IE loader

Положителният ефект от спорта върху здравословното състояние и имунитета

Положителният ефект от спорта върху здравословното състояние и имунитета

Как активният начин на живот ни помага да сме по-здрави

Когато се разболеем, най-логичното е да прибегнем към медикаментозно лечение. Преди да стигнем до нуждата от този вид терапия обаче, можем да се замислим за начина на живот, който водим. Правилното хранене, наличието на физическа дейност в ежедневието ни и достатъчното почивка са ключови фактори, за да сме сигурни, че ще сме по-здрави.

Ползите от активния начин на живот са изключително много: по-малко стрес, подобрен метаболизъм, намален риск от сърдечно-съдови заболявания, по-добър сън, повече енергия и тонус, контролиране на телесното тегло и още много други. Дали и как обаче физическите упражнения влияят на способността на нашето тяло да се бори с инфекциозните заболявания? Днес този въпрос добива все по-голяма популярност.

Последните изследвания доказват, че дори една тренировка на всеки 2-3 дни би помогнала на тялото ни в борбата с бактериите. Всякакъв вид ежедневна физическа дейност, с продължителност от 30-40 минути пък, гарантирано ще подобри устойчивостта ни към грипови заболявания. В този материал ще Ви запознаем с фактите. Какво казва модерната наука за ефекта от спорта върху здравословното състояние и имунната защита? Нека разберем.

Много от хората, практикуващи фитнес и спорт, са чували от близки и приятели, че прекаленото трениране ще отслаби имунитета им и ще ги направи по-податливи към различни вирусни заболявания. Това мнение придоби популярност през втората половина на 80-те години на миналия век след като изследвания показаха, че бягания от маратонен тип увеличават симптомите на заболявания у бегачите в дните и седмиците след бягането.

Оказва се обаче, че тези изследвания са разчитали изключително много на самооценката на маратонците за здравословното им състояние. В експерименти, проверяващи лабораторно маратонци след бягания, много малка част се оказва всъщност да имат респираторни инфекции. Значително по-често регистрирани са обикновени раздразнения на дихателните пътища и други неинфекциозни състояния.

Последващи изследвания върху маратонски бегачи и други атлети, състезаващи се в спортни дисциплини, изискващи физическа издръжливост, ясно показват, че тези спортисти взимат много малък брой болнични дни на годишна база. Това потвърждава мнението, че всъщност техните имунни системи не са отслабени, а засилени.

Оттогава насетне огромен брой изследвания в тази посока, проведени върху животни и хора, доказват именно това заключение. Няколко експеримента от 2005 година, проведени върху мишки, достигат до заключението, че гризачи, които бягат по средно 30 минути на ден в продължение на няколко седмици, е много по-вероятно да оцелеят, ако се разболеят от тежка форма на грип, в сравнение с нетрениращите гризачи.

Теорията, че еднократните много тежки тренировки имат негативен ефект върху имунитета и ни правят уязвими към вирусни заболявания за определен времеви прозорец след натоварването, също се оказва невярна. Това твърдение се базира на изследвания върху хора и животни, които показват, че имунни клетки навлизат в голямо количество в кръвообръщението след тежка тренировка и след това изчезват рязко, теоритично поради тежкото натоварване. Тази липса съответно оставя тялото с по-ниски нива на клетки, които разпознават опасните бактерии и дава възможност на инфекцията да се развие.

Отново обаче по-задълбочените изследвания достигат до различно заключение. В експеримент, проведен с гризачи, учени откриват, че всъщност малка част от имунните клетки умират. Вместо това те се отправят към белите дробове, стомаха и други части на тялото, които са особено податливи към бактериална атака по време на физически упражнения. След определен времеви интервал клетките се връщат обратно в кръвообращението и нивата на имунни клетки се стабилизират. Това показва, че всъщност нашата имунна устойчивост далеч не намалява, а просто фокусира вниманието си на различно място.

Джеймс Търнър – професор по Здравна наука в Университет Бат - казва следното относно физическата дейност и опасността от грипови заболявания: “Няма никакво достоверно доказателство за повишаването на възможността от развиването на каквото и да е вирусно заболяване, вследствие на физически упражнения. Всъщност упражненията ще намалят шанса от инфекция.‘‘

В случай, че нямате спортен опит обаче, по време на грипна епидемия изглежда не е най-подходящият момент да се подлагате на особено интензивни тренировки. „Драстичното увеличаване на физическата натовареност или на продължителността на тренировката, особено у хора, които нямат спортен стаж, може да има негативен ефект върху имунитета“, казва Джефри Уудс - професор по кинезиология и обществено здраве в Университета Илинойс в Урбана-Шампан.

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА