IE loader

Отслабване без гладуване

Отслабване без гладуване

Научете как може да свалите килограми без да прибягвате към изтощителни диети

Често отслабването се асоциира с гладуване и кардинални рестрикции в хранителния режим. Но истината е, че това не е задължително. Дори напротив – свалянето на килограми трябва да се осъществява по умерен и здравословен начин.

Защо гладуването не е препоръчително?

Гладуването гарантира сваляне на килограмите, но не и задържане на постигнатия резултат. Обикновено се стига до добре познатия йо-йо ефект. След дългите лишения даден човек се завръща към старите си навици и резултатът не закъснява – отново качва свалените вече килограми.

Гладуването причинява истински стрес на организма. Той преминава в режим на пестене на енергия и започва да съхранява енергия под формата на мастни депа. Метаболизмът се забавя, което прави отслабването съвсем не толкова ефективно, колкото би било при един умерен хранителен режим.

При гладуването се губи чиста мускулна маса, увеличават се нивата на кортизол и се понижава тестостеронът. Освен това и функциите на щитовидната жлеза се забавят.  

Именно поради тези причини гладуването в никакъв случай не е препоръчителен вариант за отслабване.

Отслабването без гладуване - как да го постигнем?

За да изваете желаната фигура, напълно достатъчно е следването на правилен хранителен режим, съчетано с активен спорт.

Всяко трайно изключване на определени хранителни групи лишава организма от ценни за него хранителни вещества. Затова храната трябва да бъде разнообразна и питателна.

И все пак има храни, които препоръчваме силно да ограничите: вредните. Тук става дума например за захарни изделия, тестени храни или така наречения фаст фуд. Разбира се, може понякога да си ги позволявате понякога, но трябва да внимавате с приеманите количества.

Придържайки се към здравословен начин на живот, поддържането на желаната форма ще става лесно и без усилия.

Какво е калориен дефицит?

Най-важното условие, за да започнете да отслабвате, е да влезете в режим на калориен дефицит.

Калориен дефицит се създава, когато количеството на изразходваните калории е по-малко от количеството на приеманите. 

Препоръчителната норма е различна за всеки човек в зависимост от възрастта, пола, теглото и физическото му натоварване. Бихте могли да откриете много онлайн калкулатори за дневен прием за калории, които да Ви помогнат да определите индивидуалната си норма.

Ако се придържате към нея, няма да качвате излишни килограми, а ако желаете да отслабнете, приеманите калории трябва да бъдат по-малко от тези, които изразходвате.

За да постигнете калориен дефицит имате два варианта: да консумирате храни с по-ниска калорийна стойност или да увеличите физическото си натоварване. Първото условие може да изпълните, наблягайки на здравословна храна, а второто, доверявайки се на Pulse Fitness & Spa и Pulse+.

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА