IE loader

От каква възраст може да се ходи на фитнес?

От каква възраст може да се ходи на фитнес?

Днес Ви даваме отговора на този така интересен за много от Вас въпрос

Никога не е твърде рано за един родител да започне да насърчава и възпитава в своите деца любов към спорта и физическата активност. Препоръчително е това да стане още в най-ранна възраст, като най-лесният начин е децата да бъдат включени в изпълнението на по-скоро забавни, а не толкова строги и стриктни спортни занимания. Ползите от това се потвърждават и от самите лекари, които обясняват, че така се развиват двигателните умения и мускулите, изгражда се здраво тяло, намалява се рискът от различни контузии, поддържа се здравословно тегло, подобрява се сънят, функцията на белите дробове и работата на сърдечносъдовата система. 

Въпреки че фитнес залата се приема обикновено за „територия” на възрастните, всъщност тя е подходяща и за деца. Важно обаче е да се знае от каква възраст може да стартира първото посещение, както и какви са подходящите упражнения, които могат да се изпълняват. 

От каква възраст може да се ходи на фитнес?

pulsefit

Децата се нуждаят от упражнения точно толкова, колкото и възрастните. Въпреки че може да ви изглежда твърде рано за начало, те могат да започнат да посещават фитнеса още от 6-годишна възраст. Разбира се техният престой там няма дори да се доближи до този на един възрастен или дори тийнейджър, например, но някои уреди могат да раздвижат много добре цялото тялото, като внимателното използване на бягащата пътека, например.

От друга страна не трябва да се забравя, че по-големите фитнес клубовете, предлагат и различни групови занимания и тренировки за деца. Така че той не трябва да се свързва само с уреди. Има немалко примери на фитнес инструктори, които споделят, че са тренирали деца от 6-годишна възраст нагоре, но според тях също е по-добре да се изчака още малко. Разбира се в този период от време децата са достатъчно активни и по-рядко има смисъл от толкова ранно започване. 

Около 15-годишна възраст, обаче, вече подрастващите младежи започват лесно и бързо да губят интерес към груповите спортове, защото навлизат в света на възрастните. Именно това е и най-подходящото време за запознанство с фитнес клуба с цел да се запази физическата им активност и да се поставят основите на здравословни навици, които могат да ги съпътстват през целия им живот.

Какви упражнения са подходящи за подрастващите?

pulsefit

Типът дейност, която детето може да извършва, зависи от неговата възраст и физическа зрялост. Според насоките за физическа активност на Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ, на децата от 6 до 17 години, например, се препоръчва да изпълняват всеки ден поне по час умерени и високоинтензивни аеробни упражнения, а поне три пъти седмично да се включват и упражнения, които изграждат мускулна маса. Това може да ви се струва много, но като се замислите колко активни са по принцип децата, запълването на времето е лесноизпълнимо. 

Деца и младежи от 3 до 16 години

Дори и най-малките деца на възраст между 3 и 5 години имат нужда от активна физическа дейност, като в този период тя трябва да е насочена към развитие и подобряване на двигателните им умения. Подходящи спортове са плуването, карането на ски, тичането, скачането на въже и гоненицата. А след 4-годишна възраст може да се включи гимнастика, катерене, йога, обръч и танци.

В следващата възрастова група от 6 до 12 години децата изграждат сила, координация и увереност. Тогава се полагат и основите на здравословния начин на живот. В този период те развиват уменията си за ритане, хвърляне, хващане и скачане, затова активностите трябва да развиват основно тяхната ловкост, рефлекси и бързина. Подходящи са отборни игри като баскетбол и футбол, както и тенис, конна езда, скално катерене, атлетика и дори източните спортове - карате, таекуондо и др. 

Когато децата навлизат в тийнейджърските си години (периодът между 12 и 16 години), те често загубват интерес към физическата активност. Причината е, че в този период им се струпват повече отговорности, свързани с училище, а с наближаването на пълнолетието дори и някоя почасова работа. Затова спортът за съжалене оставя на заден план. Време за него обаче трябва да се намира.

Между 12 и 16 години се препоръчва поне по час на ден умерено до силно интензивна физическа дейност. По-голямата част от движенията трябва да бъдат аеробни, при които се раздвижват всички големи мускулни групи. Примери за аеробна дейност са бягането, плуването и танците. Най-малко 3 дни в седмицата пък е добре да се включват активности, укрепващи мускулите и костите.

От коя възраст започват същинските тренировки във фитнеса?

pulsefit

Между 15 и 18-годишна възраст, когато тялото е вече достатъчно съзряло, могат да започнат същинските тренировки във фитнеса, включвайки както кардио, така и силови упражнения.

Сред причините това да не се препоръчва в по-ранна възраст е фактът, че много упражнения във фитнеса могат да доведат до наранявания или навяхвания, ако се извършват с висока интензивност и по грешен начин. Децата под 16 години все още имат по-слаба концентрация, не са много стабилни, имат проблем с поддържането на баланс на тялото и не са толкова внимателни в изпълнението на упражненията. Затова е установено, че ползите от тренировките във фитнеса може да се постигнат безпроблемно и целокупно едва след тази възраст. 

Това обаче не означава, че някой не трябва да контролира младежите. Напротив, препоръчително е още в началото с младите трениращи да има квалифициран, сертифициран и мотивиращ треньор, който да даде правилните насоки, да следи за правилното изпълнение и да ги мотивира да постигат нови успехи. 

Много фитнес клубове, включително и Pulse Fitness & Spa позволяват членство от 15-годишна възраст, но след писмено разрешение от родителите.

Какво е важно да се направи преди започването на фитнес режим?

Преди първата си тренировка и преди да започне фитнес режим, тийнейджърът трябва да мине преглед при личния си лекар, който да провери общото му здравословно състояние. В случай, че то затруднява дори малко безопасното изпълнение на упражненията, фитнес клубът ще поискат да има има изричното разрешение на лекаря за посещенията на тийнейджъра.

Веднъж влезли във фитнеса, младежите, без значение момичета или момчета, трябва да работят с инструктор, който да покаже наличните уреди и да демонстрира как правилно се изпълняват упражненията. Особено при вдигането на тежести, до трениращите винаги трябва да има професионалист.

Не на последно място за юношите важат същите правила за загрявка и разгрявка, както при възрастните, а именно 10 до 15 минути раздвижване преди тренировка и същото време след това.

Какво може да включва фитнес планът за тийнейджъри 15-18 годишни?

pulsefit

В подходящия здравословен фитнес план за тийнейджъри между 15 и 18 години, Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчва да бъдат включени силови тренировки 3 пъти седмично. Те включват както упражнения със собствено тегло (клекове и коремни преси), така и вдигане на по-леки тежести. В тази възраст тялото все още расте и се развива, затова специалистите препоръчват да се избягват тренировките с тежести и да се набляга на упражнения като напади, лицеви опори, набирания, кофички и планк. Юношите могат да изпълняват между 8 и 15 повторения на всяко едно от тези упражнения.

Във фитнес програмата е желателно да фигурират и упражнения за гъвкавост и заздравяване на костите. Първите помагат за подобряване обхвата на движенията, а други като скачането на въже, например, подсилват здравината и растежа на костите. И двата вида дейности са важни за цялостното здравословно състояние на трениращия.

Кардио тренировките също са важен елемент от фитнес режима на 15-18 годишните. Във фитнеса те могат да използват кардио уреди като пътека за бягане, кростренажор и велоергометър. Много подходящи в тази възраст са и упражненията, изпълнявани на земя.

Кога едно дете не може да тренира?

Освен ако няма някаква физическа причина, която да ограничава по някакъв начин движенията на детето, друга причина то да не тренира, няма. Дори напротив, има случаи, в които именно движението би подобрило или забавило прогресията на дадено състояние. 

Различни хронични състояния обикновено повдигат въпроса за това колко често може да тренира не само едно дете, но и възрастен. Такива заболявания могат да са различни вродени сърдечни болести, мускулноскелетни заболявания, които водят до постоянна болка в гърба или кръста, диабет, астма и др. Обикновено дори в тези случаи се препоръчва физическа активност по 30 минути поне 5 дни в седмицата. Интензивността и упражненията следва да се следят от специалист и да са съобразени със състоянието на трениращия.  

 

ЕЛА И РАЗГЛЕДАЙ КЛУБА