в Pulse Fitness Downtown при лично тегло от 115 кг. За период от 4 месеца Лилия успява да свали 18 килограма. Тя тренира 5 пъти седмично и спазва стриктен хранителен режим. Лилия никога не е ходила на фитнес преди да започне активни тренировки в Pulse Fitness. Нейният треньор и партньор в спортните ѝ начинания е @karenachecheva. Ако и вие тренирате активно и се гордеете със своята промяна, споделете я с нас, за да мотивирате повече хора да живеят здравословно. Изпратете ни свои снимки в цял ръст – преди и след и ние ще ги споделим с нашите последователи. . #bethechange #transformation #progress #fitnessgoals #weightloss #getfit #beinshape #trainhard #workout #fitnessmotivation #dedication #hardwork #heart #will #passion #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

Три месеца след започване на новия режим е времето, когато промените вече стават забележими (и не говорим само за отслабване). Би трябвало да се чувствате във форма и силата ви да се е увеличила значително. Ако сте спазвали и хранителен режим, най-вероятно ще забележите и прогресивно намаляване на телесните мазнини и ще се чувствате по-добре. Това е времето, когато е желателно да направите промени по тренировъчния си режим и да опитате нещо ново.

Шести месец от режима

View this post on Instagram

Представяме ви трансформацията на Румяна. Преди една година тя започва тренировки в Pulse Fitness. Посещава редовно заниманията по Zumba и активно използва иновативния метод Myha Bodytec. За този период от време Румяна успява да свали 23 килограма и да намали процента на мазнини в тялото си от 47% до 34%. Метаболитната й възраст е понижена с 8 години, а мускулната й маса е увеличена от 51кг на 55кг. Успехът я кара да е още по-мотивирана в работата й и тя е сигурна, че най-добрата й форма предстои! Не чакай промяната, направи я! Очакваме те на 0700 44 044! #bethechange #transformation #progress #fitnessgoals #weightloss #getfit #beinshape #trainhard #workout #fitnessmotivation #dedication #hardwork #heart #will #passion #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

До този момент вече напълно ще сте навлезли в новия си здравословен начин на живот. Би трябвало значително да се приближавате до достигане на целите си (или вече да сте ги постигнали, в зависимост от това какви са те) и да виждате огромна промяна в сравнение с ден 1 от начинанието. Желателно е да промените хранителния си режим, за да забързате метаболизма и да продължите с прогреса.

Много фактори могат да повлияят върху времето, необходимо за появата на забележими резултати от тренировките. Опитайте се да въведете изброените по-горе, или поне част от тях, във фитнес програмата си, за да сте сигурни, че вървите в положителна посока. Не забравяйте, че вашите гени, структура на тялото, ръст и килограми също играят огромна роля и е възможно да отнеме до 6 месеца преди появата на значителни резултати. Бъдете търпеливи, стриктно спазвайте режима си и резултатите ще дойдат.

 

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА