Как да се храним с цел повишаване на имунитета е въпрос, който малцина си задават! За да бъдем винаги в кондиция и да имаме енергия, повишаването на защитните функции на организма трябва да бъде наш приоритет. Имунната система ни предпазва, влияе върху апетита ни и не на последно място – има ключова роля за качествения сън.
Един от най-универсалните начини да подобрим имунитета си е чрез консумирането на храни, които имат ползотворен ефект за тялото. Кои храни да добавим към своя хранителен режим, за да сме по-защитени? Това са нашите топ 5 предложения:
Гъбите са богати на селен. Това хранително вещество може да помогне в борбата с грип и да ни направи по-малко податливи на вирусни заболявания. Гъбите са богати и на витамини от група В, които отново са свързани с подпомагането на имунната функция. Смята се, че гъбите притежават и някои антибактериални свойства, и всичко това ги прави супер храна за повишаване на имунитета.
Акай бери плодовете са сред най-богатите и вкусни източници на антиоксиданти. Антиоксидантите са група биохимични вещества, които имат цялостно благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Плодовете акай са наричани „суперхрана“ от години. Съдържанието им на антиоксиданти е приблизително 5 пъти по-голямо от това на боровинките, които сами по себе си също са много полезни за имунитета.
Освен, че е много леснодостъпно, зелето е и заредено с антиоксидант, известен като глутатион. Той съдейства за повишаване на имунитета, укрепва имунната система и е изключително ползотворен в подпомагането на тялото в борбата с инфекциите и възстановяването от тях.
Почти всеки българин обича кисело мляко. Някои могат да го консумират през целия ден. Висококачествените био кисели млека могат да помогнат за засилването на имунната система, а обогатените с витамин D кисели млека са дори по-здравословни. Купичка кисело мляко с горски плодове е един страхотен десерт или закуска с невероятен вкус и изключително много здравословни ползи.
Кивито е изключително богато на витамини и най-вече на витамин С. Този вкусен плод съдържа приблизително 2 пъти повече витамин С от портокала! Кивито е номер 1 сред 27 други плодове, когато става дума за съдържание на хранителни вещества. Известна фраза гласи, че една ябълка на ден ни е достатъчна, за да нямаме нужда от лекар, но кивито може да е дори по-полезно от ябълките.
Друга „суперхрана“, пълна с витамин С, е спанакът. Неслучайно именно това е основната съставка в диетата на Попай. Спанакът има богато съдържание на фолат, който помага на тялото да възстанови ДНК и да създаде нови клетки.
Какво следва сега, когато вече знаем кои са някои от най-полезните храни за повишаване на имунитета? Лесен начин да ги включите в хранителния си режим е да си направите едно вкусно и здравословно смути за закуска.
Рано сутрин вземете по малко от всички изредени храни и ги миксирайте в блендера заедно с био кисело мляко от жива закваска. Това би бил перфектен начин да започнете деня си и да подобрите възстановителните сили на организма.