IE loader

С какво е полезен фитнесът?

С какво е полезен фитнесът?

Какви са полезните ефекти от практикуването на фитнес

Много хора посещават фитнеса, за да отслабнат, да изградят мускули и да оформят тялото си. Освен за постигането на тези цели обаче, тренирането има множество ползи и за поддържането на добро здравословно и психологическо състояние.

В случай, че все още търсите своята причина и мотивация да започнете с посещенията във фитнеса, или пък вече сте го направили, но ви е любопитно да разберете какво още може да очаквате от фитнеса, в следващите редове може да откриете неща, за които навярно не сте се замисляли.

Какви са ползите от редовните тренировки извън красивото тяло?

Заздравяват мускулите и костите

pulsefit

Тренировките играят основна роля в изграждането и поддържането на силни мускули и здрави кости. 

Упражнения като вдигане на тежести, съчетани с подходящ прием на протеин, стимулират изграждането на мускулите. Причина за това са хормоните, които се отделят по време на тренировки. Те подпомагат способността на мускулите да абсорбират аминокиселини, което от своя страна подобрява растежа им. 

С възрастта хората често губят мускулна маса, което може да доведе до травми или трайни увреждания. Ако не вдигате тежести редовно, годишно ще губите около 1% от силата на мускулите си. Въпреки че този процес се случва дори и при редовни тренировки, те спомагат процентът да бъде намален наполовина. 

Редовните тренировки са много важни за поддържане на мускулните функции и силата, особено при по-възрастните. Освен това, те подпомагат изграждането на костна плътност при по-младите и предотвратяват настъпване на остеопороза в по-късен етап от живота.

Поддържат имунната система

pulsefit

Имунната система ви защитава от инфекции и химически токсини. Тя играе важна роля и при справянето със стреса. Години наред различни проучвания стигат до извода, че с увеличаване на възрастта, неизменно старее и имунната система. Те обаче са направени на база проучвания сред хора, които не са тренирали, а дори краткотрайните тренировъчни програми доказано повлияят благоприятно в поддържането на здрава имунна система. 

Подобряват настроението

Добре познат факт е, че трениращите хора рядко страдат от депресия, безпокойство и стрес. Причината - тренировките повишат производството на ендорфин – хормона на щастието. По-интересен факт обаче е, че интензивността на тренировките не е от значение за подобряване на настроението. Проучване, проведено сред 24 жени, страдащи от депресия, показало, че включването на дори малко на брой и леки упражнения, значително подобрило състоянието им.

Друго проучване сред 26 здрави, редовно трениращи мъже и жени пък, проследява и обратния ефект - как спирането на тренировките повлиява върху организма. Участниците били разделени в две групи, като едната била помолена да спре тренировките за 2 седмици, докато другите продължавали да следват режима си. На края, при първата група се е наблюдавало значително влошаване на настроението.

Помагат в борбата с килограмите

pulsefit

Заседналият начин на живот е основен фактор за затлъстяване и покачване на теглото, а упражненията несъмнено имат положително влияние върху това. Но какъв точно е процесът на сваляне на килограми?  

Тялото изразходва енергия по три начина: смилайки храната, тренирайки и поддържайки основните функции на тялото като сърцебиене, дишане и дори мигане. На биологично ниво човешкият организъм се изчиства от излишните мазнини чрез отделяне на въглероден двуокис. Чисто анатомично, това се случва основно чрез издишването.

Физическите упражнения засилват честотата на дишането и по този начин естествено карат тялото да изхвърля повече въглероден двуокис. Освен това тренировките подобряват метаболизма, което означава, че се изгарят повече калории, а това респективно е свързано с  намаляване или съответно поддържане на добро тегло.

Комбинацията на аеробни с функционални упражнения е най-ефективна за загуба на мазнини и поддържане на мускулната маса.  

Повишават енергийните нива

pulsefit

Както при здравите хора, така и при тези, страдащи от различни заболявания като синдром на хроничната умора, тренировките оказват много добро въздействие за повишаване на енергията. В потвърждение на това са и резултатите на проучване, проведено сред 36 човека, които споделяли, че са непрекъснато уморени. След 6 седмици редовни тренировки чувството за умора намаляло значително.   

Намаляват риска от хронични болести

Липсата на редовни тренировки се счита за първопричина за появата на хронични болести. Редовните упражнения подобряват инсулиновата чувствителност и състоянието на сърдечносъдовата система, като същевременно намаляват кръвното налягане и нивата на мазнини в кръвта. При липса на по-активно движение, дори и в краткосрочен план, това може да доведе до значително нарастване на мазнините в тялото, което увеличава риска от диабет тип 2 и болест на сърцето. 

Предпазват кожата

Кожата може да бъде повлияна от наличието на оксидативен стрес в тялото ни. Това е натрупване на свободни радикали, които могат да увредят различни клетки. За справяне с този проблем се препоръчват тренировки с умерена интензивност. Чрез тях, от една страна  се увеличава производството на естествени антиоксиданти в тялото, които защитават клетките, а от друга се стимулира кръвният поток, което забавя появата на признаци на стареене по кожата - бръчки, петна и т.н.

Наред с това, редовното трениране стяга кожата. Прави я по-чиста и сияйна, изчиствайки я от токсините чрез изпотяването, като този процес се подсилва, ако тренировката се съчетае с посещение на сауна или парна баня. В Pulse Fitness & SPA сме помислили и за това.

По-добра памет, повишена мотивация и концентрация

pulsefit

Активната физическа дейност подобрява и мозъчната дейност, предпазвайки паметта и мисловните умения. Това се случва с ускоряването на пулса по време на тренировка, което подобрява потока на кръв и кислород към мозъка. 

Тренировките стимулират и производството на хормони, които могат да увеличат растежа на мозъчните клетки. Счита се, че редовните упражнения увеличават размера на амоновия рог (хипокампус) – анатомична област в мозъка, отговаряща за дълготрайната памет.

Тренировките доказано оказват благоприятен ефект и върху работния процес. По-доброто оросяване на мозъка подобрява концентрацията и възможностите за съсредоточаване върху изпълнението на определени задачи. Постигането на фитнес целите пък подобрява и подсилва мотивацията.

Повишават интелигентността

Освен паметта, интелектуалните способности също се повлияват благоприятно от редовната физическа активност. По време на тренировките, с увеличения приток на кислород към мозъка се повлиява не само хипокампуса, а и частта от мозъка, свързана с планирането и вземането на решения (префронтален кортекс). 

Подобряват релаксацията и качеството на съня

Редовните тренировки със сигурност ще подобрят качеството на съня ви. Изчерпването на енергийните запаси при трениране стимулира възстановителните процеси в организма по време на сън. Наред с това повишаването на телесната температура с изпълнението на упражненията и последващото нормализиране, се смята за причини за подобряване на съня.

Много от проучванията за влиянието на тренировките върху спането са достигнали до подобни заключения. Според едно от тях, общо 150 минути умерени до интензивни тренировки седмично могат да подобрят качеството на съня с до 65%. Друго проучване също стига до този извод,  използвайки за изследването си контролна група от 17 човека, страдащи от безсъние. След 16 седмици на редовни тренировки, качеството и времетраенето на съня им се подобрили. 

За да се постигне този ефект, видът на тренировките няма значение. Наблюдава се една и съща ефективност както при аеробните упражнения, така и при съчетанието на аеробни с функционали упражнения.

Намаляват болката

Хроничната болка може да бъде инвалидизираща, но тренировките обикновено помагат за намаляването ѝ. Години наред за лечение на хронична болка са били препоръчвани почивката и обездвижването. Последни проучвания обаче показват, че тренировките благоприятстват здравословни състояния като хронична болка в кръста, фибромиалгия, болки в рамото и др.

Подобряват сексуалния живот

Редовните упражнения укрепват сърдечносъдовата система, подобряват циркулацията на кръвта, тонизират мускулите и увеличават гъвкавостта – все фактори с положителен ефект върху сексуалния живот.  

Редовното раздвижване на мускулите ги поддържа активни, което предизвиква ендокринните жлези да отделят повече хормони. По-голямата мускулна маса пък е стимул за производство на андрогени, които подпомагат поддържането на сексуалните функции както при мъжете, така и при жените.

Запитани за ефекта от тренировките върху сексуалния им живот, група жени на възраст около 40 години споделят наблюденията си, че достигат до оргазъм по-често, когато включват по-интензивни упражнения като спринт или силови тренировки в програмата си

Подобрение в сексуалната си функция наблюдават и мъжете, които спортуват по повече часове през седмицата. 

Без значение дали ще практикувате определен спорт или ще следвате принципа за 150 минути интензивна физическа активност седмично, едно е сигурно - ще подобрите здравословното си и психично състояние по много начини. Това е важна част от грижата, която всеки човек трябва да полага за собственото си здраве. 

За да бъде това наистина приятно изживяване, носещо удоволствие, а не просто задължение, най-голямата и най-успешна верига за фитнес клубове у нас Pulse Fitness & SPA промени облика на спорта и тренировките у нас, създавайки първите лайфстайл фитнес клубове. В нашите клубове ще получите подкрепа в постигането на поставените цели от професионални треньори, ще срещнете съмишленици в груповите занимания и сами ще възприемете здравословния живот като единствения смислен начин за борба със стреса на големия град.  

View this post on Instagram

Да си клубен член на Pulse Fitness & Spa не значи просто да посещаваш фитнес! Тук ти ставаш част от семейството на най-добрата лайфстайл верига в България. Спа, групови занимания, фитнес, солариум, диетолог, персонални тренировки и още много екстри - всичко това може да е на твое разположение. Спри да отлагаш! Ела в отбора още днес! Очакваме те на 070044044! . . . . . . . . . . . . . . #joinus #healthy #lifestyle #achieve #workhard #motivation #fitnessmotivation #training #workoutroutine #workout #fitness #healthylifestyle #workoutmotivation #gymlife #activeliving #instafit #pulseandyou #pulsefitness

A post shared by Pulse Fitness and Spa (@pulsefitnessspa) on

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА